Wild, kreeftensoep of champagne. Voor veel mensen hoort het bij de feestdagen. Waren dit andere jaren al luxeproducten, dan vrezen we een beetje voor de prijzen die we dit jaar gaan betalen. Hoe houd je het kerstdiner binnen budget?
Met de huidige inflatie willen veel Nederlanders de hand op de knip houden. Maar hoe doe je dat? Kerst is ook de tijd om als culi lekker te koken en je familie te verwennen met verrassende producten. Janneke Philippi deelt haar tips om de boel iets meer binnen de perken te houden.
Haar belangrijkste advies: ‘Bepaal je maaltijd of menu op basis van groente. Groenten zijn voordeliger dan vlees of vis. Dat betekent niet dat er geen vlees of vis op tafel hoeft te komen, maar geef groenten de hoofdrol.’ In het delicious.-nummer van november vind je een aantal van haar vega-feestgerechten, zoals bloemkoolquiche of hasselback-pompoen met beurre noisette-mayonaise. Deze komen uit haar nieuwe kookboek VEGA.
Zodra vlees en vis worden geschrapt, vinden mensen koken moeilijker
Janneke: ‘De afgelopen jaren is er steeds meer nadruk op groenten gekomen. Mensen eten bewuster, vaak flex. Dat vind ik een hele goede ontwikkeling. Wij eten absoluut ook flex, niet alle dagen vlees of vis. Dierlijke producten kopen we heel bewust. Geen grote porties, maar meer als smaakmaker bij een gerecht.’
‘In ons nieuwste boek Vega is groente het uitgangspunt, om iedereen die minder of geen vlees wil eten ideeën aan te dragen. Zodra vlees en vis worden geschrapt, vinden veel mensen koken een stuk moeilijker. Vaak is het een kwestie van je verwachtingen bijstellen.’
‘Bloemkool kan zelfs lekkerder zijn dan een rollade, maar vraagt om een andere insteek. Met wat extra aandacht geef je groente veel smaak en structuur. Wij laten graag zien dat lekker en bewust koken goed samengaan.’
Janneke voegt daar aan toe: ‘Vlees of vis hoeft overigens absoluut niet helemaal geschrapt te worden, als je dat niet wilt. Een kleinere portie en groenten als uitgangspunt van een maaltijd vind ik ook al een mooie stap en is budgetvriendelijk.’
Beter plannen om kerstdiner binnen budget te houden
‘Verder kun je besparen door goed te plannen,’ vult Janneke aan. ‘Dat scheelt spontane last-minute bezoekjes aan de winkel waarbij je meestal toch altijd weer wat meer meeneemt dan nodig is. Zelf snijden, voorbereiden en maken is overigens ook echt een budgettip, reeds gesneden ingrediënten en half- of kant-en-klare maaltijden zijn in verhouding meestal duurder.’
Wat ze zelf gaat maken, daar is ze nog niet helemaal over uit. ‘Ik ben echt last-minute met feestdagen en bedenk vaak pas heel laat wat er op tafel komt. De ene keer is dat uitgebreider dan de andere keer.’
‘Met een kaasplank met heerlijk brood of pasteitje op kerstavond kan ik ook heel tevreden zijn. En meestal mogen we wel ergens aanschuiven. Ik vind het heerlijk om verwend te worden.’
- Janneke Philippi is receptschrijver en kookboekauteur. Ze woont met haar gezin in Zuid-Limburg. Haar man Serge fotografeert al haar kookkunst.
- In het 15-jarig jubileumnummer van delicious. nemen we een kijkje achter de schermen bij Janneke en Serge. En delen we recepten uit hun nieuwe kookboek VEGA.
- Bestel het nummer hier!