De kerst komt er weer aan en het is altijd weer de vraag wat er op het menu staat. We hebben de favorieten van de redactie hieronder voor je op een rijtje gezet ter inspiratie!
Misschien brengt het je op ideeën.
Pastei met ragout
Hester, culi-redacteur: ‘Ik heb niet echt een favoriet, want er zijn teveel lekkere gerechten. Maar waar ik altijd nostalgisch van wordt en daarom heel blij, is een ouderwets pasteitje met ragout. Mijn moeder maakte het altijd, niet alleen met kerst overigens, maar vaak op zondagen door het jaar heen. Of het nu kippenragout of champignon/paddenstoelen ragout is maakt me niet uit. Als ie maar romig en goed gevuld is met lekker veel peterselie of dragon. Een knapperig pasteitje erbij, heeeeerlijk!!’
‘Ik bedacht voor de productie ‘flirten met food’ in het kerstnummer een variant hierop; de filo-tartelette met paddenstoelenragout.’
Bekijk dit lijstje voor nog meer ragout recepten!
Panettone
Dosia, culi-redacteur: ‘Ik heb eigenlijk geen lievelings kerstgerecht. Ik maak elk jaar weer wel wat nieuws tijdens de kerstdagen. Ik ben nu bijvoorbeeld veel Japans aan het koken, dus dan krijgt mijn menu een Japans tintje. Maar wat nooit ontbreekt in mijn huis rond de kerst is een lekkere Italiaanse Panettone. Alleen de feestelijke verpakking brengt mij al in de kerststemming. Een goede panettone trek je uit elkaar in fluffy stukjes en is elk moment van de dag lekker. Mijn lievelingssmaak is naturel, zodat ik het overal mee kan combineren, maar een goed panettone met chocolade en sinaasappel kan ik ook niet weerstaan.’
Stoofpeertjes
Manon, art-director: ‘Stoofpeertjes geven mij altijd een enorm cocon-gevoel, een klassiek iets waar je toch altijd naar terug wilt tijdens kerst.’
We hebben al eens eerder voor je op een rijtje gezet wat je moet weten over dit heerlijke peertje. Bekijk dat hier!
Het allerfijnste aan het bovenstaande basisrecept voor stoofpeertjes is dat je alles kan toevoegen wat jij lekker vindt! Wil je een nog vollere smaak? Vervang dan een deel van het rode bessensap met rode of witte wijn. Kaneel is een must, maar je kan ook nog steranijs en kruidnagel toevoegen.
En ook het toevoegen van suiker is optioneel. Voor een spannende variatie kan je een terrine met stoofpeertjes en witte chocolade maken en deze perentaart met ricotta is ook het proberen waard.
Wil je nog meer inspiratie voor recepten met stoofpeertjes? Bekijk hier het lijstje met onze beste stoofpeer recepten!
Gebrande nootjes met rozemarijn
Arjan, marketing manager: ‘Het is niet echt een kerstgerecht, maar wel een easy hapje. Met een paar ingrediënten (die je vaak wel in huis hebt of anders even snel kunt kopen) heb je een schaaltje met nootjes op tafel staan dat net even anders is dan anders. Geen borrelplank op zich, maar wel een lekker onderdeel ervan.’
‘Trouwens ook lekker als je in plaats van rozemarijn tijm gebruikt of citroen in plaats van sinaasappel!’
Chocolade-walnotentaart
Arjan, marketing manager, heeft nog een aanrader: ‘Als je nog een makkelijk en snel taartje voor bij de koffie zoekt, dan is de chocolade-walnotentaart een dikke tip! Half uurtje werk en max. 45 minuten in de oven… dus vóór je gasten er zijn, staat de taart op tafel!’
Crispy ravioli met citroen-artisjokkensaus & stracciatella
Els, online coördinator: ‘Pff, kiezen is ongelofelijk lastig. Wat direct naar boven komt: de crispy ravioli van Julie Teeken die eerder dit jaar in het magazine stond. Krokante ravioli: ik had het niet bedacht, maar het is heerlijk! Deze week maak ik hem sowieso nog een keer voor bij de borrel.’
Lees ook: kookboeken om cadeau te vragen: de favorieten van de redactie 2024 | delicious.magazine