gekaramelliseerde witlof met peer

We zijn altijd dol op de recepten van Janneke Phillipi, zo ook deze gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes. Janneke: ‘Ik maak dit gerecht vaak met een combinatie van wit- en roodlof. De smaak van roodlof is wat bitterder en de kleurencombi vind ik prachtig.’

Benieuwd naar nog meer recepten van Janneke? Wat dacht je van deze geroosterde bloemkool met karbonade!

gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes

hoofdgerecht (4 personen)

1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
50 g boter
250 g (scharrel)spekreepjes
1 flinke sappige handpeer
1 kg witlof
150 ml perensap
2-3 takjes rozemarijn
125 ml melk

Stap 1
Kook de aardappels in water met zout in 20 min. gaar.

Stap 2
Smelt in een ruime koekenpan 25 g boter. Bak de spekreepjes ± 5 min. tot ze knapperig beginnen te worden. Halveer intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in schijfjes.

Stap 3
Halveer de witlof en snijd grote helften nogmaals tot kwarten. Bak de peer 2 min. met de spekjes mee. Schep de witlof erdoor en bak in 6 min. bruin aan. Schenk het perensap in de pan. Voeg de rozemarijn toe en draai het vuur hoog. Laat het perensap op hoog vuur inkoken en met de witlofsappen karamelliseren.

Stap 4
Verwarm de melk met de resterende 25 g boter. Giet de aardappels af. Stamp of knijp de aardappels fijn. Schep de warme melk er luchtig door en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en schep de witlof erop.

Bereiden ± 40 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

witlofschotel-delicious