hoe ongezond is gedroogd fruit?

Door een salade, stoofpot, een handje als lekkere snack tussendoor of ’s ochtends door de yoghurt met muësli. We zijn gek op gedroogd fruit! Dadels, abrikozen, pruimen, appels, en ga zo maar door. Maar is het wel zo gezond of eten we onbewust suikerbommetjes?

Waaróm je fruit zou drogen spreekt voor zich: vers fruit kan bederven, gedroogd fruit niet. Na het drogen bevat het vrijwel geen water meer, waardoor schimmels geen kans maken. In een ­gesloten verpakking of potje blijft gedroogd fruit dus heel lang goed. De laatste jaren hebben favorieten zoals abrikoos, pruim, appel, rozijn en vijg gezelschap gekregen van exoten als mango, papaja, banaan, ananas en passievrucht. Eigenlijk kun je vrijwel elk fruit drogen, al leent de ene soort zich er iets beter voor dan de andere – en een E-nummer hier of daar helpt ook.

Gedroogd fruit, hoe werkt het droogproces?

Voedsel drogen is misschien wel de oudste bewaartechniek. Oosterse beschavingen deden het al vanaf 12.000 v.Chr., gewoon in de zon. Mechanisatie heeft het droogproces vereenvoudigd. Gedroogd fruit dat vandaag de dag in de winkels ligt, komt meestal uit droogtunnels waar hete lucht doorheen wordt geblazen. Sommige vruchten verliezen met het vocht helaas ook hun aantrekkelijke uiterlijk. Een frisoranje abrikoos is aan het eind van het droogproces veranderd in een donkere frummel.

Bekijk ook: abrikoos-amandel-chocolade fudge

Gezwaveld gedroogd fruit… hoe gezond is dat?

Om de kleur te behouden worden onder meer abrikozen, appels en druiven (die veranderen in rozijnen!) behandeld met zwavel. Op het etiket staat in dat geval ‘sulfiet’, ‘natriumsulfiet’ (E221) of ‘zwaveldioxide’ (E220). Deze conserveringsmiddelen, goedgekeurd en vastgelegd in Europese voedselwetten, dus niet schadelijk voor de gezondheid, zijn gangbaar in veel andere voedingsmiddelen. Wie er niet van gediend is, kan kiezen uit allerlei ongezwaveld fruit in biologische winkels. Al heeft dat volgens sommigen een minder lekkere smaak.

Vitamines gaan verloren

Er gebeurt nog iets bij het drogen: de vitamine C gaat goeddeels verloren. Dat is meteen een groot verschil met vers fruit. Heel dramatisch is dat ­echter niet want deze vruchten bevatten sowieso relatief weinig vitamine C. Vruchten die wél veel vitamine C bevatten, zoals bessen en aardbeien, zijn lastig te drogen. Die zul je dus niet snel in gedroogde vorm vinden. Andere voedingsstoffen in fruit, zoals kalium, blijven na het drogen grotendeels bewaard.

Maar, hoe zit het: kun je met een gerust hart gedroogd fruit eten, of is het eigenlijk niet zo gezond? Lees de rest van het artikel op Gezondheidsnet.nl

Lees ook: eat the rainbow: zo belangrijk is kleur voor je gezondheid

gedroogd fruit ongezond
UNSPLASH