ik kookte uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver met eenpansgerechten – dit viel me op

De (eet)week moet je componeren als een muziekstuk, want zonder het geluid van stilte of een lekker meezing-refrein, is het al snel te veel. Jamie Oliver snapt dat principe als geen ander, en geeft ons een swingend kookboek vol eenpansgerechten.

Jamie’s easy gerechten maak je in één pan of ovenschaal, en zijn de ideale afwisseling van de culinaire – soms tikkeltje ingewikkelde – uitstapjes waar we bij delicious. niet vies van zijn. Verlang je iets simpels, iets snel, en iets ongelofelijk lekkers zónder gedoe en vaat (JA!), dan trek je voortaan EEN uit de kast. Het gloednieuwe eenpansgerechtenkookboek dat blijft hangen als een aanstekelijk refrein. Je snapt wat dat betekent: de volgende keer kook je luidkeels mee – zonder ook maar een woord te lezen van het recept.

En dat is precies wat onze online redacteur Sophie Fleur deed. Ze probeerde Jamie’s eenpansgerechtenkookboek als eerste uit en dit viel haar op.

Dit kookboek van Jamie Oliver komt op het perfecte moment in mijn leven

Het is het einde van de vakantie, met nog maar weinig kampeeruitjes in het vooruitzicht (hét territorium van de eenpansgerechten) en toch kwam dit boek als een godsgeschenk. Klinkt overdreven, he? Nou, dat is het (deze keer) niet.

Mijn vriend is namelijk eigenhandig de keuken aan het verbouwen en dat betekent dat we al ruim een maand niet meer thuis kunnen koken. Voor iemand met een afhaal-allergie is dat op zijn zachtst gezegd geen pretje. Nu heb ik een klein elektrisch kookplaatje waar precies één pan op past én de oven is zojuist geïnstalleerd. Is dit toeval? Of heeft Jamie dit boek speciaal voor mij geschreven? Hoe je het ook wendt of keert, Jamie’s eenpanners komen op het perfecte moment!

Jamie zegt zelf dat zijn eenpansgerechtenkookboek ‘een inspiratiebron is voor koks op elk niveau’.

Nu is dit boek natuurlijk niet alleen geschreven voor klussers (of de koks die lijden onder hun klussende partners) en kampeerfanaten. Jamie zegt zelf dat zijn eenpansgerechtenkookboek ‘een inspiratiebron is voor koks op elk niveau’ en draait om de kunst van het eten met zo min mogelijk afwas.

Zo heeft geen enkel recept meer dan 10 ingrediënten en kun je de meeste gerechten bereiden binnen het uur. Toppunt is de tagliatelle met paddenstoelen die je in 8 minuten op tafel zet.

En dat betekent dat dit kookboek óók voor doorgewinterde chefs is, of juist, want – en dit is een onderonsje – heb je ooit een chef thuis uitgebreid zien koken? Nee, want die verlangen ook naar easy en snel als ze niet werken.

Omdat Jamie veel waarde hecht aan de prijs van zijn ingrediënten en gezondheid, zijn de gerechten niet erg vernieuwend.

De gerechten in zijn boek EEN kosten bijvoorbeeld nooit meer dan €2,50 per portie. Het gaat Jamie in de eerste plaats om smakelijke eenvoud en dat zie je terug in de receptuur. Pasta carbonara kennen we natuurlijk wel uit ons hoofd, evenals quesadilla’s. Lekker, dat zeker, maar een plak kaas smelten tussen twee tortilla’s, dat is als een recept schrijven voor een tosti. Gesneden koek.

Het boek opent met het hoofdstuk ‘koekenpanpasta’ en bevat een slimme truc.

Nu kook je pasta normaliter in een aparte pan zodat je controle hebt over de kooktijd en daarmee de bite (al dente), én de smaak (het water moet zo zout zijn als de zee). Om de pasta toch in dezelfde pan als de saus gaar te koken, heeft Jamie het volgende bedacht: verse lasagnebladen! Die zijn namelijk zó gaar, en je kunt ze – net als zelfgemaakte pasta – in allerlei verschillende vormen snijden. Nu heeft onze supermarkt al voorgesneden pasta’s in het koelvak, maar heb je weinig ruimte in je koelkast en weet je nog niet welk recept je gaat maken, dan is dit een uitkomst.

Slim hoor. Met maar liefst 15 verschillende pastagerechten, is dit typisch zo’n Jamie hoofdstuk waar zijn liefde voor de Italiaanse keuken en eenvoud samenkomen.

Jamie’s gerookte zalmpasta is trouwens de pasta die mijn eigen vader, een chef-kok, vroeger voor mij maakte als hij niet hoefde te werken: met een beetje dille in plaats van bosui. Ik kan uit ervaring spreken dat die smaken werken als een goed huwelijk. In plaats van hüttenkäse gebruikt hij mollige creme fraîche, maar tsja dat valt buiten de gezondheidsstandaarden van Jamie.

Na de primi piatti schotelt Jamie ons eenpansgerechten met groenten voor, er is een hoofdstuk over kip, eieren, burgers en tosti’s, vis (zijn lievelings), toch een beetje vlees, en we gaan voorraadkoken.

De recepten zijn echt onwijs simpel.

De instructies zijn vrijwel nooit langer dan twee alinea’s en alle ingrediënten zijn ook nog eens visueel weergegeven. In de hoek van de pagina zie je direct wat je nodig hebt: een koekenpan of een bakplaat/ovenschaal. Bij het ei-aardappelbroodje (een soort kruising tussen een Indiase vada pav en het Turkse gerecht karnabahar pane: groenten in krokant jasje van ei) heb je bijvoorbeeld een koekenpan nodig, terwijl de Madras-spiced gehaktballetjes op een bakplaat worden bereid.

Het hele boek bestaat uit een gebalanceerde combinatie van verse ingrediënten en easy cheats: gnocchi uit de supermarkt, voorgekookte rijst en noedels die heel snel garen. Dat betekent wel dat interessante smaakmakers zoals miso, rijstwijnazijn en speciale specerijen zoals urfa chili (isot biber), kardemom of zelfs korianderzaad nooit de revue passeren. Anderzijds kun je dit zelf altijd nog toevoegen.

Ondanks de simpele aard van het kookboek valt er genoeg te leren, vooral wat betreft efficiëntie.

Jamie geeft ons een paar handige basisreceptjes om achter de hand te hebben. Zoals zelfgemaakt flatbread: echt een lunchtopper die je vervolgens op allerlei verschillende manieren kunt beleggen. Ook een leuke opsteker: filodeegtaart bakken in een pan. Kan gewoon! Of een pakketje met vis waar je ook de gnocchi instopt.

Maar waar ik vooral van sta te kijken is de mate van textuur.

Bij eenpansgerechten zit ik vast in het denkpatroon dat het sauzig en soppig moet zijn. Ik val vaak in herhaling met the usual suspects: stoofschotels en soepen. Jamie laat daarentegen zien dat het eenpannerspalet veel breder is en vol zit met textuur.

Van een paddenstoelenbrood, fritters met feta en tomaat, shakshuka in alle kleuren en maten, tot een heuse hasselback aubergine pie. Die laatste ga ik morgen denk ik eens uitproberen. Want voorlopig klust mijn vriend nog even door, en kook ik nog even op één pitje. En had ik al gezegd dat er 15 toetjes te bakken zijn? Ik ga voor de opgerolde worteltaart. Yum!

Ben je benieuwd naar de gerechten uit het nieuwe kookboek van Jamie Olvier? We geven een heerlijke preview in het septembernummer van delicious.

eenpansgerechtenkookboek van jamie oliver