Heb je een overvloed aan zomerfruit uit eigen tuin, zoals aardbeien, frambozen of bramen? Of ben je verleid door een goede aanbieding op de markt? Invriezen is de ideale oplossing om extra lang van de zomer te genieten, zelfs wanneer het fruitseizoen voorbij is.
Er zijn een paar opties:
1. Zomerfruit los invriezen
Zoek het zomerfruit uit: verwijder de gekneusde, onrijpe of overrijpe exemplaren. Was het fruit voorzichtig in ruim water. Verwijder steeltjes en kroontjes. Dep het fruit goed droog met keukenpapier, want anders vriest het fruit snel aan elkaar vast.
Doe het fruit in een diepvriesbakje of in een diepvrieszak. Of spreid het – als het in je vriezer past – uit op een kleine bakplaat, dan vriest het zeker niet aan elkaar. Noteer de datum van invriezen en vries het bakje of zakje in.
Fruit op een bakplaat kun je later, als het ingevroren is, alsnog in een zakje doen. Bevroren fruit blijft ongeveer 8 maanden goed in de vriezer.
2. Fruit invriezen in ijsblokjes
Je kunt ook fruitige ijsblokjes maken. Kies de mooiste exemplaren van bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen of bramen, of snijd perziken of meloen in stukjes. Verdeel het fruit over een ijsblokjesvorm en vul aan met water en eventueel citroensap.
Nog mooier en lekkerder worden de ijsblokjes met wat blaadjes verse munt, basilicum of citroenmelisse toe. Vries de blokjes in. Dat ziet er mooi uit in een fris zomers drankje of in een glazen waterkan!
3. Pureer het fruit
Je kunt van zacht zomerfruit ook eenvoudig een puree maken met een staafmixer of in een blender. Heel geschikt daarvoor is perzik, mango, meloen of aardbei, maar je kunt ook combinaties maken. Bijvoorbeeld blauwe bes met meloen, of aardbei met nectarine.
Gebruik ook weer de ijsblokjesvorm en vries de puree in kleine porties in. Heel lekker in een toetje, door de yoghurt, in de smoothie of als babyhapje. Je kunt de puree ook mengen met yoghurt en wat honing, en dit invriezen in ijsvormpjes. Dat zijn perfecte gezonde en zomerse ijsjes.
Wat kun je allemaal doen met ingevroren fruit?
1. Eet het bij je ontbijt
Laat het fruit ontdooien en eet het lekker met yoghurt of kwark, bijvoorbeeld als ontbijt met granola. Je kunt het best ’s avonds al een portie fruit uit de vriezer halen en in de koelkast zetten. Zo heb je ’s ochtends perfect ontdooid fruit.
2. Maak een smoothie
Diepvriesfruit en diepvriesfruitpuree zijn ook heel geschikt voor het maken van smoothies.
3. Of een lekkere crumble
Je kunt ook een kruimeldeeg maken en het ingevroren fruit gebruiken voor een lekkere crumble. In dat geval hoef je het fruit niet te ontdooien: je kunt het zo in de bakvorm doen. Kruimeldeeg erover en klaar is je heerlijke toetje of luxe ontbijt.
Abrikozen en kip is ook een geweldige combi. Zeker met een zomerstamppotje erbij.
4. Sorbetijs
Of maak er sorbetijs van: laat het fruit een klein beetje ontdooien, voeg wat honing of suiker toe en pureer het tot sorbetijs.
5. Vruchtensaus
Je kunt het bevroren fruit ook ontdooien en verwarmen in een steelpannetje. Voeg een beetje citroensap en eventueel een beetje suiker of honing toe en je hebt een lekker warme vruchtensaus. Lekker bij bijvoorbeeld American pancakes.
6. Variaties op appelflappen
Zin in zomerfruitflapjes? Laat 6 plakjes bladerdeeg ontdooien. Roer 100 gram ricotta los met 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels citroensap. Verdeel de ricotta over de plakjes bladerdeeg en verdeel er ingevroren zomerfruit over (bijvoorbeeld aardbeien en/of blauwe bessen). Vouw de flapjes goed dicht, bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze 20 minuten in de oven (200˚C).
Meer lezen over gezonde voeding? Kijk op Gezondheidsnet.nl