hoe ongezond is drop voor je?

Van trekdrop (zwarte tong!) en snoepveters op het speelplein, tot de autodropjes en schoolkrijtjes die in menig dashboardkastje slingeren: Nederlanders, van jong tot oud, kauwen en sabbelen jaarlijks kilo’s drop weg. Alleen is dat wel zo’n goed idee? Hoe ongezond is drop?

Een dropeter in hart en nieren? Maak dan ook eens deze taart met drop en chocolade!

Van geen ander snoepgoed eten we in Nederland zoveel als van dropjes – en wel een angstaanjagende hoeveelheid van 2 kilo drop per persoon per jaar – wellicht omdat ze in zoveel verschillende soorten, maten, vormen en smaken komen.

Geef maar eens antwoord op deze vraag: de lekkerste drop is? Zoet en hard, zoet en zacht, zout en hard enzovoorts. Waarschijnlijk heeft iedereen net een andere voorkeur. Toch is het hoofdbestanddeel van dit populaire zwarte goedje hetzelfde.

Waar wordt drop van gemaakt?

Paradoxaal genoeg wordt het hoofdbestanddeel van ons nationale snoepje niet in Nederland verbouwd. Het belangrijkste bestanddeel is namelijk zoethout, dat afkomstig is van de zoethoutplant die goed gedijt rond de Middellandse Zee en Aziatische landen.

Drop als medicijn

Van oudsher werd zoethout gezien als medicijn, het zou keelklachten en maagzweren bijvoorbeeld verlichten. Het eerste Nederlandse recept dat lijkt op drop komt uit de 13de eeuw, en staat opgetekend in de encyclopedie Der Naturen bloeme van Jacob van Maerlant.

Of het ook echt naar drop smaakte? Waarschijnlijk was het vooral erg bitter en intens, zoals de kleine dropjes-in-blik die je nog steeds in Italië vindt. Pas in de 18de eeuw werd er suiker toegevoegd aan het zoethoutmengsel, waardoor dropjes eten een stuk plezieriger werd.

Leuk weetje: deze gesuikerde zoethout kregen in Nederland de naam ‘zwarte borstkoekjes’ en later ‘drop van zoethout’ (naar de zoethoutdruppels die werden ingekookt), wat ergens in de 19de eeuw werd afgekort. Daarom is volgens culinair redacteur Hiske Versprille het product in Nederland volledig losgekoppeld van de herkomst. In andere landen heet drop vaak genoeg ‘zoethout’, denk maar aan licorice, lakritz of réglisse.

Bindmiddelen

In de dropjes die we tegenwoordig in de winkel kopen zit overigens niet enkel zoethout en suiker. Om er een lekker chewy snoepje van te maken wordt er gelatine aan toegevoegd, evenals zetmeel en zout.

Hoe ongezond is drop?

Eet je gerust een zak drop per week, dan zou dat wel eens schadelijk kunnen zijn. Uit onderzoek van het Brits gezondheidszorgstelsel NHS (National Health Service) blijkt dat het eten van ongeveer tien dropjes per dag al nadelig is voor de gezondheid.

Als je uitgaat van het gemiddelde gewicht van een dropje, ongeveer 4 gram, dan zou je per dag meer dan 40 gram drop binnenkrijgen waarmee je een verhoogd risico op hartritmestoornissen ontwikkelt evenals een hogere bloeddruk. Kortom, de kans op een hartaanval wordt verhoogd.

Hoe zit dat?

Door het stofje glycyrrhizine stijgt het natriumgehalte in het lichaam, terwijl het kaliumgehalte daalt. Dat is ongunstig, want kalium speelt een grote rol bij de vochthuishouding evenals de bloeddruk. Het eten van drop kan dus ongezond zijn voor je gezondheid.

Vooral mensen die al een hoge bloeddruk hebben, of last hebben van hartproblemen of nierziektes wordt afgeraden om drop te eten. Een snoepje met een gebruiksaanwijzing dus.

Lees ook: hoe ongezond is gedroogd fruit?

drop schadelijk