de favoriete kerstrecepten van de redactie

de favoriete kerstrecepten van de redactie

De kerst komt er weer aan en het is altijd weer de vraag wat er op het menu staat. We hebben de favorieten van de redactie hieronder voor je op een rijtje gezet ter inspiratie!

Misschien brengt het je op ideeën.

Pastei met ragout

Hester, culi-redacteur: ‘Ik heb niet echt een favoriet, want er zijn teveel lekkere gerechten. Maar waar ik altijd nostalgisch van wordt en daarom heel blij, is een ouderwets pasteitje met ragout. Mijn moeder maakte het altijd, niet alleen met kerst overigens, maar vaak op zondagen door het jaar heen. Of het nu kippenragout of champignon/paddenstoelen ragout is maakt me niet uit. Als ie maar romig en goed gevuld is met lekker veel peterselie of dragon. Een knapperig pasteitje erbij, heeeeerlijk!!’

‘Ik bedacht voor de productie ‘flirten met food’ in het kerstnummer een variant hierop; de filo-tartelette met paddenstoelenragout.’

tartelette van filodeeg met paddenstoelenragout
Wil je dit gerecht voorbereiden? Bak de tartelettes tot 1 dag eerder en bewaar goed afgesloten op kamertemperatuur. Maak de ragout 1 dag eerder en bewaar in de koelkast. Warm even kort op vóór het serveren.
naar recept
tartelette met paddenstoelenragout

Bekijk dit lijstje voor nog meer ragout recepten!

Panettone

Dosia, culi-redacteur: ‘Ik heb eigenlijk geen lievelings kerstgerecht. Ik maak elk jaar weer wel wat nieuws tijdens de kerstdagen. Ik ben nu bijvoorbeeld veel Japans aan het koken, dus dan krijgt mijn menu een Japans tintje. Maar wat nooit ontbreekt in mijn huis rond de kerst is een lekkere Italiaanse Panettone. Alleen de feestelijke verpakking brengt mij al in de kerststemming. Een goede panettone trek je uit elkaar in fluffy stukjes en is elk moment van de dag lekker. Mijn lievelingssmaak is naturel, zodat ik het overal mee kan combineren, maar een goed panettone met chocolade en sinaasappel kan ik ook niet weerstaan.’

Panettone
Met warme vanillesaus als ontbijt of dessert, of een dikke plak bij de kerstthee. Het prachtig verpakte Milanese kerstbrood panettone met zijn koepelvormige bovenkant ken je vast. Door de lange rijstijd heeft het brood een luchtige, cakeachtige structuur en is de smaak fantastisch ontwikkeld. Reserveer een paar uur, want zelf bakken is absoluut de moeite waard! 
naar recept
panettone-delicious

Stoofpeertjes

Manon, art-director: ‘Stoofpeertjes geven mij altijd een enorm cocon-gevoel, een klassiek iets waar je toch altijd naar terug wilt tijdens kerst.’

We hebben al eens eerder voor je op een rijtje gezet wat je moet weten over dit heerlijke peertje. Bekijk dat hier!

Oma’s stoofpeertjes
Wie is er niet gek op stoofpeertjes? De dieprode kleur past perfect bij de feestdagen. In het leven kun je eigenlijk niet zonder dit basisrecept voor Oma’s stoofpeertjes. De allerlekkerste!
Even sudderen in een badje van kruiden en specerijen en je hebt een peertje bomvol smaak. Serveer ‘m als afsluiting van je diner óf als bijgerecht. Scroll bijvoorbeeld naar beneden voor het recept waarin onze culi Janneke Philippi drie kerstklassiekers combineert in een voorgerecht: carpaccio, eend én het peertje.
naar recept
Stoofpeer - delicious

Het allerfijnste aan het bovenstaande basisrecept voor stoofpeertjes is dat je alles kan toevoegen wat jij lekker vindt! Wil je een nog vollere smaak? Vervang dan een deel van het rode bessensap met rode of witte wijn. Kaneel is een must, maar je kan ook nog steranijs en kruidnagel toevoegen.

En ook het toevoegen van suiker is optioneel. Voor een spannende variatie kan je een terrine met stoofpeertjes en witte chocolade maken en deze perentaart met ricotta is ook het proberen waard.

Terrine met stoofpeertjes en witte chocolade
Deze zoete terrine kun je 1-2 dagen van tevoren maken.
naar recept
terrine-delicious

Wil je nog meer inspiratie voor recepten met stoofpeertjes? Bekijk hier het lijstje met onze beste stoofpeer recepten!

Gebrande nootjes met rozemarijn

Arjan, marketing manager: ‘Het is niet echt een kerstgerecht, maar wel een easy hapje. Met een paar ingrediënten (die je vaak wel in huis hebt of anders even snel kunt kopen) heb je een schaaltje met nootjes op tafel staan dat net even anders is dan anders. Geen borrelplank op zich, maar wel een lekker onderdeel ervan.’

‘Trouwens ook lekker als je in plaats van rozemarijn tijm gebruikt of citroen in plaats van sinaasappel!’

gebrande nootjes met rozemarijn
Je beste vrienden + superlekkere, zelfgemaakte hapjes + oogstrelende drankjes + je mooiste outfit. Tel het bij elkaar op en je hebt een enorm feestelijke afsluiting van het oude jaar te pakken. Helemaal klaar voor het nieuwe jaar, zonder dat je daarvoor uren in de keuken hebt hoeven staan.
Feesthapjes zijn onze specialiteit. Hier een van de redactiefavorieten: gebrande nootjes met rozemarijn.
naar recept
nootjes-delicious

Chocolade-walnotentaart

Arjan, marketing manager, heeft nog een aanrader: ‘Als je nog een makkelijk en snel taartje voor bij de koffie zoekt, dan is de chocolade-walnotentaart een dikke tip! Half uurtje werk en max. 45 minuten in de oven… dus vóór je gasten er zijn, staat de taart op tafel!’

Chocolade-walnotentaart
Voor chocolade kun je ons midden in de nacht wakker maken. Voeg daar noten aan toe en we zijn om. Een gevalletje 1 + 1 = 2. Heel fijn aan dit recept van chocolade-walnotentaart: je kunt ‘m ook no-bake maken! De bodem maak je dan van gemalen koekjes en boter.
naar recept
chocolade-walnoottaart - delicious

Crispy ravioli met citroen-artisjokkensaus & stracciatella

Els, online coördinator: ‘Pff, kiezen is ongelofelijk lastig. Wat direct naar boven komt: de crispy ravioli van Julie Teeken die eerder dit jaar in het magazine stond. Krokante ravioli: ik had het niet bedacht, maar het is heerlijk! Deze week maak ik hem sowieso nog een keer voor bij de borrel.’

crispy ravioli met citroen-artisjokkensaus & stracciatella
Crispy ravioli zijn naast een hoofdgerecht óók een steengoede borrelhap, prikkers erin en happen maar. Pssst… Met een glas wijn erbij per favore 😉 Grazie!
Serveer je deze ravioli als borrelhap? Geef de artisjokkensaus en stracciatella dan apart erbij als dip.
naar recept
crispy ravioli met artisjokkendip

Lees ook: kookboeken om cadeau te vragen: de favorieten van de redactie 2024 | delicious.magazine