5 tips voor duurzaam (én lekker) koken

Zaterdag 16 oktober is het World Food Day, ook wel Wereldvoedseldag genoemd. Een dag die in het leven is geroepen om klimaatverandering, voedselonzekerheid en wereldwijde honger onder de aandacht te brengen. Dankzij de Verenigde Naties wordt er op deze dag stilgestaan bij manieren waarop we de toekomst voedzaam tegemoet kunnen treden. En ook wij kunnen daar een steentje aan bijdragen.

Tips voor duurzaam koken

Duurzaam, gezond en voldoende voedsel voor iedereen zou in 2030 voor iedereen ter wereld beschikbaar moeten zijn. Dat doel is ambitieus, maar niet onhaalbaar. Daarvoor moeten wel grote stappen gemaakt worden: wereldwijd zijn er meer dan 2 miljoen mensen waarvoor gezonde voeding nog niet vanzelfsprekend is. Ook de coronacrisis heeft grote impact gehad, waardoor alle zeilen moeten worden bijgezet. 

Als je deze problematiek eigenhandig zou kunnen oplossen, had je dat waarschijnlijk allang gedaan. Maar het probleem is stug en daardoor voelt het misschien alsof je zelf geen grote bijdrage kunt leveren. Toch zijn er met elke maaltijd kleine beetjes winst te behalen, die onderaan de streep echt verschil maken. We geven je vijf tips voor het verduurzamen van je eetgewoonten. Wedden dat dat makkelijker is dan je dacht? 

1. Koop lokaal

Hoe lokaler je koopt, hoe minder meters jouw ingrediënten hoeven te maken. Dat is niet alleen gunstig voor onze planeet, zelf word je er ook beter van. Lokaal gekochte producten blijven langer vers en lekker. Daarnaast betaal je een eerlijkere prijs en doe je meer kennis op: je ziet namelijk zelf waar de producten vandaan komen. Heb je geen idee waar je in jouw buurt lokaal kunt kopen? Check dan deze website voor adressen in de buurt.  

2. Verminder voedselverspilling 

Het lijkt de meest eenvoudig optie maar in de praktijk kan het nog nog knap lastig zijn: minder weggooien. Het besef komt vaak als mosterd na de maaltijd, wanneer je het overschot met veel schaamte de kliko in laat glijden. Het is dus wijs om eerder in het kookproces verandering aan te brengen.

Dit doe je door maaltijden (slimmer) te plannen, maar ook door je te verdiepen in manieren om voedsel langer te bewaren. Het maken van een maaltijdplanning inclusief passende boodschappenlijst is een heel goed begin. Daarnaast is de vriezer je beste vriend, maar ook het inmaken van groenten en fruit of het vacumeren van voeding met deze handige tool maken een wereld van verschil. 

3. Eet vaker plantaardig

Rood en bewerkt vlees zijn erg belastend voor het milieu, dus wanneer je dit kunt vervangen voor bijvoorbeeld bonen, linzen, noten of andere plantaardige producten valt er een hoop winst te behalen. Nu hoef je niet direct alle dierlijke producten de deur uit te doen. Een keer peer week een maaltijd volledig plantaardig maken kan al helpen. Of vervang eens een stukje vlees, vis of kaas voor een lekkere groente.

Zoek je een opstapje naar een groener eetpatroon? De website van het voedingscentrum bevat een hoop praktische informatie om vandaag nog mee aan de slag te gaan.

4. Kies gezond en genoeg

Met de nadruk op ‘genoeg’. Want wanneer je zorgt dat je niet meer consumeert dan je nodig hebt, hoeft er ook niet meer vervoerd te worden dan je nodig hebt. Wat er weer voor zorgt dat er minder geproduceerd hoeft te worden.

In volle supermarkten met flinke voorraden lijkt het alsof we machteloos staan met betrekking tot de aanvoer van voeding, het tegenovergestelde is echter waar. Hoe minder wij vragen, hoe minder er gemaakt hoeft te worden. Wees dus eerlijk naar jezelf en koop alleen wat je nodig hebt om jezelf gezond en gelukkig te houden. 

5. Leer meer over keurmerken 

Ervaar je af en toe een gebrek aan kennis over voeding of zou je willen dat er meer openheid en duidelijkheid komt over de producten op je bord? Verschillende organisaties timmeren hard aan de weg om ons voedselsysteem te herzien en te verbeteren. Ook doen ze hun best om jou als consument daarin mee te nemen, maar daarvoor ligt een stukje verantwoordelijkheid bij jou.

Door te weten welk keurmerk voor welke garantie staat, kom je al een heel eind. Op deze website vind je meer over de verschillende keurmerken die je kunt aantreffen in je boodschappenmandje. Hierdoor herken je ook welk keurmerk écht de moeite waard – of juist meer een marketing truc is.

Beeld: iStock