griekse citroensaus met kalamata-olijven

Deze kerst is voorbereiden het halve werk. Daarom delen wij alvast de recepten waarmee je de feestmaand een stuk relaxter tegemoet gaat. Deze Griekse citroensaus met kalamata-olijven gaat perfect bij gegrilde rundvleesspiesen. 

Eke: ‘Een klassieke Griekse saus voor bij gevogelte en gegrild vlees, zoals biefstukspiesen met rode ui. Ik maak hem graag op basis van een roux, dat geeft iets meer stevigheid en zorgt ervoor dat het ei minder snel schift. Maak de saus af met geraspte citroenschil en fijngehakte kalamata-olijven voor extra body.’

Voor de gouden tips en tricks voor het maken van een perfecte saus gebaseerde roux, klik dan hier! 

griekse citroensaus met kalamata-olijven

saus | 6-8 personen (500 ml)

20 g boter
20 g bloem
400 ml gevogeltefond
mespunt nootmuskaat
1 kruidnagel
2 el cognac
50 ml citroensap en geraspte schil van ½ bio-citroen
2 eieren
2 el melk of slagroom
10 kalamata-olijven, pit verwijderd, fijngehakt

Voorbereiden (kan 3 dagen van tevoren)

Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem erdoor. Blijf roeren tot de bloem korrelig wordt en op de bodem van de pan begint te plakken. Voeg 200 ml koude fond toe en klop met een garde als de saus begint te binden. Schenk de rest van de fond erbij en blijf kloppen tot de saus glad en gebonden is. Voeg de nootmuskaat, kruidnagel en cognac toe en laat de saus op zacht vuur ± 15 min. langzaam inkoken tot er ± 300 ml over is. Neem de kruidnagel eruit en bewaar de saus tot gebruik in de koelkast.

Bereiden (kan enkele uren van tevoren, maar à la minute is beter) 

Breng de saus met citroensap en -rasp aan de kook. Klop de eieren los met de melk en voeg 100 ml van de hete saus  al kloppend toe aan de eieren. Neem de pan van het vuur en roer het eiermengsel samen met de olijven door de saus. Breng de saus niet meer aan de kook maar serveer direct of bewaar de saus evt. in een voorverwarmde thermosfles.

Voorbereiden ± 20 min. / bereiden ± 15 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

Griekse citroensaus met Kalamata olijven | delicious