de 13 leukste food series op Netflix – voor tijdens je kerstvakantie

Als je gek bent op koken, kijk je er waarschijnlijk ook graag naar. Van reisverslagen vol prikkelend street food tot bakcompetities met alles er op en er aan. Er zijn meer dan genoeg food series op Netflix, dus er zit altijd iets voor je bij.

Het aanbod is net zo divers als het specerijenschap in de supermarkt en voor iedere food lover bestaat de perfecte serie. Laat de regen en kou buiten lekker voor wat ze zijn, met deze culinaire shows op het menu hoef je voorlopig nergens meer heen!

Plof lekker op de bank met een verse bak popcorn: we hebben 5x waanzinnige smaken om van te smullen!

Food & reizen

Street Food: Asia / Latin America / USA

Ben jij het type reiziger dat de route om culinaire hotspots heen plant? Dan is dit de food serie op Netflix voor jou. Reis vanaf je bank denkbeeldig af naar de lekkerste continenten en houd je reis-verlanglijst in de aanslag. Azië, Latijns-Amerika en USA: ze komen allemaal uitgebreid aan bod. Met deze afleveringen weet je precies waar je moet zijn voordat je überhaupt bent geland. 

Somebody Feed Phil

Phil Rosenthal van ‘Everybody Loves Raymond’ reist de aardbol over om allerlei verschillende culturen en recepten over zijn smaakpapillen te laten gaan. Somebody Feed Phil is geen bijzonder vernieuwend format, maar de serie wordt gedragen door het onuitputtelijke enthousiasme van Phil. Zijn open blik, grote glimlach en aanstekelijke eetlust zorgen samen voor een hartverwarmende serie over smaken en mensen.

Phil Rosenthal van ‘Everybody Loves Raymond’ reist de aardbol over om allerlei verschillende culturen en recepten over zijn smaakpapillen te laten gaan. Somebody Feed Phil is geen bijzonder vernieuwend format, maar de serie wordt gedragen door het onuitputtelijke enthousiasme van Phil. Zijn open blik, grote glimlach en aanstekelijke eetlust zorgen samen voor een hartverwarmende serie over smaken en mensen.

Ugly Delicious 

Als je graag naar ‘Parts Unknown’ van de geliefde Anthony Bourdain kijkt, dan ga je je ook vermaken met deze serie van David Chang. Het startpunt is eten, maar de cultuur en geschiedenis die er mee gemoeid zijn, spelen de hoofdrol in de reizen van David. Hij weet je nieuwsgierigheid te prikkelen en plaatst je overtuigingen over bepaalde soorten eten zo nu en dan op het hakblok. Jij dacht dat je alles wist over eten en de cultuur er achter? Grab yourself a drink en laat David je perspectief daarop lekker veranderen! 

Taco Chronicles / Las crónicas del taco

Als je ooit  – of nog nooit – in Mexico geweest bent, móét je deze serie zien. Het is een ode aan alles wat met taco’s, taqueria’s en tortilla’s te maken heeft. Waar komen street food favorieten als taco’s de barbacoa, taco’s de pastor en taco’s de canasta vandaan? Uit welke handen komen klassiekers als birria, cochinita en suadero?

Wat gebeurt er als je taco’s van Mexico naar een andere land verplaatst en welke culturen hebben de Mexicaanse keuken beïnvloed? Je leert het allemaal. Wees gewaarschuwd: na deze afleveringen wil je direct een (enkele) vlucht naar Mexico boeken.

food series netflix sergio herman

Sergio over de grens 

Deze food serie op Netflix over het verkennen van culinaire grenzen is geen ver-van-ons-bed-show. Dat komt doordat de presentator onze eigen, geliefde Sergio Herman is. Samen met een bekende gast reist hij iedere aflevering af naar een nieuwe plek: van Griekenland tot Lapland en van de Faeröer naar Marokko. 

Chefs & competitie 

Chef’s table 

Deze show in één woord beschrijven is niet per se nodig, want er zijn genoeg afleveringen om een goed beeld van deze serie over chefs te krijgen. Maar als we dan toch een woord moeten kiezen, is ‘intiem’ op zijn plaats. Dankzij prachtig filmwerk en een precies passende muzikale omlijsting zweef je elke aflevering opnieuw in vogelvlucht door het leven van een chef. 

Het ene portret vooral heel praktisch en technisch, het andere juist weer levendig en meer gespitst op het persoonlijke aspect: precies zoals chefs van elkaar kunnen verschillen. De gemene deler is het gelikte malletje waarin elke aflevering gegoten is met een flink oog voor detail. Een waar genot om naar te kijken

The Final Table

Vergeet Formule 1, vergeet boxen: dít zijn de competities die we willen zien. Twaalf teams met ieder twee topchefs, gaan de strijd met elkaar aan in The Final Table. Elke aflevering richt zich op een land; Mexico, Spanje, Engeland, Brazilië, Frankrijk, Japan, Verenigde Staten, India en Italië komen voorbij. De chefs worden beoordeeld door de culinaire ambassadeurs van het land in kwestie. De winnaar mag uiteindelijk plaats nemen aan de tafel met culinaire iconen. 

The Great British Bake Off

Zo hard als het er aan toe gaat bij The Final Table, zo knus en gemoedelijk is het in de keuken van The Great British Bake Off. Tuurlijk zijn we verzot op onze eigen versie, Heel Holland Bakt, maar de ‘OG’ in deze categorie blijft toch ook het benoemen waard. De helblauwe ogen van Paul Hollywood zijn al twee ware showstoppers op zich, maar de spektakeltaarten van deze show zijn pas echt het kijken waard.

De baksels zijn zoet, zoeter, zoetst en de Britse humor is om van te smullen. Tussen de bedrijven door krijg je ook nog eens handige baktrucjes mee, waardoor je eigenlijk gewoon aan het leren bent terwijl je entertaint wordt. Het perfecte recept voor een dagje bankhangen! 

food series netflix bbc

Nadiya’s Time To Eat

Over The Great British Bake Off gesproken: dit talent uit seizoen 6 heeft sinds haar winst niet stil gezeten. Nadiya’s show is een praktische, echt een kookshow waar je direct mee aan de slag kunt. De serie legt de nadruk op makkelijk koken op een manier die voor iedereen haalbaar is – van kleine tot grote families, bruisende vriendengroepen en alles daar tussenin. Nadiya brengt het luchtig en vrolijk en haar liefde voor koken en shortcuts zorgen ervoor dat je met veel plezier weer achter je eigen pannen gaat staan. 

Kijken & leren food series op Netflix

Salt Fat Acid Heat 

Nog zo’n host met aanstekelijk enthousiasme: Samin Nosrat van Salt Fat Acid Heat. Haar fantastisch praktische boek heeft ze in serievorm gegoten zodat je zonder al te veel leeswerk tóch wat slimme skills voor in de keuken oppikt. Deels een reisverslag, deels een kookprogramma: de serie neemt je mee langs Samins vier belangrijkste elementen als het op koken aankomt. Ben je je motivatie om te koken een beetje kwijtgeraakt de afgelopen tijd? Dan hijst deze serie je moeiteloos weer in het zadel. 

Cooked 

Net als Samin Nosrat, gaat journalist Michael Pollan aan de hand van 4 verschillende elementen op onderzoek uit. Hij is een van de meest invloedrijke schrijvers op het gebied van voeding en ziet het als zijn levenswerk om door eigen ervaring de wereld van planten en voeding beter voor ons in kaart te brengen.

In Cooked laat hij ons via vuur, water, lucht en aarde – precies zoals hij in zijn gelijknamige boek doet – zien hoe koken onze levens heeft verandert en hoe het ons tot op de dag van vandaag verbindt. Zijn heldere blik, brede kennis en fijne vertelstem maken de afleveringen een waar plezier om te kijken. 

High On The Hog

Stoelriemen vast, het is tijd voor een stevig tripje door de culinaire geschiedenis. ‘High on the hog‘ wat te vertalen is naar ‘het beste stuk’, staat symbool voor de invloed van afkomst en rijkdom op het kunnen veroorloven van bepaalde soorten voeding. Stephen Satterfield gaat opzoek naar de culturele oorsprong van verschillende gerechten die als Afrikaans-Amerikaans worden beschouwd.

De afleveringen van deze ontroerende serie zitten bomvol informatie en schuwen onderwerpen als slavernij en onderdrukking allerminst. Geen makkelijke kost, maar wel noodzakelijk om eten, identiteit en de geschiedenis daarvan beter te begrijpen. Een absolute aanrader voor iedereen die zich graag verdiept in verschillende (eet)culturen. 

food series netflix rotten

Rotten

Het is de Keuringsdienst van Waarde, maar dan next level. Deze food serie op Netflix duikt diep in de donkere kant van onze voedselsystemen. Wat is de invloed van de voedselindustrie op onze planeet, onze gezondheid en onze toekomst? Hoe maak je verstandige keuzes in een immer uitdijend voedselaanbod en hoe blijf je met beide benen op de grond staan, ook als die grond gemaakt is van suiker?

Politiek, milieu, macht: ze komen allemaal aan bod in 12 diepgaande afleveringen. Wedden dat je nooit meer op dezelfde manier boodschappen doet? Vette aanrader voor iedereen die alles al denkt te weten over het voedselaanbod. 

Toch meer zin in een food film in plaats van een serie of documentaire? Check dit fijne lijstje voor de lekkerste films + snacks!

BEELD: UNSPLASH.

netflix series food