warme dranken om je door Dry January heen te slepen

Hartverwarmende dranken zijn precies wat je nodig hebt op gure dagen, of wanneer de kurk in de fles blijft zitten. Van warme chocolademelk met pittige chilivlokken en kardemom-hibiscusthee tot warme bowl. Voor elk wat wils.

Wordt het écht winterweer dan ga je vanzelf naar buiten met een dikke trui aan, muts op, en snowboots. Het enige wat nog ontbreekt, is een drankje dat je handen en hart verwarmt. Volg deze recepten en serveer een warme ‘cider’ met appelsap, want we wachten nog even tot februari voor we naar wat sterkers grijpen.

6x de allerlekkerste warme dranken – opwekkend, zonder alcohol

Alle onderstaande recepten zijn voor 4 personen.

Choco caliente

1 l volle plantaardige melk
280 g pure chocolade, fijngehakt 
1 tl chilivlokken + extra om erover te strooien
1 tl kaneel
1 tl vanille-extract 

Breng in een pan de melk tegen de kook aan. Neem van het vuur en roer er de chocolade, chili, kaneel en vanille door. Schenk in 2 bekers en bestrooi met wat chilivlokken. 

TIP Schenk er voor extra pit eventueel een shot tequila in. Of maak tequila- room door 50 ml (plantaardige) slagroom stijf te kloppen met 1⁄2 el poedersuiker. Klop er op het laatst (in februari) 2 tl tequila door. Schep op de chocolademelk en bestrooi met wat chilivlokken. 

RECEPT: DOSIA BREWER

Warme winter-bowl

8 kruidnagels
1 mandarijn
200 g tuttifrutti (mix van gedroogde abrikozen, pruimen, appels en peren)
1,25 l appelsap (of witte wijn)
1 kaneelstokje 

Steek de kruidnagels in de mandarijn. Snijd de tuttifrutti eventueel in stukken en laat samen met de wijn, kaneel en mandarijn in een grote pan ± 8 uur of 1 nacht weken.

Zet de volgende dag op laag vuur en breng langzaam tegen de kook aan. Houd het op het laagste vuur ± 20 min. tegen de kook aan. Zeef de bowl en druk zo veel mogelijk vocht uit het gewelde fruit. Serveer de bowl in glazen.

RECEPT: DOSIA BREWER

Haldi doodh (golden milk)

golden milk met kurkuma (haldi doodh)
Golden milk (of haldi doodh) is een verwarmend drankje gemaakt van kurkuma. Kurkuma lijkt een trendy ingrediënt, maar in de oosterse en vooral de Indiase keuken wordt het al eeuwenlang gebruikt. Diepgeel van kleur, warm aards van smaak en goed voor je algehele weerstand, juist in de winter. Combineer kurkuma met meer oosterse specerijen als kaneel, kardemom, kruidnagel of steranijs: zo komt deze specerijen-koningin nóg beter tot haar recht.
naar recept
golden milk

Hibiscus Homerun 

6 kardemompeulen, gekneusd
10 g (handvol) gedroogde hibiscus
1 takje munt + extra om te versieren honing naar smaak

Breng in een pan 750 ml water aan de kook met de kardemom. Laat afgedekt ± 5 min. zachtjes koken. Voeg de hibiscus en munt toe en laat nog 5 min zachtjes koken. Neem van het vuur, zeef boven een theepot. Schenk in glazen met een takje munt en serveer met honing.

RECEPT: DOSIA BREWER

Warme ‘cider’ met chai-specerijen uit het boek Winter Warmers

Voor 8 personen

250 g rietsuiker
250 ml water
1 kaneelstokje
6 kruidnagels 

1 steranijs
1 tl korianderzaad
6 kardemompeulen
1 tl zwarte peperkorrels
1,5 l appelsap
sap van 1 citroen
4 cm verse gember
1 appel, zonder klokhuis, in plakjes

ook nodig: gesteriliseerd potje of bakje 

Doe de rietsuiker in een pan en schenk het water erbij. Zet de pan op matig hoog vuur en breng het mengsel zonder te roeren aan de kook en laat 2 min. koken.

Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen. Schenk in een gesteriliseerd potje of bakje en sluit af. Je kunt de siroop 1 maand in de koelkast bewaren.

Zet een grote pan op matig vuur en voeg het kaneelstokje, de kruidnagels, steranijs, het korianderzaad, de kardemompeulen en peperkorrels toe. Rooster de specerijen al roerend 2-3 min. tot ze geuren.

Schenk de appelsap, het citroensap en 100 ml rietsuikersiroop erbij. Snijd de gember in plakjes en voeg die ook toe. Warm de appelsap op tot hij stoomt. Draai dan het vuur laag, leg de deksel op de pan en warm 15 min. zachtjes op om de smaken goed te laten intrekken.

Leg de plakjes appels in hittebestendige glazen of bekers. Schep de warme drank erin, laat hierbij de specerijen in de pan achter, en serveer.

RECEPT: JASSY DEVIS

Grapefruit Hot Toddy

750 ml appelsap
2 duimlengtes gember, geschild en fijngehakt
sap en fijngeraspte schil van 2 (bio)grapefruits
3 kaneelstokjes
4 kruidnagels
3-4 el honing of naar smaak

Breng de appelsap, gember, grapefruitrasp, kaneelstokjes en kruidnagels aan de kook en laat op laag vuur zeker 20 min. zacht trekken. Haal de pan van het vuur en zeef het mengsel. Pers de grapefruits uit en roer het sap door de hete drank. Breng met honing op smaak. 

RECEPT: YVETTE VAN BOVEN

Nog meer warme dranken?

Hebben we voor je: 5x de lekkerste warme drankjes om de winter mee door te komen

warme dranken chantal arnts sugar and spice
R: Dosia Brewer | F: Chantal Arnts | S Maaike Koorman. B Liselore Bus