Het mosselseizoen start dit jaar ongewoon vroeg: op woensdag 19 juni gaan de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen uit de Oosterschelde in de verkoop. Dat is uitzonderlijk, want meestal volgt de mossel enkele weken na de Hollandse Nieuwe.
Volgens Caroline Verwijs, directeur van schelpdierbedrijf Krijn Verwijs in Yerseke, is dit niet het vroegste seizoen ooit, maar wel bijzonder vroeg. Zo vertelt ze aan PZC.
Is dit alarmerend?
De vroege start is goed nieuws voor kwekers, die na een tegenvallend groeiseizoen in 2024 nu opgelucht ademhalen. ‘Dit seizoen kan het vorige goedmaken,’ zegt Verwijs in de krant. Ook symbolisch voelt de opening als een frisse start: ‘Voor ons voelt het als het begin van het jaar én de zomervakantie.’
De precieze reden voor de vroege oogst blijft deels een raadsel, maar een zonnig voorjaar en milde winter speelden waarschijnlijk een rol. Zonlicht zorgt voor veel fytoplankton – het voedsel van mosselen – waardoor ze sneller groeien.
Mosselen zijn proteïnebommetjes
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar ook bijzonder voedzaam. “Ze zijn echte proteïnebommen,” aldus Verwijs. In een tijd waarin eiwitrijke diëten populair zijn, vormen mosselen een natuurlijke, duurzame keuze.
Wat is er zo kenmerkend aan de Oosterscheldemossel?
De Oosterscheldemossel is te herkennen aan zijn iets donkerdere schelpkleur vergeleken met de blankere Waddenzeemossel. De smaak wordt door kenners als onderscheidend en vol geprezen.
De aanvoer uit de Oosterschelde piekt in de zomermaanden en kan doorlopen tot in januari. Vanaf augustus komt er ook aanvoer uit de Waddenzee bij.
Bijzonder is dat dit jaar het mosselseizoen tegelijk start met dat van de Hollandse Nieuwe – normaal is de mossel iets later.
Hoe je de mosselen het beste bereidt?
Met dit klassieke mosselrecept kun je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld andere groenten of kruiden nemen. Of ander kookvocht: bier, cider of vis- bouillon. Houd wel grofweg deze verhoudingen aan.
naar receptDeze paëlla met mosselen, zeebaars en chorizo is een pareltje. Je waant je na één hap al op een terras aan de Spaanse kust. De saffraan, die het gerecht de kleur van de ondergaande zon geeft, versterkt dit effect nog meer.
naar receptZin in iets bijzonders? Deze mosselen met knoflook en sesamdressing staan verrassend snel (binnen 25 minuten!) op tafel.
naar receptEen klassieke ragù is een rijke, langzaam gegaarde saus die comfort en diepgang brengt in elk gerecht. Maar wist je dat ragù ook perfect samengaat met vis en schaaldieren? Deze versie met malse vis en sappige mosselen geeft een lichte, verfijnde twist aan het traditionele recept.
naar receptAls je ooit in Catalonië bent geweest, kan het bijna niet zo zijn dat pan con tomate aan je voorbij is gegaan. In plaats van ansjovisfilets – wat ook erg lekker is – gebruik je in dit recept gerookte mosselen uit pot. De rooksmaak gaat fantastisch samen met de volle smaak van de gekonfijte kerstomaten en pittige ’nduja.
naar receptBarbecue-mosselen? Jazeker! In de zomer kun je ze op de barbecue bereiden: lekker makkelijk. Niet alleen mosselen, ook andere schelpen kun je zo grillen op de barbecue of in een grillpan op je fornuis. Mosselen over? Gratineer ze!
naar receptLees ook: gepofte aardappel van de BBQ – alles wat je wilt weten





