de favo’s van Miljuschka

Elke maand interviewen we iemand die de culi-wereld wat beter maakt. Deze maand: Miljuschka Witzenhausen. Ze is culinair expert, tv-presentator en bladenmaker. Ze heeft een enorme schare fans en volgers op social media, bracht drie kookboeken uit en produceert zoveel mogelijk in eigen beheer.

Kun je iets over je magazine vertellen?

Miljuschka: ‘Van alle werkprojecten die ik doe is het magazine écht mijn kindje; wat ik op dat gebied allemaal leer is nieuw en uitdagend en het is voor mij een logische volgende stap in het bereiken van totale onafhankelijkheid in culinair ondernemerschap. Ik wil graag dat de fotografie bij de receptuur maakt dat je bij wijze van spreken aan elke foto wil likken.’

Je leest het hele interview met Miljuschka in het juni-nummer van delicious. magazine, over haar zelfstandigheid, hoe ze zich verhoudt tot het heersende schoonheidsideaal – ‘ik heb lak aan wat iemand van mijn vetrollen vindt’ – en over haar rol in culi-land.

Om je alvast een voorproefje te geven delen we Miljuschka’s favorieten:

1. Maritozzo uit Rome

Bron: Getty Images

Miljuschka: Waanzinnig. Ik heb zelf ook wel eens slagroom in een briochebroodje gestopt, maar dit! Toen we naar Rome gingen voor het magazine móest ik ze eten. Mijn man kwam ermee aanzetten toen ik vol in de make-up en kleding zat, maar dat heeft me niet weerhouden. In Nederland maakt Baked by Salvo de beste die ik ken, te vinden bij pop-ups en op foodmarkten.’

Redactie: In Nederland zouden we zo’n maritozzo niet zo snel als ontbijt eten, maar het gezegde luidt: when in Rome, do as the Romans do! En daar is het de normaalste zaak om de dag te beginnen met zo’n bolvormig briochebroodje gevuld met geklopte room, uiteraard staand aan de bar naast een kopje espresso. Niet overslaan dus op je volgende trip naar de Italiaanse hoofdstad. Bij Regoli Pasticceria zijn ze heerlijk luchtig en smaakt de room heel licht naar sinaasappelzest.

2. Dit broodje bestelt Miljuschka in de Pijp

Miljuschka: ‘Broodje pom van Tjin’s op de Van Woustraat in Amsterdam blijft mijn all-time favorite. Extra peper, extra zuur en dan staand eten aan het barretje bij het raam, terwijl de drukte voorbijraast.’

Redactie: De knolgroente pomtayer, een soort aardappel, speelt de hoofdrol op dit Surinaamse broodje. De pomtayer wordt geraspt en op smaak gebracht met citrussap, piccalilly en suiker waarna de pom in de oven wordt gebakken. Vaak gaat er ook wat kippenbouillon bij, hoewel je tegenwoordig ook steeds vaker vegetarische pom kunt bestellen. In het kookboek Switi Sranan schrijft Noni Kooiman dat pom oorspronkelijk een Joods-Portugees-Creools-Surinaams feestgerecht is.

3. Miljuschka’s lievelingschutney

Bron: Getty Images

Miljuschka: ‘Lekker Bekkie maakt pittige mangochutney, het is bijna sambal. Ik eet het óveral bij of op. Zelfs ’s ochtends in de yoghurt.’

Zelf mangochutney maken? Dat kan met dit recept!

INTERVIEW: DELILAH WARCUP-VAN EYCK

Miljuschka portret