Altijd hongerig naar meer culinaire boeken en op zoek naar tips? We hebben onze favoriete wegleesboeken op een rij gezet, zodat je de kookboeken in de kast kunt laten staan, en toch op een fijne zomerbestemming kunt wegdromen bij de lekkerste culi-verhalen.
Lees ook: 26x de makkelijkste kookboeken voor wie geen zin heeft in gedoe
Onze 22 culinaire boekentips!
1. Alone in the kitchen with an eggplant van Jenni Ferrari-Adler
De titel alleen al spreekt boekdelen. ‘Alleen in de keuken met een aubergine’ is een verrukkelijke verzameling verhalen, samengesteld door een bonte groep schrijvers en culinaire enthousiastelingen die hun geheime solo-eetervaringen delen. Van truffeleiersandwiches tot een comfortabele pan met zwarte bonen, en zilte ansjovisfilets op boterhammen.
Haruki Murakami vindt troost in spaghetti, terwijl Nora Ephron haar gebroken hart heelt met aardappelpuree in bed. Marcella Hazan, bekend om haar Italiaanse kookboeken (en haar tomatensaus, zó goed!), snakt naar een simpele tosti en Ann Patchett propt zich vol met crackers.
Elk verhaal komt met een recept, waardoor dit boek een heerlijke metgezel is voor iedereen die een avondje voor zichzelf heeft of gewoon hongerig alleen thuis zit. Het boek biedt troost, viert de solo-eetervaring, inspireert en de recepten zijn idiot-proof. Dus rol je strandkleedje uit en neem een duik in deze culinaire komedie.
Alone in the kitchen with an eggplant, €9,99
2. Garlic and sapphires, maar eigenlijk alles van Ruth Reichl
Ruth Reichl kent de culinaire wereld als geen ander. Ze was bijna een decennium lang hoofdredacteur van het tijdschrift Gourmet en restaurantcriticus voor The New York Times en The Los Angeles Times. Wat ze ook weet is dat je als de belangrijkste culinair recensent van het land anoniem moet blijven om restaurants objectief te kunnen beoordelen. En dus gaat Reichl undercover! Voor elk etentje kiest ze een nieuwe pruik, outfit en neemt ze een andere persoonlijkheid aan.
In Garlic and sapphires onthult Reichl de komische chaos, de façades en bedrog, en de absurditeit die je in de culinaire wereld kunt tegenkomen. Plus, ze trakteert ons op haar favoriete recepten en recensies, én ze deelt hilarische inzichten over hoe je uiterlijk je innerlijk én je eetlust kan beïnvloeden – en zelfs de kwaliteit van de service! Een prachtig, grappig boek voor iedereen die smult van recensies.
3. Kitchens of the great midwest van Ryan J Stradal
Wanneer Lars Thorvalds vrouw, Cynthia, verliefd wordt op wijn – en vooruit, een knappe sommelier – blijft hij achter om hun baby, Eva, alleen op te voeden. Vastbesloten om zijn liefde voor eten door te geven aan zijn dochter, begint hij met gepureerde varkensschouder.
Naarmate Eva opgroeit, vindt ze troost en verlossing in de smaken van haar geboortestreek Minnesota. Van Scandinavische lutefisk tot hydroponische chocolade habanero’s, vertegenwoordigt elk ingrediënt een deel van Eva’s reis terwijl ze uitgroeit tot de sterrenchef achter een legendarische en geheime pop-up supperclub.
Elk hoofdstuk in het debuut van J. Ryan Stradal vertelt het verhaal van een gerecht en een personage, met op de achtergrond The Midwest en de opkomende foodcultuur. Kitchens of the Great Midwest is een onverwacht verhaal over moeder en dochter, over de bitterzoete aard van het leven – gemiste kansen en vreugdevolle verrassingen.
Kitchens of the great midwest, €3,99
4. Kitchen confidential van Anthony Bourdain
Voor alle fans van Anthony Bourdain: dit boek is een must!
Na vijfentwintig jaar van ‘seks, drugs, slecht gedrag en haute cuisine’, besluit chef-kok en romanschrijver Anthony Bourdain alles te vertellen – en dan ook echt álles. Van zijn eerste oester in de Gironde tot zijn nederige positie als afwasser in een vissersrestaurant in Provincetown; van de keuken van de Rainbow Room bovenop het Rockefeller Center tot drugsdealers in East Village, van Tokio naar Parijs en terug naar New York, Bourdains verhalen over de keuken zijn even gepassioneerd als onvoorspelbaar, even schokkend als grappig.
Lees ook: volgens Anthony Bourdain kun je de knoflookpers beter weggooien
5. M.F.K. Fischer
Het maakt niet uit in welk boek je begint, maar neem je jezelf serieus als foodie, dan moet M.F.K. Fischer op de lees(voer)lijst. Zoals Rachel Cooke van de Observer schrijft: ‘She is not just a great food writer. She is a great writer, full stop.’
John Updike noemt Fischer de ‘poet of the appetites’ en Bee Wilson roemt haar om haar directheid: ‘Many authors whisper, as though to a diary, or chat, as though to a friend, but Fisher communicates with the heady directness of a lover.’
6. Blood, bones and butter van Gabrielle Hamilton
Voordat Gabrielle Hamilton haar geprezen restaurant Prune in New York opende (door Covid moest het zijn deuren sluiten), bracht ze twintig turbulente jaren door op zoek naar een doel en betekenis. In Blood, bones & butter volgen we Hamilton door de vele keukens waarin ze heeft gewerkt: de landelijke keuken uit haar kindertijd, waar haar geliefde moeder met een vettige houten lepel over het fornuis gebogen stond.
De keukens van Frankrijk, Griekenland en Turkije, waar ze vaak door vreemden werd gevoed en de essentie van gastvrijheid leerde. Hamilton’s eigen keuken bij Prune, met zijn vele onverwachte uitdagingen. En de keuken van haar Italiaanse schoonmoeder, die als schakel fungeert tussen Hamilton’s idyllische verleden en haar toekomstige gezin – het resultaat van een prikkelbaar huwelijk dat toch blijvende vruchten afwerpt.
Gabrielle Hamilton’s verhaal wordt groots en dan weer intiem verteld. Het is een eerlijk en veerkrachtig document, met genoeg humor en passie om mee te nemen op vakantie.
Blood, bones and butter, €12,35
7. Heartburn van Nora Ephron
Is het mogelijk om een geestige roman te schrijven over het einde van een perfect huwelijk? Als Nora Ephron het geschreven heeft is het antwoord volmondig: JA. In deze pageturner herinnert Ephron ons eraan dat comedy net zo afhankelijk is van pijn als een goede bechamel van bloem en boter.
Zeven maanden in haar zwangerschap ontdekt hoofdpersonage Rachel Samstat dat haar man, Mark, verliefd is op een andere vrouw. Het feit dat de andere vrouw “een nek heeft zo lang als een arm, een neus zo lang als een duim en je haar benen moet zien” is geen troost. En ondanks haar baan als kookboekenschrijfster verzacht ook eten maar een klein deel van de pijn.
Tussen pogingen om Mark terug te winnen en luidkeels te wensen dat hij dood is, deelt Ephron’s heldin haar favoriete recepten. ‘Heartburn’ is een smakelijke roman, net zo bevredigend als aardappelpuree en net zo luchtig als een perfecte soufflé.
8. Ansjovis, kleine vis groot verhaal van Petra Possel
Ooit zwom de ansjovis door de Nederlandse wateren. Vissers waren er dol op, het was het vet op de botten. Maar na de komst van de Afsluitdijk – de Zuiderzee werd het IJsselmeer – zie je nauwelijks meer ansjovis in Nederland. Wel in de rest van Europa…
In het hoogstpersoonlijke Ansjovis volgt schrijver-journalist Petra Possel het spoor van dit gevoelige, kwetsbare en onvoorspelbare trekvisje dat eens pal voor haar voordeur in Friesland zwom.
Ze ervaart hoe ansjovis uitbundig wordt gevierd, maar zijn korte leventje nooit zeker is. Want ansjovis moet weerstand bieden aan levensbedreigende ontwikkelingen, zoals overbevissing, zeevervuiling, klimaatverandering, dijkbouw, nou ja, eigenlijk alles wat de mens aanricht.
9. Het diner van Herman Koch
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, vakantieplannen. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog?
Wat de situatie nog ingewikkelder maakt is dat de vader van Rick de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is. Een intrigerende thriller die je niet kunt wegleggen.
10. The Upstairs Delicatessen: On Eating, Reading, Reading About Eating, and Eating While Reading van Dwight Garner
Een boek zo lekker dat je het wil verslinden. Dwight Garner, de boekrecensent van de New York Times, brengt in dit humoristische en persoonlijke werk een literaire ode aan de geneugten van lezen en eten.
‘The Upstairs Delicatessen: On Eating, Reading, Reading About Eating, and Eating While Reading’ is een bundeling charmante en emotionele memoires, voortgekomen uit evenveel enthousiasme voor de literaire kunsten als voor de culinaire. Garner schrijft met tederheid en humor over zijn mayonaise-rijke jeugd in West Virginia en Naples, Florida, zijn huwelijk met een chef-kok uit een echte foodie-familie, en de woorden en gerechten die hem het meest dierbaar zijn.
The Upstairs Delicatessen, €15
11. Small fires – an epic in the kitchen van Rebecca May Johnson
In haar innovatieve memoires, beschrijft Rebecca May Johnson koken als een bron van kennis en openbaring. Ze betoogt dat koken niet alleen een fysieke activiteit is, maar ook een intellectuele bezigheid. Johnson verkent de openheid van recepten, de bevrijdende beperkingen van een schortje en de intimiteit van gedeelde maaltijden. Ze doorbreekt de grenzen tussen intellect en lichamelijk genot, huiselijkheid en politiek, en toont aan dat koken een manier is om het zelf en de wereld te ervaren. Johnson benadrukt het revolutionaire potentieel van kleine vuurtjes in elke keuken.
12. In de Keuken van Bowi van Onna
Met bijdragen van Vanja van der Leeden, Jonas Kooyman (Havermelkelite) en Barbara Serulus, verkent deze verzameling essays uiteenlopende thema’s: van zuurdesem en natuurwijn als statussymbool tot koken als love language.
De essays belichten ook het doorgeven van familierecepten voor pom, makloubeh en roti kukus, en bieden praktische adviezen voor beginnende koks die worstelen met, nou, 15 kilo heek bijvoorbeeld… ‘In de keuken’ is een inspirerende en vlot geschreven bundel die ook heerlijk wegluistert in de auto onderweg naar het Zuiden.
13. Salty van Alissa Wilkinson
Nog zo’n smakelijke essaybundel die de invloed van voedsel onderzoekt. In ‘Salty’ duikt Wilkinson in de culinaire levens van revolutionaire vrouwen zoals Ella Baker, Alice B. Toklas, Hannah Arendt, Octavia Butler, Agnes Varda, Elizabeth David, Edna Lewis, Maya Angelou en Laurie Colwin. Deze slimme, boeiende en creatieve vrouwen uit de twintigste eeuw werden diepgaand beïnvloed door hun relatie met voedsel en drank. Wilkinson onderzoekt hoe voedsel deze vrouwen hielp hun verschillende roepingen te verankeren. Voor sommigen betekende dit volharding in tijden van tegenspoed, voor anderen was het een bron van vrijheid om te handelen, zelfs bij tegenstand, voor gerechtigheid en gelijkheid. Voor weer anderen was het een onderzoek naar wat het betekent mens te zijn, met al zijn verlangens, hartzeer, offers, isolatie en vrijheid.
14. The Paris Novel van Ruth Reichl
Een watertandend avontuur door de voedsel-, kunst- en modesferen van het Parijs in de jaren 80. Wanneer haar vervreemde moeder sterft, erft Stella een enkele vliegticket en een briefje met de boodschap: “Ga naar Parijs.” Ondanks haar traumatische jeugd en behoefte aan routine, besluit Stella de laatste wens van haar moeder te respecteren. Haar eerste stop? De iconische brasserie Les Deux Magots waar ze oesters proeft en een oudere kunstverzamelaar ontmoet.
En zet ook zeker deze culinaire boeken op je lijst:
• Home Cooking van Laurie Colwin
• Before The Coffee Gets Cold van Toshikazu Kawaguchi
• Taste van Stanley Tucci
• Your Table is Ready van Michael Cecchi-Azzolina
• Slow Noodles van Chantha Nguon
• Sweetbitter van Stephanie Danler
• Heavy an American Memoir van Kiese Laymon
• The Vegetarian van Han Kang
Lees ook: dit zijn de 5 beste kookboeken van 2022