10 dingen die je nog niet wist over je lievelingsgroente aubergine

Aubergines: paars, gestreept, rond, langwerpig… er zijn heel veel variaties. Je kunt de heerlijke groente grillen, stoven, pureren of frituren… aubergine kan heel wat aan en staat overal in de wereld op het menu! 

Probeer meteen één van deze 6 gerechten met aubergine in de hoofdrol.

Alvast een aantal fijne tips: schil een aubergine niet, die is juist goed voor je! Een aubergine bevat veel voedingsvezels, koper en vitamine B1. Kies aubergines met een stevige, glanzende schil en eet ze zo vers mogelijk. Hoe ouder, hoe bitterder de smaak. Hier zijn 10 dingen die je nog niet wist over je lievelingsgroente (die stiekem geen groente blijkt te zijn):

Kies je aubergine slim

Nachtschaduwsoorten zoals de giftige belladonna en heksenkruid zijn familie van de aubergine.

Giftig?

Lang na aankomst in Europa werd nog gedacht dat aubergines ook giftig waren en alleen geschikt als sierplant.

Auberginesoep - delicious

auberginesoep met linzen en fetacrème

Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!
Nog een delicious.recept voor vega soep!

>> naar het recept 

Kies je kleur

Aubergine is er paars, wit, lichtgroen of zelfs oranje, in alle soorten en maten, van bolrond tot lang en dun, en klein als erwten. De kleine Aziatische soorten kunnen wat bitter zijn.

Stiekem geen groente

Aubergines zijn geen groenten, maar botanisch gezien bessen.

Wereldwijd populair

Aubergines zijn wereldwijd populair en spelen een hoofdrol in klassiekers als Griekse moussaka, Italiaanse melanzane alla parmigiana, Midden-Oosterse baba ghanoush, Franse ratatouille en Thaise en Indiase curry.

Moussaka met lamsgehakt - delicious

moussaka met lamsgehakt

Zolang het mooi weer is en we ’s avonds buiten kunnen eten, maken we zomerse gerechten van rond de Middellandse Zee. Vanavond deze heerlijke Griekse moussaka! Je kunt de moussaka ook maken zonder aardappelschijfjes en er rijst bij geven. In Griekse sferen blijven? Maak morgen deze plaattaart met feta

>> naar het recept 

Vooraf zouten?

Dat kan, maar hoeft niet. Veel mensen bestrooien aubergines met zout of laten ze weken in een zoutoplossing om de bittere smaak af te zwakken. Maar de meeste aubergines zijn nu niet meer zo bitter.

Kooktechnieken te over

Bakken, met een beslagje, grillen, stoven, pureren of vullen. Het vruchtvlees van aubergines wordt boterzacht en neemt de smaak van de overige ingrediënten op.

De perfecte aubergine

Kies aubergines met een gladde, glanzende schil en vermijd exemplaren met beurse plekken. Verwijder ter voorbereiding het groene steeltje.

ravioli met ricotta en aubergine

Deze royale vegetarische ravioli is perfect voor de hele familie. Voeg voor wat pit gemalen chilipeper toe aan de raviolivulling.
Probeer ook eens cannelloni met geroosterde pompoen & gorgonzola.

>> naar het recept 

Allerlekkerst in déze periode

Aubergines zijn er het hele jaar door verkrijgbaar, maar smaken in de zomer en herfst het allerlekkerst.

Ze komen uit India

Maar: de aubergine is ook in Europese keukens heel populair, vooral in Italië. De Italiaanse naam melanzane is afgeleid van mela insana, ‘gekke appel’.

Tekst: Redactie delicious. Fotografie: Brett Stevens