zelf oesters plukken? Dit moet je weten

zelf oesters plukken? Dit moet je weten
Getty Images

Zelf oesters plukken – ook wel oesters rapen genoemd – wordt steeds populairder. Niet alleen in Zeeland, maar ook op de Waddeneilanden en zelfs in Groningen gaan steeds meer mensen eropuit om hun eigen oesters te verzamelen.

Het is een unieke ervaring: gratis je eigen delicatesse uit de natuur halen en ter plekke, of thuis, genieten van verse oesters. Maak er een heerlijk weekendje weg van of een ontspannen zondagactiviteit. Begin met een mooie strandwandeling, pluk je eigen oesters en sluit de dag af met een feestelijke oesterproeverij!

Waar kun je oesters plukken?

Langs de Nederlandse kust vind je op verschillende plekken wilde oesters. Zeeland is de bekendste oesterplek: hier liggen in de Oosterschelde meerdere goede locaties, zoals bij de Oesterdam (dam tussen Tholen en Zuid-Beveland) en rond het vissersdorp Yerseke, dat niet voor niets bekendstaat als de “oesterhoofdstad”​.

Op de Waddeneilanden zoals Texel (bij De Cocksdorp en de Mokbaai) en Vlieland kun je bij laag water oesters rapen op drooggevallen wadplaten​. Zelfs in het noorden van het land vind je ze, zo liggen er oesterbanken bij Lauwersoog (Groningen) langs de zeedijk bij de haven​.

Wanneer is het oesterseizoen?

Oesters kun je niet het hele jaar door rapen. Over het algemeen loopt het oesterseizoen van september tot en met april, grofweg de periode waarin de “r” in de maand zit. In de warmere lente- en zomermaanden worden oesters melkachtig en minder lekker van smaak. Zodra het water warmer wordt, gaan oesters zich voortplanten en is de kwaliteit niet optimaal​.

Let op dat je ook binnen het seizoen rekening houdt met het getij. Oesters rapen doe je altijd rond laagwater (eb), omdat de oesterbanken dan droogvallen en bereikbaar zijn. Ideaal is om te gaan vanaf ~2 uur vóór laagwater tot uiterlijk ~2 uur na laagwater​.

Raap met respect: de regels

Wie in Nederland oesters wil plukken, moet zich aan een aantal regels houden om de natuur te beschermen en problemen te voorkomen​, wij zetten de belangrijkste regels voor jou op een rijtje:

  • Je mag tot 10 kilo oesters per persoon, per dag rapen​. Dat zijn al snel 100 oesters! Meer dan genoeg voor een heerlijk diner of oestertasting met vrienden. Maar let wel op: deze vangst is alleen voor eigen gebruik. Verkoop van zelfgeraapte oesters is niet toegestaan.
  • Gebruik geen harken, scheppen of andere gereedschappen om in de bodem te roeren of te schrapen. Oesters rapen doe je met de hand, zo laat je de bodem zoveel mogelijk intact.
  • In veel kustwateren zijn stukken zeebodem verhuurd aan oesterkwekers. Daar rapen is niet toegestaan en geldt als diefstal. Blijf dus bij de openbare, vrij toegankelijke oesterbanken (meestal langs dijken en pieren). Twijfel je? Check vooraf de regels van het natuurgebied.

Conclusie? Raap met respect: neem niet méér mee dan je kunt opeten, laat geen afval achter en geniet van de natuur.

Puur genieten!

De meest pure manier om van je zelfgeplukte oesters te genieten is natuurlijk rauw, direct uit de schelp. Spoel de oesters eerst kort schoon met koud water om zand en modder te verwijderen. Open ze vlak voor consumptie met een oestermes en controleer opnieuw de geur en het vocht (er moet helder, schoon oestervocht in liggen).

Moeite met het openen van oesters? als je de techniek weet kan het eigenlijk niet misgaan. Wij leggen je daarom stap voor stap uit hoe je oesters moet openen

Serveer de rauwe oesters op een schaal met crushed ice om ze koel te houden of op grof zeezout. Klassiek voeg je alleen een paar druppels citroensap toe, zodat de zilte smaak mooi tot zijn recht komt. Ook populair is een vinaigrette met sjalot (de Franse mignonette) om over de oester te lepelen. Houd je van een pittige twist, dan kun je enkele druppels tabasco of een beetje versgemalen peper toevoegen. Rauw geserveerde oesters gaan uitstekend samen met een glas gekoelde mousserende of droge witte wijn.

Niet iedereen is fan van de textuur van rauwe oesters, maar gelukkig zijn er genoeg heerlijke manieren om ze gegaard te eten. Probeer ze eens gegratineerd uit de oven of gegrild op de barbecue. Hier vind je volop inspiratie om je zelfgeplukte oesters op smaakvolle wijze te bereiden!

6x oesterrecepten

oesters met saffraan-sinaasappeldressing & rode ui
Chique diners zijn fijn, maar eten met je handen is ook leuk. Het is toch één groot feest om je tafel zo vol te zetten en je gasten vrij te laten om alles met de hand te eten. Vis en schelp- en schaaldieren zijn daarvoor dé perfecte keuze. Elegant en ruig tegelijk, en alles kan tegelijk op tafel!
Maak bijvoorbeeld deze oesters met saffraan-sinaasappeldressing & rode ui. De combinatie klinkt spannend, maar geloof ons, het is heerlijk!
naar recept
oesters met saffraan-sinaasappeldressing & rode ui
tempura van oesters met spicy dipsaus
Met deze verrukkelijke tempura oesters tover je je terras om in een resto aan een Zuid-Europese kunst. Een trucje om de vakantie nog even te verlengen.
Nog meer vis voor een zwoele avond: groene sobanoedels met sesam-tonijn
naar recept
Tempura van oesters met spicy dipsaus
oesters met pancetta-limoenkruim
Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak. Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.
naar recept
recepten met limoen
oesters bloody mary
Oesters zijn superfeestelijk. Zeker als je ze serveert met deze verrukkelijke bloody mary. Dus, op naar de viswinkel of markt voor een paar Zeeuwse platte oesters. Is oesters openen nog een dingetje? Hieronder maken we je wegwijs. Kwestie van een paar keer doen!
naar recept
oesters
pasta met oesters en pittige knoflookolie
Deze overheerlijke pasta aglio olio peperoncino met oesters staat binnen 30 min. op tafel. Een tikje chic, maar toch lekker makkelijk en snel.
Bekijk hier hoe je oesters het gemakkelijk open kunt maken
naar recept
Pasta aglio-olio-peperoncino met oesters delicious.
oestertempura met cavadip
Oesters en bubbels: de perfecte combinatie! Verras met krokante oestertempura met cava om in te dippen. Net wat anders dan traditioneel!
naar recept
oester tempura met cava | delicious

Bekijk ook: 20x koken met seizoensproducten: maart