aantal 35 |
koek, koekje |
|
|
Koekjesexpert Dosia Brewer experimenteert er weer op los. ‘Deze chewy chocolade-jamkoekjes wilde ik eerst bros maken, maar toen ik er een paar iets eerder uit de oven haalde, waren ze zo lekker dat ik de baktijd heb aangepast.’
kooktijd30 minutes minutes
koelen + oven3 hours hours 20 minutes minutes
totale tijd3 hours hours 50 minutes minutes
ingrediënten
- 100 g poedersuiker, gezeefd
- 2 el abrikozenjam of marmelade
deeg
- 200 g bloem
- 75 g cacaopoeder, gezeefd
- 1½ tl bakpoeder, gezeefd
- 150 g zachte boter
- 200 g suiker
- 100 g bruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 grote eieren (L)
instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kom de bloem, het cacaopoeder en bakpoeder met een snuf zout. Klop met de mixer in een andere kom de boter met de 3 soorten suikers in 6-8 min. licht en romig. Voeg al kloppend een voor een de eieren toe aan het botermengsel. Klop dan op de lage mixerstand de droge bestanddelen door het boter-eimengsel. Laat het deeg afgedekt 2 uur in de koelkast rusten en stevig worden.
- Zet een diep bord klaar met de poedersuiker. Rol balletjes van 20 gram van het deeg. Druk met een vinger een diepe deuk in het balletje en vul met ¼ theelepel jam of marmelade. Vouw het balletje voorzichtig weer dicht en rol het door de poedersuiker. Leg de koekjes op de bakplaat, zorg dat ze minimaal 1 cm uit elkaar liggen. Bestrooi de koekjes dik met poedersuiker. Bak de koekjes in het midden van de oven in 12-15 min. gaar voor chewy koekjes, of bak ze nog 5-6 min. langerdoor voor een knapperig droog koekje. Laat ze even afkoelen op het bakblik tot ze wat steviger zijn, doop ze dan eventueel nog met de bovenkant door de rest van de poedersuiker. Laat ze op een rooster helemaal afkoelen.
auteur: delicious.
RECEPTEN EN TEKST DOSIA BREWER/COOKIECOMPANION.COM FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Italiaans leren koken? 3 handige cursussen om te volgen in je eigen cucina