wat is gezonder: een groentewrap of een ‘gewone’ wrap?

Hoog tijd om eens te verdiepen in de wereld van wraps. De dunne, veelzijdige pannenkoekjes die je vult en oprolt. Oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, waar ze met trots tortilla’s worden genoemd. Traditioneel bereid met tarwe- of maismeel, maar tegenwoordig zie je ook veel wraps op basis van biet, wortel of paprika. Is een groentewrap gezonder of niet?

Hoe gezond zijn gewone wraps?

In Mexico worden tortilla’s gemaakt met tarwebloem in het noorden en maïsmeel in het zuiden, gecombineerd met water, olie, zout en een vleugje rijsmiddel. De supermarktversies van deze wraps krijgen extra conserveringsmiddelen om hun versheid te behouden. Zo overleven ze het schap zonder directe koeling.

Qua voedingswaarde kun je een wrap vergelijken met de ouderwetse boterham. Ze bevatten een beetje vetten en suikers, een snufje zout, veel eiwit en een respectabele hoeveelheid vezels.

Nog beter is om voor een wrap van volkorenmeel te gaan. Een doorsnee mais- of tarwewrap (60 gram) heeft ongeveer 2,5 gram vezels. Maar kies je voor een volkorenvariant (60 gram), dan word je getrakteerd op bijna 5 gram vezels, wat zelfs meer is dan wat je in twee sneetjes volkorenbrood vindt (totaal 4 gram vezels voor 70 gram aan brood). Onthoud, net als bij boterhammen, draait het erom wat je tussen die lagen stopt dat echt telt.

Lees ook: wat is het verschil tussen taco en tortilla? Yvette van Boven legt uit!

Zijn groentewraps gezonder?

Groentewraps vind je in diverse kleuren – oranje, roze, groen, geel, rood – afhankelijk van de plantaardige basis: wortel, biet, spinazie, paprika of tomaat. Mocht je denken dat een enkele wrap flink bijdraagt aan je dagelijkse 250 gram groente, dan kom je daar bedrogen uit.

Laten we eerlijk zijn: de meeste groentewraps bestaan (volgens de verpakking) voor slechts 35 procent uit groenten. Dat vertaalt zich ongeveer naar 20 gram groenten per wrap, oftewel 2 kerstomaatjes of een bescheiden wortel. Maar dat is nog niet alles. De daadwerkelijke hoeveelheid groente die in zo’n groentewrap zit, is schrikbarend kleiner.

Psst: dit zijn 3 slimme manieren om tortilla’s te verwarmen

De groenten worden eerst gewogen, maar worden eerst verwerkt tot poeder of puree. Tijdens deze gedaanteverandering verliest de groente vocht en daarmee een groot deel van zijn oorspronkelijke volume. Het uiteindelijke poeder of de puree, een schim van zijn oorspronkelijke zelf, wordt vervolgens in de wrap verwerkt. De verpakking kan wettelijk het gewicht van de oorspronkelijke groenten vermelden, wat betekent dat je niet te weten komt hoeveel poeder of puree er daadwerkelijk in zit.

Dus, voordat je jezelf te buiten gaat aan een regenboog van groentewraps in de hoop je groente-inname te verhogen, onthoud dat hun kleurrijke buitenkant soms slechts een illusie is. De ware groenteboost komt nog steeds van die traditionele, onbewerkte bronnen.

Wat is nou de meest gezonde wrap? Lees de rest van het artikel bij Gezondheidsnet!

Lees ook: hoe ongezond is gedroogd fruit?

groentewraps gezonder tips voor tortilla- delicious