Oké, in januari drinken we misschien de hele maand even geen alcohol. Maar ook de rest van het jaar is het dit jaar zelfs cool om rustig aan te doen met alcohol. Laag in alcohol is dé dranktrend van 2024.
Het schap in de supermarkt wordt steeds groter en we zien steeds meer keuzes op de menukaart.
Wil je meer weten over trends voor dit jaar (met bijbehorende recepten)? Bestel het nieuwe nummer hier:
Dranken met een laag alcoholpercentage
Van dagelijks drinken naar helemaal niet en van 0.0 tot 2 à 3% alcohol. Zowel bier als wijn, cocktails en andere alcoholhoudende drankjes komen steeds vaker in een variant met slechts één tot 3% alcohol.
Ze zijn daardoor niet alcoholvrij, maar bevatten wel maar een fractie van de hoeveelheid die we gewend zijn. Ook zijn seltzers, die van nature al een lager percentage alcohol bevatten, niet meer weg te slaan uit het drankschap en komen ze steeds vaker ook in hartige smaken voor.
Sparkling tea, kombucha en andere fermenten maken tot slot ook een flinke ontwikkeling door die we alleen maar aanmoedigen omdat ze zo goed paren met het avondeten. Benieuwd? Er zijn on- en offline aanbieders voor zulke drankjes als De Drankerij, Nolow en Nix & Nix.
Wil je liever helemaal 0.0? Lees hier ons dossier: alcoholvrij borrelen: alles wat je wilt weten over de lekkerste drankjes
Hoe wordt een drank laag in alcohol?
Als we het hebben over dranken met een laag alcoholpercentage, hebben we het over 0,5% en 3% alcohol per volume (ABV). Dat wil zeggen dat een drank niet geschikt is voor mensen die helemaal geen alcohol mogen of willen drinken, maar dat het negatieve effect verder minimaal is.
Een veelgebruikte manier om dranken met een laag alcoholpercentage te maken, is door het fermentatieproces te controleren of te stoppen voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol. Hierdoor behoudt de drank zijn smaak.
Denk bijvoorbeeld aan bieren met een laag alcoholpercentage, ook wel bekend als “session beers”. Ze behouden de smaak en het karakter van traditionele bieren, maar hebben een lager alcoholgehalte.
Soms ontstaat dat beetje alcohol trouwens op natuurlijke wijze. Door het vergisten en fermenteren van suikers kan alcohol in theorie namelijk ook ontstaan in vruchtensappen. Daar wordt het uiteraard helemaal voorkomen, maar in bijvoorbeeld kombucha’s of andere sparkling dranken blijft soms wel een restje alcohol zitten.