interview met Vanja uit GREEN: best gezond, is gezond genoeg

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Interview uit GREEN – Culinair schrijver, kok en foodstylist Vanja van der Leeden won Het Gouden Kookboek voor Indorock, haar eerste kookboek. Nu is er Insane: een vrolijk boek met verrassende recepten én de geruststellende boodschap dat ‘best gezond’ gezond genoeg is.

In je nieuwe boek staan fijne recepten, maar je gaat ook op de persoonlijke toer. Zo kaart je je vroegere eetstoornissen aan.

Vanja: ‘Dat is zeker persoonlijk, maar dat is maar één kant van dit boek. De andere kant is: gezond eten kan spannend, gevarieerd en gekmakend lekker zijn! Iedereen kan de gerechten in dit boek maken, daarom wilde ik ook dat de fotografie eerlijk en zonder opsmuk was. Zodat je ziet: zo gaat het er bij ons thuis echt aan toe.’

Speelt eten voor jou een rol in het vinden van balans?

Vanja: ‘Eten geeft me houvast en structuur. Ik vind het heel fijn om drie keer per dag te eten; ik ben niet zo’n ‘grazer’ die de hele dag wil snaaien. Ik vind het heerlijk om lang voor elke maaltijd al te fantaseren over wát ik zal gaan eten. Verder is in het verleden gebleken dat het ‘fout’ ging met mijn eetpatroon als ik ongelukkig ben – vooral als ik mijn creativiteit niet kon uiten en alles opkropte. Maar dat ging natuurlijk om een ander verdriet, dat op dat moment niet verwerkt kon worden. Zo is eten voor veel mensen een beladen iets: je kunt eten omdat je ongelukkig bent of je slecht voelen omdat je (een bepaald iets) gegeten hebt.’

‘Ik vind het heel belangrijk dat dat bespreekbaar is en geen taboe blijft. Toch is dit nadrukkelijk geen zelfhulpboek, hopelijk wel een handvat om onbezorgd te genieten. Want er is zó veel lekkers om te eten waar je ook qua voedings- waarden nog iets aan hebt.’

Je schrijft ook over orthorexia: de obsessie dat alles wat je eet gezond móet zijn. Hoe merk je dat je op moet passen?

De rest van dit interview met Vanja kun je lezen in ons nieuwe magazine GREEN. Het neemt je mee in de happy foodlifestyle van nu, waar gezond en duurzaam koken samengaan met gemak, plezier én natuurlijk geweldige smaken! 100% vega.

Wil je het hele artikel lezen? Bestel GREEN hier!

TEKST DELILAH WARCUP-VAN EYCK, FOTOGRAFIE REMKO KRAAIJEVELD