Kies voor quiche! Warm of koud, voor, hoofd of na, vega of met vlees: een lekkere quiche is altijd een goed idee.
Quiche
Aan een flink stuk quiche heb je een maaltijd als je ’m met salade serveert. Een puntje is een perfect voorgerecht en koud is quiche ideaal picknickgezelschap. Een klassieke quiche wordt gemaakt van korstdeeg en een vulling die bij elkaar wordt gehouden met een mengsel van eieren en room. Heb je eenmaal de basis onder de knie dan kun je eindeloos variëren.
Geen slappe bodem
Misschien kies je je quicherecept wel uit om de smaak van de vulling, maar zonder stevige bodem is een quiche niet echt lekker. Quichevulling bevat altijd vocht, en dat trekt al snel in de bodem. Het resultaat is een slappe, natte onderkant. Wil je een lekker brosse onderkant, check dan deze zes tips.
6x tips voor een stevige bodem
- Bak de bodem eerst blind voor.
- Bestrijk de bodem eerst met wat losgeklopt ei. Tijdens het bakken stolt het ei en voorkomt het dat vocht in de bodem trekt.
- Bestrooi de bodem eerst met wat paneermeel of panko. Dat neemt vocht uit je vulling op.
- Bak laag in de oven zodat de quiche goed van onderen wordt verhit. Hoe sneller de bodem gaart, hoe minder vocht hij opnemen.
- Bak op een voorverwarmde bakplaat. Dan start het garen sneller .
- Houd de vulling zo droog mogelijk. Knijp bijvoorbeeld zoveel mogelijk vocht uit voorgekookte (blad)groenten en dep groenten goed droog. Kook of bak groenten die veel vocht bevatten eerst voor. Zo raak je al een deel van het vocht kwijt.
Quiches zijn een geweldige manier om restjes op te maken. Overgebleven gekookte of geroosterde groenten, kip, garnalen, vlees en vis zijn allemaal lekker als no waste vulling.
Liefde is blind
Bak de quichebodem voor (blind bakken). Dan blijft het deeg steviger en neemt hij minder vocht op van de vulling. Prik hiervoor met een vork gaten in de bodem en leg een royaal stukbakpapier in de vorm. Vul met een flinke laag steunvulling, bijvoorbeeld keramische bakbonen, gedroogde peulvruchten of rijst.
Bak de bodem ± 15 min. op 180°C. Verwijder na het voorbakken de steunvulling en het bakpapier, bestrijk de bodem met losgeklopt ei en bak nog ± 5 min. na. Op deliciousmagazine.nl/blindbakken laten we je zien hoe je blind bakt.
Opzij, opzij, opzij
Heb je geen tijd om zelf deeg te maken voor je bodem? Geen probleem! Je kunt ook kant-en-klaar bladerdeeg, deeg voor hartige taart of filodeeg nemen. Zelfs kant-en-klaar pizzadeeg en croissantdeeg kun je gebruiken als basis voor je quiche.
Korstdeeg
Korstdeeg is de meest gebruikte deegsoort voor een klassieke quiche. Het is lekker bros, boterig deeg dat makkelijk te maken is en goed past bij alle soorten vullingen.
Bodemvariaties
- Gebruik (een deel) volkorenmeel in plaats van bloem. Of varieer met een deel rogge, spelt of polenta.
- Vervang de boter door roomkaas of vervang ongeveer de helft van de boter door koude ricotta, dikke kwark, zure room of dikke yoghurt. Voeg dan eerst geen water toe aan je deeg, want deze zuivelproducten zijn al natter dan boter. Misschien heb je zelfs geen extra water nodig.
- Vervang niet meer dan een kwart van het deeg door gemalen harde kaas, zoals parmezaan, of door fijngemalen hazelnoten of amandelen.
Vullen maar
- De klassieke vulling voor een quiche is een mengsel van eieren en slagroom. Gebruik voor een quiche van 24 cm Ø een mengsel van 3-4 eieren en 300 ml slagroom.
- Je kunt nu ook ± 750 g groente, rauwe vis of evt. gegaard vlees toevoegen. Houd je van kaas? Zo’n 200 g geraspte of zachte kaas geeft je quiche extra veel smaak. Vervang eventueel (een deel van) de slagroom door volle melk, zure room, crème fraîche of ricotta.
Vegan opties
- Voor een vegan bodem gebruik je plant- aardige boter of zuivel. Als vulling kun je voor een quiche van 24 cm Ø in plaats van eieren en room een mengsel maken van 130 g kikkererwtenmeel + 725 ml bouillon of vegan melk. Kook dit mengsel eerst ± 6 min. of tot het bindt en breng op smaak. Je kunt ook 400 g (stevige) tofoe, 1 el maizena en ± 30 ml vegan melk pureren en op smaak brengen.
Quiche-recepten
Weet je dat je zoete aardappels ook heel goed kunt vullen met pancetta en oude kaas?
TEKST: DOSIA BREWER