Van jam tot paarse cheesecake-donuts en van puree tot melkbrood: ube is hét ingrediënt van 2023. In Zuidoost-Azië en de VS is het al even een trend en ook in Nederland wint de knol terrein.
Een beetje ube door deze Italiaanse chocoladetaart vinden wij helemaal geen gek idee.
Ube, ook wel bekend als de paarse zoete aardappel of purple yam, is een exotische knol die steeds populairder wordt in de culinaire wereld. Oorspronkelijk afkomstig uit de Filipijnen, heeft deze knallende groente zijn weg gevonden naar gerechten en desserts over de hele wereld.
Instagram zal daar vast een bijdrage aan hebben geleverd. Wat je ook maakt met ube: de kleur spat van je scherm.
Hoe smaakt ube?
Van nature smaakt het zoet en licht nootachtig. Het bevat relatief veel zetmeel, waardoor het ingrediënt zich goed leent voor de meest uiteenlopende recepten. Een greep uit de gerechten die we onlangs langs voorbij zagen komen: zoete ube-broodjes, milkshakes, halo-halo (het Filipijnse drankje), paars softijs, en uiteraard: fluffy pannenkoeken.
Filipijnse jam
In de Filipijnse keuken wordt ube veel gebruikt in traditionele desserts zoals ube halaya, een zoete en smeuïge paarse jam van, ah-ha, paarse yam! Het is uiteraard geen jam van fruit, maar een romige spread op basis van de knol, suiker en gecondenseerde (kokos)melk.
De smaak is vol en romig en past bij heel veel desserts. Zo wordt het op toast gesmeerd (of als vulling voor wentelteefjes), door een cake gespateld, of toegevoegd aan ijs. Ube halaya smaakt het beste koud, zodat de vanille- en pistache-achtige smaak het beste tot zijn recht komt.
Waar koop je ube?
Even voor de duidelijkheid: ube is geen paarse zoete aardappel of taro, die hebben echt een andere smaak en textuur. Vaak kun je het vers – of bevroren – vinden bij Aziatische winkels.
Meer weten over de laatste foodtrends en lekkerste eetadresjes? Bestel het juni-nummer van delicious.! Je shopt het nummer – helemaal in het teken van buiten eten – hier.