26x de makkelijkste kookboeken voor wie geen zin heeft in gedoe

Goed en lekker koken is simpel, maar niet altijd even eenvoudig. Je wordt vanzelf beter wanneer je het vaker doet, maar dan moet je natuurlijk wel ergens beginnen. Om dat begin zo makkelijk mogelijk te maken, zijn simpele en snelle kookboeken precies wat je nodig hebt.

We geven je een handige lijst kookboeken waarmee je binnen de kortste keren de sterren van de hemel kookt! 

Simpel en snel koken

Wat simpel en snel koken inhoudt is voor iedereen een persoonlijke kwestie. Toch zijn er een paar principes waar we voor het gemak op terugvallen, die veel overeenkomsten hebben met de visie van delicious.friend Yotam Ottolenghi, die eerder ook gasthoofdredacteur was.

Een simpel en snel kookboek rust wat ons betreft (niet altijd, maar vaak wel) op de volgende principes: de recepten maak je in niet al te veel tijd klaar, de ingrediëntenlijsten zijn beknopt, de recepten kun je (al dan niet gedeeltelijk) van tevoren maken, veel ingrediënten heb je al in huis en aan de gerechten heb je niet teveel omkijken. 

Zo word je een betere kok

Ideaal dus voor koks met weinig tijd, luie koks, koks die liever niet teveel besteden aan een gerecht, koks die graag voor een grote groep aan de slag gaan, koks die alleen voor zichzelf koken en koks die het liefst iedere dag een nieuw recept maken. Maar dus ook voor de (nog) onervaren koks die graag al doende leren aan de hand van de instructies van gevestigde namen zoals Yvette van Boven, Donna Hay en Janneke Philippi. 

Misschien wel het belangrijkste: een kookboek waarmee je simpel en snel de lekkerste gerechten maakt heeft niet altijd de kortste ingrediëntenlijsten of meest beknopte instructies. Integendeel: hoe langer de lijst met aanwijzingen en specifieker de voetnoten, hoe meer fool proof het recept is. Laat je dus niet afschrikken door onbekende ingrediënten of nauwkeurige beschrijvingen: ze zijn er alleen maar om het jou in de keuken makkelijker te maken! 

Makkelijke kookboeken 

Yvette van Boven 

De kunst van het casual koken kun je razend goed afkijken bij delicious.friend Yvette van Boven! Haar no-nonsense, immer nieuwsgierige kijk op lokaal en seizoengebonden eten blijft ons fascineren. Vooral omdat ze het zo lekker makkelijk maakt.

Ze is de moeder van de beste bakboeken, maar ook voor doordeweekse maaltijden of feestelijke diners kun je heel goed bij haar terecht. Ze vertelt waanzinnig leuk, zoals je momenteel kunt horen in haar podcast met Teun van der Keuken. Die vrolijke stem van haar horen we automatisch over de bladzijdes dansen wanneer we de instructies lezen. 

Publieksfavorieten zoals HOME MADE BASICS, HOME SWEET HOME en haar recent vernieuwde HOME BAKED vliegen als warme broodjes de winkels uit. Ze heeft dan ook niet voor niets onlangs voor de derde keer de verkiezing van Het Gouden Kookboek gewonnen. Ze tovert de lekkerste dingen uit haar oven in DE GROTE OVEN VAN VAN BOVEN en ze maakt je heel lekker wegwijs in de wereld van restjes in VAN BOVENS LEFTOVERS. Kortom: genoeg makkelijke boeken om je plank mee te vullen en je skills mee bij te spijkeren! 

Jamie Oliver 

Een collectie simpele en snelle kookboeken is natuurlijk niet compleet zonder de culianaire tovenaar die alles in een kwartiertje kan: the naked chef! Ook Jamie schitterde als onze gasthoofdredacteur en dat is niet zomaar. Jamie weet met minimale middelen het maximale plezier in ons culinaire leven naar boven te halen. Denk aan 5 INGREDIËNTEN, JAMIE IN 15 MINUTEN, JAMIE IN 30 MINUTEN, zijn onuitputtelijke naslagwerk voor eenpanners EEN maar ook aan zijn overvolle ode aan al het moois dat Italië ons te bieden heeft, JAMIE KOOKT ITALIË

Bijkomend voordeel voor iedereen die liever niet leest maar meekookt met een visueel voorbeeld: er zijn duizenden uren aan kookvideo’s van deze behendige chef op internet te vinden. 

Yotam Ottolenghi 

We noemden hem al aan het begin, maar ook deze chef is een uitkomst voor iedereen die snel iets lekkers op tafel wil zetten. Dit instituut op culinair gebied mag dan bekend staan om ingrediëntenlijsten waarmee je complete paleizen zou kunnen behangen, hij maakt het je vaak genoeg ook lekker makkelijk. Zo is zijn boek SIMPEL de gouden formule voor fijnproevers met een volle agenda. Hij laat je gerechten (deels) voorbereiden, leert je een luie kok te zijn (want terwijl de oven het werk doet heb jij je handen vrij) en laat je zien wat voor pracht er in je voorraadkast verscholen gaat. 

Heb je SIMPEL uitgespeeld en ben je toe aan een niveautje hoger? Ga dan eens voor FLAVOUR of één van de Ottolenghi Test Kitchen boeken: SHELF LOVE of EXTRA LEKKER

Ixta Belfrage 

Yotam Ottolenghi staat er niet alleen om bekend ontzettend lekker te kunnen koken: hij heeft ook een neusje voor talenten met dezelfde gave als hij. Zo werkt hij graag samen met Noor Murad, maar ook Ixta komt uit zijn keuken. Dit jonge talent, met roots in Italie, Brazilië en Mexico, maakte een heerlijk kleurrijk naslagwerk waar iedereen goed uit kan koken. Van beginners tot ervaren chefs: de recepten in MEZCLA kun je bijna niet verpesten. 

Janneke Philippi

De koningin van de categorie simpel en snel, Janneke Philippi, is al jaren onze rots in de branding. Ze is het fundament van iedere chef die zonder al te veel poespas wil koken, maar wel elke keer iets nieuws op tafel wil zetten. Met de recepten van Janneke raak je niet snel uitgegeten en zit je vaak langer aan tafel te genieten dan je ervoor in de keuken hebt hoeven staan. Haar recepten vind je iedere maand in delicious.magazine, maar ook in haar zalige kookboeken zoals VEGA, SIMPEL & SNEL en HEERLIJK SIMPEL

Donna Hay

Haar kookstijl is simpel, slim en seizoensgebonden. Sla je een boek van Donna open, dan krijg je direct trek én zin om te koken, want ze maakt het je graag makkelijk. Donna schreef net als Jamie een boek over eenpanners: ONE PAN PERFECT. Maar denk ook aan haar andere publieksfavorieten THE FAST FIVE en EVERYDAY FRESH die toegankelijk zijn en tegelijk de creatieve chef in je naar boven halen. 

Green Kitchen Stories

De lustopwekkende food foto’s trokken onze aandacht en de haalbare recepten overtuigden ons. Dit groene, Scandinavische gezin met ouders David en Luise aan het hoofd, heeft gezondheid, eenvoud en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Bekendheid verworven zij vooral via internet, maar dat maakt ze niet minder invloedrijk. De vegetarische recepten uit hun keuken zijn niet alleen super voedzaam en kleurrijk, ook zijn ze zo simpel en puur mogelijk. 

Begin bij THE GREEN KITCHEN VEGETERIAN EVERYDAY en laat je via GREEN KITCHEN TRAVELS en GREEN KITCHEN AT HOME verleiden om het in hun nieuwste boek QUICK + SLOW lekker rustig aan te doen – of niet. Ook leuk: hun kleintjes lusten er wel pap van en daarom is er een speciaal boek waar het allemaal nog net iets kleurrijker mag: LITTLE GREEN KITCHEN

De makkelijkste en lekkerste kerst

Wist je dat de recepten van delicious. altijd twee keer getest worden zodat we zeker weten dat ze lukken? Daarnaast doen we er alles aan om jou zo lekker mogelijk te laten koken én eten! Kook je uit delicious., dan weet je dus dat je goed zit. Ook deze kerst. Bestel jouw editie snel: