Lekker koken is een stuk makkelijker met goede ingrediënten, daar weten de Italianen én onze eigen redactie alles van. Trek erop uit voor Italiaanse delicatessen zoals extra grote gezouten kappertjes, gele ingeblikte tomaten en vergeet absoluut niet om verse en gedroogde pasta’s groots in te kopen!
Iedereen is het ermee eens dat je in Italië fantastische producten kunt verzamelen en dat het assortiment gigantisch is. Want niet alleen zijn er allerlei zoete versnaperingen zoals cantuccini en amaretti, sterke amaro’s, of ingeblikte visjes – Italiaanse delicatessen zijn er in het hele land, en allemaal nét anders, de een nog lekkerder dan de ander.
Omdat je soms door alle spaghetti de lasagne niet meer ziet, hebben we de hulp ingeschakeld van onze in house fijnproevers. Wat zijn de favoriete Italiaanse delicatessen van de redactie, waar haal je ze, en wat doe je er allemaal mee?



‘Bij deze Italiaanse delicatessen groothandel haal ik de basis voor mijn pastasaus’
Verborgen op een industrieterrein, schouder aan schouder met de Amsterdamse Houthavens, vind je Novitalia: de Italiaanse groothandel met bij de ingang een non-stop brommende koffiemachine, zodat je altijd plezierig gecaffineerd je boodschappen kunt doen. Zakken met tipo 00 bloem staan netjes opgesteld naast de semolina die allebei je pastakunsten naar betere hoogten tillen. Blokken parmezaan gaan hier per kilo, de vriezer ligt vol met parels (ravioli!), en je vindt er zo’n beetje elke pastasoort voor elke soort saus.
Voor artdirector Manon Suykerbuyk is Novitalia net zo dichtbij als een bezoekje aan de blauwe grootjutter: ‘Ik woon praktisch naast Novitalia en kom er graag. Ik haal hier altijd de gezouten kappertjes en ansjovis – voor mij de perfecte basis voor mijn pastasaus, en daarom heb ik het altijd in huis’.
Online redacteur Sophie Fleur Jongebloed fietst er zelfs voor om. ‘Ik haal zelf graag ingeblikte gele tomaten – bij nNea kreeg ik ze op een pizza en sindsdien vind ik dat zo’n traktatie. En ik kan Novitalia niet verlaten zonder kilo parmezaan (goedkoper én lekkerder dan de supermarkt) en op z’n minst één zak mafaldine, de pasta der pasta’s als je het mij vraagt.’
‘Als iets op is, speur ik rond waar ik op dat moment ben’
‘Ik ben niet zo trouw qua adressen, wel van te lekkere Italiaanse ingrediënten als citroenen van de Amalfi-kust, salame picante, primitivo en taggiasche olijven, kappertjes en in het seizoen cavolo nero.’ Laura van Heusden, onze tekst- en eindredacteur, speurt voortdurend naar Italiaanse delicatessen.
‘Van Eriks deli aan het Beukenplein tot de Bussumse wijnkoperij of marktkraam voor kaas en groente of Toscanini’s deli aan de Lindengracht (wel prijzig hoor, maar het af en toe waard). De citroen en (bio)schil gaan in limonade, salade en over vis en schaaldieren. De salami en kappertjes door de pasta en op zuurdesembrood en pizza. De olijven snaai ik tussendoor weg en primitivo schenk ik graag door saus en in de glazen van iedereen die langskomt.’
Dit kocht onze hoofdredacteur op de Slow Food beurs
Waar hoofdredacteur Nancy Berendsen direct aan denkt als we het hebben over Italiaanse delicatessen: kappertjes! En niet zomaar een potje, maar ‘extra grote, ingelegd in zeezout, die ik kocht op de Slow Food beurs in Turijn‘. Waarom kappertjes in zout stiekem het allerlekkerste zijn, lees je hier:
‘Neem hier zeker mortadella met pistache en Siciliaanse aubergines en citroenen mee’
Culinair expert Merijn Tol: ‘Casa del Gusto heeft echt alleen producten van de kleinste ambachtsmensen. Je vindt hier veel slowfood-producten. Neem zeker mortadella met pistache en Siciliaanse aubergines en citroenen mee.’
‘Bij Terre Lente in de Amsterdamse Jordaan kom ik graag voor alles uit het zuidelijke gebied. Hier vind je mooie wijnen en olijfolie.’
‘En last but not least voor al mijn Siciliaanse delicatessen (datterino tomatensaus, ansjovis, citrusjams, pistachepasta en pandoro) bij la Bottega di Chiara.’
Wil je nog meer Italiaanse tips van Merijn, lees dan dit artikel:
‘Sinds ik deze Italiaanse delicatesse proefde op de boerenmarkt op Sicilië ben ik hooked‘
Tijdens een vakantie op Sicilië stuitte ze per toeval op een marktverkoper met druivenmost. ‘Sinds ik mosto cotto proefde van een superleuk en charmant oud mannetje op een boerenmarkt op Sicilie, ben ik hooked! Mosto cotto is ingekookte druivenmost en is een beetje stroperig en zoet. Eigenlijk is het lekker over van alles. Over salades, in sauzen en in zoete gerechten of baksels.’
Bekijk ook: 7x Italiaanse gehaktballetjes (polpette)