be a better cook: quiche zonder slappe bodem

be a better cook: quiche zonder slappe bodem

Kies voor quiche! Warm of koud, voor, hoofd of na, vega of met vlees: een lekkere quiche is altijd een goed idee.

Quiche

Aan een flink stuk quiche heb je een maaltijd als je ’m met salade serveert. Een puntje is een perfect voorgerecht en koud is quiche ideaal picknickgezelschap. Een klassieke quiche wordt gemaakt van korstdeeg en een vulling die bij elkaar wordt gehouden met een mengsel van eieren en room. Heb je eenmaal de basis onder de knie dan kun je eindeloos variëren.

Geen slappe bodem

Misschien kies je je quicherecept wel uit om de smaak van de vulling, maar zonder stevige bodem is een quiche niet echt lekker. Quichevulling bevat altijd vocht, en dat trekt al snel in de bodem. Het resultaat is een slappe, natte onderkant. Wil je een lekker brosse onderkant, check dan deze zes tips.

6x tips voor een stevige bodem

  1. Bak de bodem eerst blind voor.
  2. Bestrijk de bodem eerst met wat losgeklopt ei. Tijdens het bakken stolt het ei en voorkomt het dat vocht in de bodem trekt.
  3. Bestrooi de bodem eerst met wat paneermeel of panko. Dat neemt vocht uit je vulling op.
  4. Bak laag in de oven zodat de quiche goed van onderen wordt verhit. Hoe sneller de bodem gaart, hoe minder vocht hij opnemen.
  5. Bak op een voorverwarmde bakplaat. Dan start het garen sneller .
  6. Houd de vulling zo droog mogelijk. Knijp bijvoorbeeld zoveel mogelijk vocht uit voorgekookte (blad)groenten en dep groenten goed droog. Kook of bak groenten die veel vocht bevatten eerst voor. Zo raak je al een deel van het vocht kwijt.
zoete aardappelquiche - delicious

Quiches zijn een geweldige manier om restjes op te maken. Overgebleven gekookte of geroosterde groenten, kip, garnalen, vlees en vis zijn allemaal lekker als no waste vulling.

Liefde is blind

Bak de quichebodem voor (blind bakken). Dan blijft het deeg steviger en neemt hij minder vocht op van de vulling. Prik hiervoor met een vork gaten in de bodem en leg een royaal stukbakpapier in de vorm. Vul met een flinke laag steunvulling, bijvoorbeeld keramische bakbonen, gedroogde peulvruchten of rijst.

Bak de bodem ± 15 min. op 180°C. Verwijder na het voorbakken de steunvulling en het bakpapier, bestrijk de bodem met losgeklopt ei en bak nog ± 5 min. na. Op deliciousmagazine.nl/blindbakken laten we je zien hoe je blind bakt.

Opzij, opzij, opzij

Heb je geen tijd om zelf deeg te maken voor je bodem? Geen probleem! Je kunt ook kant-en-klaar bladerdeeg, deeg voor hartige taart of filodeeg nemen. Zelfs kant-en-klaar pizzadeeg en croissantdeeg kun je gebruiken als basis voor je quiche.

Korstdeeg

Korstdeeg is de meest gebruikte deegsoort voor een klassieke quiche. Het is lekker bros, boterig deeg dat makkelijk te maken is en goed past bij alle soorten vullingen.

korstdeeg voor quiche
Een goed basisrecept is het halve werk: zó maak je de perfecte bodem voor quiche.
naar recept
deeg

Bodemvariaties

  • Gebruik (een deel) volkorenmeel in plaats van bloem. Of varieer met een deel rogge, spelt of polenta.
  • Vervang de boter door roomkaas of vervang ongeveer de helft van de boter door koude ricotta, dikke kwark, zure room of dikke yoghurt. Voeg dan eerst geen water toe aan je deeg, want deze zuivelproducten zijn al natter dan boter. Misschien heb je zelfs geen extra water nodig.
  • Vervang niet meer dan een kwart van het deeg door gemalen harde kaas, zoals parmezaan, of door fijngemalen hazelnoten of amandelen.

Vullen maar

  • De klassieke vulling voor een quiche is een mengsel van eieren en slagroom. Gebruik voor een quiche van 24 cm Ø een mengsel van 3-4 eieren en 300 ml slagroom.
  • Je kunt nu ook ± 750 g groente, rauwe vis of evt. gegaard vlees toevoegen. Houd je van kaas? Zo’n 200 g geraspte of zachte kaas geeft je quiche extra veel smaak. Vervang eventueel (een deel van) de slagroom door volle melk, zure room, crème fraîche of ricotta.

Vegan opties

  • Voor een vegan bodem gebruik je plant- aardige boter of zuivel. Als vulling kun je voor een quiche van 24 cm Ø in plaats van eieren en room een mengsel maken van 130 g kikkererwtenmeel + 725 ml bouillon of vegan melk. Kook dit mengsel eerst ± 6 min. of tot het bindt en breng op smaak. Je kunt ook 400 g (stevige) tofoe, 1 el maizena en ± 30 ml vegan melk pureren en op smaak brengen.

Quiche-recepten

portobelloquiches met oude kaas
We geven je een basisrecept voor quichedeeg waar je heerlijke quiches mee kan maken. Dit recept is voor een quiche met portobello, nootmuskaat en smeuïge oude kaas. Extra fijn: de quiche is perfect om voor te bereiden. Probeer ook eens deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta!
naar recept
portobelloquiche met oude kaas delicious.
zoete-aardappelquiche met feta
De combi zoete aardappel en feta is een gouden vondst! De quiche krijgt extra pit door tijm in het deeg en rozemarijn in de vulling. Lekker voor een feestelijke lunch of als hapje bij de borrel.


Weet je dat je zoete aardappels ook heel goed kunt vullen met pancetta en oude kaas?

naar recept
zoete-aardappelquiche met feta
cantharelquiche met brie & salade met honingnoten
Een van onze favoriete recepten uit de rubriek familietijd, waarin Janneke Philippi makkelijke en verrassende weekmenu’s samenstelt. Dit canthareltaartje is een feestje om op te eten!
De smaak te pakken? Maak dan ook deze hartige paddenstoelentaart met prei en kaas!
naar recept
cantharel quiche
quiche met gerookte forel en kerstomaatjes
Het voorjaar vraagt om lichtere gerechten. Vandaag een quiche met gerookte vis, kerstomaatjes en een frisse kruidige salade met avocado en mozzarella. Deze quiche kun je ook prima koud eten.
naar recept
kipquiche met lentegroenten
Een deeg met kwark geeft een andere structuur en een lekkere frisse smaak. Het wordt bovendien lichter verteerbaar.
Tip: Bestrooi de deegbodem van tevoren met paneermeer. Kip verliest tijdens het bakken veel vocht en daardoor kan de bodem nat worden. Het paneermeel houdt dit vocht vast.
naar recept
kipquiche met groenten | delicious

TEKST: DOSIA BREWER