ceviche van heilbot met ananas & chilipepersaus

ceviche van heilbot met ananas & chilipepersaus

Ceviche is hét nationale gerecht van Peru. Je gaart de vis daarbij in zuur. Kies vis die niet vettig, zacht of graterig is. Deze ceviche komt uit het boek My streetfood kitchen van Jennifer Joyce. Zij verrijkt de ceviche met ananas en sinaasappelsap (naast het limoensap) en geeft er crispy tortillachips bij. Toen het bordje uit de testkeuken kwam ging het schoon op! In ons Latijns-Amerikaanse nummer vind je nog 4 andere streetfoodrecepten.

ceviche van heilbot met ananas & chilipepersaus

voorgerecht | 4 personen

400 g heilbot, ontveld en ontgraat
sap van 1 sinaasappel
200 ml limoensap
1 tl fijne kristalsuiker
1 tl zout
1 kleine rode ui, in dunne plakjes
½ kleine ananas, geschild, hart eruit gesneden, vruchtvlees in blokjes van 1 cm
1 kleine groene chilipeper, zonder zaadjes, in ringetjes
1 handvol koriander, fijngesneden, om te bestrooien
gebakken tortillachips en partjes limoen, om te serveren

chilipepersaus
1 tl chipotle-puree*
3 tl appelciderazijn
3 tl bruine basterdsuiker

Snijd de vis met een groot scherp mes – tegen de draad in – in flinterdunne plakjes. Leg de plakjes in een bak (niet van metaal) en giet er het sinaasappelsap en 140 ml van het limoensap bij. Voeg de suiker en het zout toe. Meng voorzichtig door, dek af en zet een uur in de koelkast.

Doe intussen de ui in een kom met 125 ml licht gezouten ijswater. Laat ± 10 min. staan en giet af.

Meng de ingrediënten voor de chilipeper- saus in een kom en voeg een snuf zout toe. Laat de vis goed uitlekken, bestrooi ruim met zout en wentel door het resterende limoensap. Leg de vis en de ananasstukjes op 4 borden of een serveerschaal. Bestrooi met de uitgelekte ui, fijngesneden chilipeper en korianderblaadjes. Druppel de chilisaus langs de randen van de borden en serveer met tortillachips en partjes limoen.

* Chipotle-puree is online te koop, maar het is wel lastig. Vervang evt. door sriracha, deze pittige chilisaus is bij supermarkten en online goed verkrijgbaar.

Bereiding ± 50 min. / marineren ± 1 uur.

Dit recept komt uit My streetfood kitchen – meer dan 150 wereldgerechten | Jennifer Joyce | uitgeverij Good Cook | € 24,95 | ISBN 9789461431462

RECEPT EN STYLING JENNIFER JOYCE FOTOGRAFIE JEAN CAZALS