alvast maken voor kerst: fonds

Bouillons en fonds kun je goed van tevoren maken. Vries ze in en ontdooi met kerst, ready to use! Het is niet moeilijk en je huis ruikt heerlijk met zo’n pan bouillon op het vuur. Wij geven je alvast de recepten voor rode wijn vleesfond, visfond met citroenschil en 

rode wijn vleesfond

1 kg runderbotten met nog wat vet eraan
3 uien in parten
2 wortels in stukken
3 stengels bleekselderij in stukken
3 el tomatenpuree
1 bol knoflook horizontaal doorgesneden
takjes tijm, rozemarijn, salie, laurierblad
flinke scheut rode wijn

Rooster de botten 30 min. in een oven op 220°C. doe ze daarna in een soeppan, voeg de rest van de ingrediënten toe en 4 l water. Laat op laag vuur 5 uur trekken. Zeef de bouillon en vries in.

visfond met citroenschil

2 el boter
2 preien, gesneden
3 sjalotten, gesneden
2 wortels, in plakjes
takjes tijm, rozemarijn
stukje citroen-of sinaasappelschil
graten en koppen van 2 vissen (witvis)

Doe de boter, groente en kruiden in een grote soeppan en bak op laag vuur 10 min. voeg de visgraten en –koppen en 1 l water toe en trek de visbouillon op laag vuur ± 30 min. zeef de bouillon, kook daarna desgewenst in en vries in tot gebruik.

kipfond met witte wijn

olijfolie
1 kg kippendijen, vleugels, nekjes etc.
2 wortels, in stukken
3 uien, in parten
1 bol knoflook, horizontaal doorgesneden
takjes rozemarijn
1 prei, in stukken
flinke scheut witte wijn

Verhit de olijfolie en bak de kip rondom aan, voeg de groente, kruiden en wijn toe en laat op laag vuur 1 ½ uur trekken. Zeef de bouillon en laat desgewenst verder inkoken, vries in tot gebruik.

Bonustip: je kunt alle bouillons nog verder laten inkoken tot ze heel donker en geconcentreerd zijn: vries ze daarna in als ijsklontjes en gebruik het geconcentreerde fond in sauzen en gerechten of los op in water voor een kant-en-klare bouillon.

fonds