de korst van port salut – en andere bekende kazen: laten liggen of opeten?

Zei er iemand kaas? Het kan ons niet kazig genoeg zijn, pecorino-bechamelsaus, roquefort op een kaasplankje of harde manchego door de sla, yum! Zelfs de korst nemen we op de koop toe, alleen is dat wel zo verstandig? Mag je de korst van port salut wel eten, en hoe zit dat met parmezaan?

Déze 5 kazen mogen niet op je kaasplank ontbreken

De korst van zachte kazen

Laten we beginnen met de korsten die je sowieso wél kunt eten (hoeft natuurlijk niet als je het niet lekker vindt), en dat zijn er veel. De korsten van zachte Franse kazen zijn in de regel prima om in je mond te stoppen. Denk aan brie, camembert, triple-crèmekazen en frisse geitenkaasjes. De korst wordt namelijk natuurlijk gevormd tijdens het rijpingsproces, en is dus onderdeel van de kaas.

Er zijn een paar uitzonderingen. Als de korst zwarte schimmel bevat (zwarte as is daarentegen prima), verhard is of sterk naar ammoniak ruikt of smaakt, laat ‘m dan lekker liggen. Vertrouw op je neus!

Roodflora of blauwe schimmelkazen

Epoisse, munster, en bijvoorbeeld taleggio zijn stuk voor stuk roodflorakazen, ook bekend als gewassenkorstkaas. Deze kazen krijgen een pekel- of alcoholbad die de bacteriën activeren. De korst van deze kazen kun je gewoon eten, zeker als het zachte kazen betreft. De hardere kazen zijn ook eetbaar, maar niet altijd even lekker. Oordeel zelf en neem een klein stukje.

En de korst van blauwe kazen? Daar hoef je niet bang voor te zijn want die kun je in de regel altijd opeten. Dat geldt ook voor geitenkazen met een witte donslaag, zoals Crottin de Chavignol, die blijft zich doorontwikkelen en krijgt een blauw tintje naarmate hij ouder wordt. Vaak gaat het niet om een schimmel, maar om een gevaarlijke gist. Neem bij twijfel een stukje en proef of de korst aangenaam smaakt.

Van deze kazen kun je de korst beter niet eten

Om de meeste Nederlandse kazen zoals Gouda en Edammer zit een plasticlaagje, een coating om de kaas te beschermen tegen uitdroging. Die kun je er beter afsnijden. En dat geldt ook voor buitenlandse kazen met een harde, donkere korst.

Comté, morbier en manchego, daar kun je de korst beter van laten liggen omdat het letterlijk plastic is wat je binnenkrijgt.

Hoe zit dat met port salut korst?

Port salut heeft helaas ook zo’n plastic laagje, de oranje korst kun je er dus beter afsnijden. Oorspronkelijk was dat overigens niet het geval, port salut werd door monniken behandeld als een traditionele gewassenkorstkaas. Vandaar de rode kleur. De kazen worden helaas al lang niet meer gemaakt in de abdij, maar op industriële wijze in grote fabrieken.

Ook heerlijk kazig: ravioli lasagne met pecorino-bechamelsaus

korst kazen
UNSPLASH