de 6 populairste Instagram-recepten van april nemen we graag mee de zomer in

Mexicaanse stoof én fruit als yuzu, citroen en framboos: het kwam afgelopen maand allemaal voorbij op the gram. Smaken die niet alleen perfect in de lente passen, maar zeker ook in de zomer.

Deze vijf recepten vielen het meest in de smaak bij onze volgers op Instagram @deliciousnederland:

5. Yuzutaart met zwarte sesam

Als je iets gaat bakken, overweeg dan zeker deze custardtaart met superaromatische yuzu en sesamzaadjes.

We noemen het wel een yuzutaart, maar eigenlijk is het een TRIPLE citrustaart; naast yuzusap gebruik je namelijk citroen- en limoensap voor een extra gelaagde frisse smaak.

Met zwarte tahini maak je een beeldschoon zwart deeg. Heb je dat niet in huis? Vervang het dan door gewone tahini, dan krijgt de taart alleen wel een gewone bruine korst.

zwarte yuzutaart met sesamzaad
Citrustaart op z'n Japans, met yuzu en een beeldschoon zwart deeg met sesamzaad. Durf jij hem aan te snijden?
Tip: Kun je geen yuzusap krijgen, neem dan 100 ml mandarijnsap + 50 ml limoensap of citroensap. Zwarte tahini kun je vervangen door gewone tahini, maar de taart krijgt dan een gewone bruine korst.
naar recept
yuzutaart zwart sesamzaad

2. Panuchos & conchinita pibil – gestoofd varkensvlees met gefrituurde tortilla

Iedereen die zich een weg door Mexico gegeten heeft, zal warme herinneringen hebben aan deze karakteristieke snack & stoof. Ben je nog nooit aan die kant van de wereld geweest? Dan boek je gewoon een vliegensvlug food-retourtje met dit recept, of ga langs bij Bacalar, het restaurant van chef Joachim de Buck.

Joachim: ‘De Mexicaanse keuken draait om less is more en niet zoals de Tex-Mex keuken om salsa’s uit flesjes en een overdaad aan ingrediënten en sauzen. En alles is homemade, zeker de hete sauzen. Echt geweldig, zo’n verse maïstortilla met niet te veel ingrediënten, zodat je alles goed proeft. Die laagjes zijn smaakbommen: combinaties van zuur, zout, spicy en ook romig en knapperig. Fantastisch!’

Mexicaanse panuchos & cochinita pibil
Iedereen die zich een weg door Mexico gegeten heeft, zal warme herinneringen hebben aan deze karakteristieke snack & stoof. Ben je nog nooit aan die kant van de wereld geweest? Dan boek je gewoon een vliegensvlug food-retourtje met dit recept. Typisch Mexicaans streetfood maak je namelijk net zo makkelijk zelf en de smaak zal er niet minder om zijn. Wedden dat je het niet snel meer uit je hoofd krijgt?
De smaak te pakken? Ga dan lekker los met Mexicaanse tamales of taco’s con carne guisada.
naar recept
panuchos cochinita pibil

3. Fetadip

@cookinboots laat in haar boek Comfort & Joy zien hoe ze uitbundig, decadent én toch betaalbaar vega(n) kookt. Groenten zijn de ziel van haar moderne kookstijl.

Ravinder: ‘Koude zilte feta onder een laag tomaten – verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.’

fetadip met gekonfijte tomaten
Ravinder: 'Koude zilte feta onder een laag tomaten –verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.'
naar recept

2. Haverrepen met frambozen

Deel maar uit! Want deze repen met frambozenjam moet iedereen proeven. Wedden dat je met een lege trommel naar huis gaat?

De topping van rogge is heerlijk kruimelig en krokant! Natuurlijk kun je ook andere jam gebruiken in dit recept, rabarber-aardbeienjam bijvoorbeeld, blauwe bessen met bergamot, of bramen met een vleugje chili en cacao. Alles kan, zolang de smaak maar aan de friszoete kant zit.

rogge-haverrepen met frambozenjam
Heb je iets te vieren, maak dan deze repen die je makkelijk meeneemt en met liefde uitdeelt. De topping van rogge is heerlijk kruimelig en krokant!
naar recept

1. Ricottataart

Cheesecake fans opgelet! Dit is het elegante Italiaanse zusje van de Amerikaanse cheesecake. De ricotta maakt hem heerlijk romig, maar een stuk minder zwaar dan de klassieker. En dat is precies wat we nu willen: licht, frivool lentegebak!

Ook lekker met een portie rabarbercompote erbij. Succes verzekerd!

ricottataart
De Italiaanse versie van cheesecake is een tikje lichter en frisser dan de Amerikaanse.
naar recept
ricottataart

Bekijk ook: Indiase donuts gevuld met hangop

ricottataart
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.