hoe gezond is gefermenteerde voeding voor je?

Van ouderwetse zuurkool tot Koreaanse kimchi: gefermenteerde voedingsmiddelen beleven een glorieuze comeback. Wetenschappers weten nog niet wat zulke producten nu precies doen in het lichaam. Maar dat ze goed voor ons zijn, staat vast.

Topkoks als Alain Caron en Jonnie Boer experimenteren ermee. Culinair schrijvers publiceren er kleurrijke kookboeken over. En op internet zijn volop cursussen en starterspakketten voor thuiskoks te vinden. Fermenteren is hipper dan hip. En dat terwijl de techniek ouder is dan de weg naar Rome. Zo maakten de Chinezen 7000 jaar voor Christus al een alcoholisch drankje door fruit, rijst en honing te laten gisten, en bereidden de oude Egyptenaren brood met zuurdesem.

Fermenteren is van oorsprong ­bedoeld als conserveringstechniek: het voedingsmiddel blijft langer houdbaar door er micro-organismen zoals (melkzuur)bacteriën, schimmels of gisten aan toe te voegen. Deze vermenigvuldigen zich onder invloed van warmte en vocht. De micro-organismen ­breken voedingsstoffen als suikers en eiwitten in het product af en produceren er andere voor in de plaats.

Dit verklaart bijvoorbeeld waarom mensen die moeite hebben met het verteren van lactose (melksuiker), gefermenteerde producten vaak goed verdragen. Door de fermentatie veranderen ook het uiterlijk, de smaak, geur, structuur en de houdbaarheid. ­“Gefermenteerde producten zijn zuur en daar houden de meeste ziekteverwekkende micro-organismen niet van”, legt Eddy Smid uit, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research. “Sterker nog, de meeste soorten overleven niet in een zure omgeving.”

kimchi – gefermenteerde Chinese kool
Kimchi is het toverwoord van onze zeitgeist: het is zo fris dat het een beetje bubbelt op je tong, de zure umami-smaak maakt elk gerecht een beetje lichter en lekkerder én het combineert fan-tas-tisch goed met kaas.
Met dit recept maak je de gefermenteerde groente helemaal zelf, zodat je altijd een kimchi-tosti kunt bouwen, een kimchi-focaccia, een pasta met kimchi… of sla de fusion over en zet kimchi op tafel als onderdeel van een klassieke Koreaanse banchan.
naar recept
kimchi

Fermenteren is overigens iets ­anders dan inleggen in bijvoorbeeld azijn en zout. “Producten als ingelegde haring en augurken smaken net als gefermenteerde producten zuur en zijn lang houdbaar. Maar ze bevatten geen melkzuurbacteriën”, zegt Smid.

Fermenteren gezond?

De Oekraïens-Russische microbioloog Eli Metchnikov was in de 19de eeuw de eerste die zich realiseerde dat er mogelijk een verband bestond tussen goede micro-organismen in voedingsmiddelen en gezondheid.

Hij constateerde dat bewoners van dorpen in de Kaukasus relatief lang en gezond leefden. ‘De melkzuurbacteriën in de kefir die ze in deze regio vaak drinken, remmen de groei van schadelijke bacteriën in de darm’, schreef hij in een wetenschappelijke publicatie. Metchnikov ontving de Nobelprijs voor zijn werk.

Hij zat niet ver van de waarheid. “We weten inmiddels dat sommige gefermenteerde zuivelproducten reizigersdiarree helpen voorkomen en verminderen”, zegt Smid. “De melkzuurbacteriën in deze producten scheiden bepaalde stoffen uit en kunnen je weerstand verhogen. Daardoor krijgen ziekteverwekkende bacteriën in de darmen minder kans.”

kefir-brownietaart met dadels en kokos
Door het beslag licht te fermenteren is deze brownie net een beetje makkelijker te verteren dan andere varianten. Een better-for-you brownie die ook nog eens verschrikkelijk lekker is. Begin een dag eerder aan dit recept.
Tip: Serveer deze taart als dessert met een lepel ijskoude crème fraîche en verse bramen!
naar recept

Interessant om te weten is dat deze effecten waarschijnlijk vooral plaatsvinden in de dunne – en niet, zoals veel mensen denken, de dikke – darm. Smid: “In de dunne darm leven veel minder bacteriën dan in de dikke. Daar maakt een voedingsmiddel met melkzuurbacteriën dus naar verhouding een grotere impact.”

De dunne darm is de plek waar we voedingstoffen opnemen uit ons voedsel en waar de cellen van ons afweersysteem de darminhoud controleren op de aanwezigheid van ziekteverwekkers. “We doen de laatste jaren steeds meer onderzoek naar de processen die hier plaatsvinden.”

Wat voor goede eigenschappen heeft fermenteren nog meer?

Behalve ziekteverwekkers aanpakken en verdringen doen de micro-organismen in gefermenteerde voedingsmiddelen soms nog meer goede dingen voor ons lijf. Zo ­kunnen ze de voedingswaarde van ­producten verhogen.

Sommige stammen produceren bijvoorbeeld vitamine B12, dat alleen te vinden is in dierlijke producten. Er zijn ook schimmels die plantaardige eiwitten deels omzetten in eiwitten met een verhoogd aandeel in essentiële aminozuren. Dat zijn aminozuren die we nodig hebben voor bijvoorbeeld de aanmaak van spier- en botweefsel, maar die het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Andere schimmels produceren vitamine K2, betrokken bij de bloedstolling. Deze vitamine helpt mogelijk ook aderverkalking en botontkalking tegen te gaan. ­“Vitamine K2 zit bijvoorbeeld in natto, een gefermenteerd product dat in ­Japan veel gegeten wordt”, vertelt Smid. “Mogelijk speelt de populariteit van natto een rol bij de hoge levensverwachting die de mensen daar hebben, naast andere gezonde gewoontes.”

Onderzoek wijst uit dat de bloedvaten bij mensen die veel gefermenteerde producten eten in een betere conditie zijn dan mensen die dit niet doen. Smid en zijn team kijken hoe je bacteriën in voedingsmiddelen kunt aanzetten zoveel mogelijk ­vitamine K2 te maken.

Waar staan we op dit moment als het gaat om gezondheidsclaims?

Gefermenteerde voedingsmiddelen hebben ons dus veel moois te bieden. Toch zijn veel van de mogelijke gezondheidseffecten tot nu toe nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen. Fabrikanten mogen daarom geen gezondheidsclaim op de verpakking zetten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het hippe drankje kombucha, maar ook voor zuurkool, kefir en probiotische ­zuivelproducten.

Dat een gefermenteerd product vol zit met goede melkzuurbacteriën zegt maar weinig, benadrukt Smid: “Melkzuurbacteriën verschillen onderling net zoveel van elkaar als een olifant van een kameel. De ene bacteriestam kan bijvoorbeeld een gen hebben dat betrokken is bij het afstoten van ziekteverwekkers terwijl zijn neefje of nichtje het gen hiervoor mist.”

De gezondheidseffecten van gefermenteerde producten moeten volgens de hoogleraar aangetoond worden op stamniveau, en dat is een hele uitdaging. Alleen al van melkzuurbacteriën zijn meer dan honderd varianten bekend. Ze zijn onder te verdelen in de geslachten Lactobacillus en Bifidobacterium. Die zijn weer uit te splitsen naar stammen.

“Zeker in producten die gefermenteerd zijn door micro-organismen die hier van nature al in aanwezig zijn – ambachtelijk bereide zuurkool bijvoorbeeld – zitten vaak wel honderden verschillende soorten bacteriën. De precieze aantallen en verhoudingen variëren bij wijze van spreken van zuurkoolvat tot zuurkoolvat. Daardoor is het bijna onmogelijk om harde uitspraken te doen.”

Waar moet je op letten als je meer gefermenteerde producten wil eten? Lees de rest van het artikel bij Gezondheidsnet.

kimchi