Wellicht heeft het algoritme ze al een keer voorgeschoteld op social media: de lemon posset. Met recht want geserveerd in een halve citroen is dit Britse toetje een ware eyecatcher.
Het Britse lepeltoetje ondervindt een opleving op dit moment. Mocht je er nog nooit van gehoord hebben: de lemon posset is een koud crème-achtig toetje, en werd ooit het leven ingeroepen als warme drank. Dat zit zo!
Ouderwets toetje, uh, drankje
De lemon posset mag nu dan wel heel hippig in de schil van een halve citroen worden geserveerd, het begon als een drankje. Niet zo maar een drankje: een onwijs populaire Britse warme drank.
Nog niet zo lang geleden verwees de term naar een verwarmende drank in plaats van een verkoelend dessert. Het werd gedronken als een middeleeuws slaapmutsje. Soms viel men er iets te diep van in slaap (gif!), denk maar aan William Shakespeares Lady Macbeth die de wachters van Duncan vergiftigt met “drugg’d” possets – ze gaf ze zeker geen dessert.
In zijn vroegste vorm werd de lemon posset gemaakt van warme melk gestremd met alcohol of citroensap. De zuren zorgen er namelijk voor dat de room dikker wordt en verandert in een zijdezacht toetje. De sack posset, met Spaanse versterkte sherry-achtige wijn, werd graag gedronken in de 15e en 16e eeuw. Tegen het midden van de 18e eeuw werd het mengsel steeds dikker, door er gemalen amandelen, verkruimelde koekjes of eidooiers aan toe te voegen.
En zo veranderde het drankje langzaam maar zeker in een crème met volle room, opgefleurt met suiker, specerijen en citroen. De lemon posset lijkt daarmee een beetje op een syllabub of een citroenige fool. Machtig (misschien val je er nog steeds van in slaap), maar ook machtig lekker!
Welke room gebruik je?
Rutger van den Broek legt in de Toetjesbijbel uit dat hij slagroom gebruikt omdat de double cream die oorspronkelijk wordt gebruikt nogal lastig verkrijgbaar is in Nederland. Double cream is een room met een hoger vetgehalte dan slagroom.
Hoe maak je een lemon posset?
Je begint met het raspen en uitpersen van citroenen. Het sap en de schil breng je vervolgens op laag vuur aan de kook tot de suiker is opgelost. In een aparte (!) pan breng je flink wat room aan de kook (op 2 citroenen bijna een halve liter) samen met specerijen zoals nootmuskaat en verse gember. Zodra het kookt klop je de citroensiroop erdoor, waarna je het direct door een zeef in een kan giet.
Nu kun je de lemon possets in kleine glaasjes uitschenken of in de overgebleven citroenschillen. Laat ze afkoelen en zet ze een paar uur in de koelkast tot ze gestold zijn. Lekker in combinatie met brosse boterige (zand)koekjes.
In plaats van citroen kun je natuurlijk ook aan de slag met andere citrusvruchten:
Nog meer Brits zoet: trifle met pistache, cranberry en noga