Vruchtenchutney maken doe je gewoon zelf! Verzamel op de markt zoete zuidvruchten, in je keukenkastje kruidige specerijen, even stoven en klaar is je zoete cadeautje. Perfect voor bij lamskoteletten, kaas… waarbij eigenlijk niet?
winterse vruchtenchutney
bijgerecht | ± 1 l
4 grote Granny Smith-appels, geschild, uitgeboord, in blokjes
435 ml ciderazijn
260 g gele rozijnen
185 ml sinaasappelsap
1 el (bio)sinaasappelrasp
125 g gedroogde vijgen, kleingesneden
85 g gedroogde abrikozen, kleingesneden
75 g gekonfijte gember, fijngesneden
60 g bruine basterdsuiker
1 tl kaneel
½ tl geraspte nootmuskaat
8 hele kruidnagels
Breng de appels met de helft van de azijn aan de kook in een steelpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Draai het vuur laag. Stoof de appels ± 30 min.
Draai het vuur wat hoger. Voeg de rest van de azijn, de rozijnen, het sinaasappelsap en -rasp, de vijgen, abrikozen, gember, suiker, kaneel, nootmuskaat en kruidnagels toe. Breng aan de kook. Laat 30 min. zachtjes inkoken. Laat enigszins afkoelen. Verwijder de kruidnagels. Schep de chutney in gesteriliseerde potten en sluit ze.
Bereiden ± 1½ uur
tip
Deze kruidige chutney kun je bij van alles serveren, bijvoorbeeld bij dikke plakken ham of bij lamskoteletten. Heb je ’s avonds laat trek, dan is deze chutney perfect op toast met kaas.
FOTOGRAFIE STURLA BAKKEN PRODUCTIE MAAIKE KOORMAN, MURIËL SCHRIJN