De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde zal je vast niet zijn ontgaan: in geen enkel Nederlands piri piri product zit… piri piri. Ben jij niet bang voor een goede dosis pit, en wil je een authentieke Portugese saus maken, dan is dit recept voor jou.
Piri piri saus, piri piri kip, maar ook piri piri empanadas en kruidenzout, piri piri vliegt je om de oren zodra je een rondje door de supermarkt wandelt. Alleen vrijwel geen enkel product bevat het essentiële ingrediënt: een specifieke, superpittige chili uit Afrika.
Wat is piri piri eigenlijk?
Wil je thuis perfecte piri piri bereiden, dan moeten we terug naar de basis. Want wat ís het eigenlijk? De naam piri piri verwijst naar de African Bird’s Eye en is Swahili voor ‘peper peper’. Er luidt een geestig gezegde dat ‘de chili zo heet is dat ze hem twee keer noemden’, en we kunnen beamen: ja, de piri piri doet zijn naam eer aan. De chili scoort een waarschuwende 100.000-225.000 SHU (scovilleschaal) en is maar een klein beetje milder dan de Madame Jeannette.
De chili vormt de basis van het bekende Portugese gerecht kip piri piri. Maar wacht eens, die chili komt toch uit Afrika? Dat zit zo: het waren Portugese zeevaarders die de chili vanuit Amerika (waar alle chili’s oorspronkelijk vandaan komen) meebrachten naar hun kolonies in Afrika, met name Mozambique, en vanuit daar naar Europa.
Probleem
Het probleem dat zich voordoet is dat verse piri piri verschrikkelijk lastig te verkrijgen is in Nederland. We vonden alleen dit adresje. Daarom vraagt bijna geen enkel piri piri saus recept om de verse Afrikaanse chili’s. Daarentegen worden vervangers gebruikt zoals gedroogde piri piri, rode jalapeño en de Thaise bird’s eye chili’s. En koks die liever niet al te pittig eten voegen paprika toe.
Authentieke piri piri saus
De Keuringsdienst dook in het piri piri mysterie en wist het traditionele recept te achterhalen. De ingrediënten zijn veel eenvoudiger dan de pakjes en zakjes uit de supermarkt. Het bestaat uit gedroogde piri piri chili’s, kip, zout, knoflook, laurier, olijfolie, whisky en citroen.
‘Piri piri saus zonder piri piri is dus eigenlijk geen piri piri, maar mag – omdat er geen regels bestaan die dat verbieden – wel zo heten’, aldus de Keuringsdienst van Waarde.
Delicious. piri piri saus
In het juni-nummer van delicious. serveren we deze pittige piri piri bij geroosterde pompoen. Een zomerse vega variant. Lekker zeg!
Ingrediënten
- 1 rode ui, in stukken
- 4 tenen knoflook
- 4 rode chilipepers* (het liefst piri piri)
- 1 rode paprika, in stukjes
- 1 rijpe tomaat, in stukjes
- 3 el olijfolie
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- 3 el rodewijnazijn
- 1 el bruine basterdsuiker
- rasp van 1 biocitroen
Instructies
- Schep voor de piripiri de ui, knoflook, chilipepers, paprika en tomaat in een grote braadslee om met de olie, het paprikapoeder en een snuf zout en versgemalen zwarte peper. Rooster in het midden van de oven ± 35 min. tot alles gaar is en schroeiplekjes krijgt. Laat afkoelen, doe over in de keukenmachine, voeg de azijn, suiker en citroenrasp toe en mix door elkaar tot een bijna glad mengsel.