het beste Ottolenghi kookboek is… volgens delicious.lezers

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Als foodlover is de kans groot dat-ie ook bij jou in de kast staat: Yotam Ottolenghi. De in Israel geboren Britse chef verkocht honderdduizenden exemplaren van zijn kookboeken in Nederland. Maar wat is het beste Ottolenghi kookboek?

Aan delicious.lezers legden we precies díe vraag voor. Als je met de feestdagen – of elk ander moment in het jaar – jezelf een kookboek cadeau doet, welke moet het dan zijn? Van welke gaat je het hart van vrijwel iedere Ottolenghi-fan sneller kloppen? NOPI, Plenty of wellicht toch één van de nieuwe Ottolenghi’s Test Kitchens?

Hieronder tellen we af. Dit zijn volgens delicious.lezers de beste kookboeken van de chef. Met een nummer één die veruit de meeste stemmen kreeg!

5. Sweet

4. NOPI

3. Plenty

2. Flavour

Ottolenghi Flavour Cover - delicious

1. Het beste Ottolenghi-kookboek volgens delicious.lezers: Simpel

delicious. lezers kozen massaal voor Simpel. Wij begrijpen wel waarom. Simpel bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept. De vele fullcolour foto’s laten je daarnaast het water in de mond lopen!

Lees ook: dé Ottolenghi ingrediënten die je standaard in huis wil hebben (óók voor zijn nieuwste boek)

Welke kookboeken heeft Yotam Ottolenghi geschreven?

Je vraagt je wellicht af welke nog in je kookboekencollectie missen? Geen nood, afstrepen maar met onderstaande lijst.

Ottolenghi: het kookboek (2008)

In dit boek zijn 140 van de meest geliefde recepten uit de keuken van Ottolenghi verzameld: niet alleen heerlijke groentesalades, maar ook vis- en vleesgerechten en bovendien ruim aandacht voor brood en gebak. 

Plenty (2010)

Plenty is een feest van smaken, kleuren en texturen. De succesvolle Londense traiteur en restaurateur Yotam Ottolenghi verzamelde in dit boek 120 originele gerechten, die stuk voor stuk bewijzen dat je voor een heerlijk gerecht meer dan genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, granen en paddenstoelen.

Jeruzalem (2012)

‘De geuren en smaken van deze stad zijn als onze moedertaal. Voor ons definiëren ze troost, opwinding, vreugde, geluk. Alles wat we proeven en koken wordt gefilterd door het prisma van onze jeugdervaringen: de maaltijden die onze moeders maakten, de dagen die we op de markt doorbrachten, de geiten en schapen die door de heuvels zwierven, de verse pita met lamsgehakt, fijngesneden peterselie, gerookte koteletjes, zwarte vijgen, stroperig zoet gebak.;

Plenty more (2014)

Met Plenty More schotelt Yotam Ottolenghi ons 120 nieuwe, inspirerende vegetarische gerechten voor om bij te watertanden. De opvolger van de immens populaire bestseller Plenty is weer een feest van intense smaken, verrassende kruiden en verse ingrediënten.

NOPI (2015)

NOPI bevat ruim honderd nieuwe recepten die Yotam Ottolenghi samen met zijn chef-kok Ramael Scully schreef. Scully’s onmiskenbaar Aziatische roots gecombineerd met de Midden-Oosterse stijl die we van Ottolenghi kennen leveren onweerstaanbare gerechten op als Geroosterde eendenborst met hazelnoot-bierboter en de NOPI-klassieker Burrata met bloedsinaasappel, korianderzaad en lavendelolie.

Sweet (2017)

Volmaakt luchtig biscuitgebak, op smaak gebracht met kruiden en citrus, een met poedersuiker bestoven, superkruimelig koekje rechtstreeks uit de oven… Er is weinig dat ons zo’n geluksgevoel kan geven als deze zoete verleidingen. In Sweet keert Yotam Ottolenghi terug naar waar zijn culinaire avonturen ooit begonnen: in de patisserie.

Simpel (2018) (het beste Ottolenghi kookboek volgens delicious.lezers)

Eenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn kookboek SIMPEL staat vol met ruim 130 eenvoudig te bereiden gerechten, waarvan de meeste binnen 30 minuten op tafel staan, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.

Flavour (2020)

Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Flavour combineert eenvoudige recepten voor doordeweekse avonden met opvallende gerechten voor de ontspannen weekendkok.

Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love (2021)

In Shelf love neemt Ottolenghi de ingrediënten als uitgangspunt, en bouwt daar de recepten omheen. Heb je nog een blik tomaten achter in de kast staan? Maak dan Geblakerde aubergine met tomaat en tahin. Een verdwaalde courgette in je koelkast? Smul van Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter!

Ottolenghi Test Kitchen: Extra lekker (2022)

In Extra lekker, het tweede deel in de otkserie, laat de Ottolenghi Test Kitchen zien hoe je op eenvoudige maar indrukwekkende wijze smaakvolle, doordeweekse gerechten iets ‘extra’s’ kunt geven. Denk aan een harissaboter die je geroosterde champignons, gestoomde groenten of gepofte aardappels extra verrukkelijk maken. Of een tamarindedressing op gebakken kurkumaeieren die ook heerlijk is over een perfect gebakken biefstuk.

Een paar recepten uit ‘de nieuwe van Ottolenghi’: Ottolenghi Test Kitchen: Extra lekker

basisrecept: Ottolenghi’s meringuerol met bruine basterdsuiker en gebrande-honingappels
Als alle smaken van de herfst ineengerold zouden kunnen worden, zou deze meringuerol het resultaat zijn: verwarmende kaneel, gebrande honing, zoete appels en pittige sinaasappel komen bijeen. Zo krijg je een dessert dat heel geschikt is voor de feestdagen van het najaar en de winter!
Zorg ervoor dat alle onderdelen volledig koud zijn voor u ze samenvoegt – het is niet de bedoeling dat er veel vocht in de rol ontstaat. Begin een dag van tevoren met de appels en de room en houd ze tot gebruik in de koelkast.
naar recept
meringue rol ottolenghi
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’.
Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
naar recept
gebakken polenta ottolenghi test kitchen
geblakerde kip met karamel-clementinedressing
Wees niet bang om de kippendijen flink te blakeren (zorg wel voor een goed geventileerde keuken) – dit zal aan de al sprankelende dressing een intense smaak toevoegen en voor een zeer pittige eetervaring zorgen.
Dit gezegd hebbend, kunt u de kippendijen ook in de oven grillen, of ze eventueel door kippenborst vervangen. Gebruik een keukenschaar om de botjes wat gemakkelijker uit de dijen te halen, of vraag de slager dit voor u te doen, zorg wel dat het vel heel blijft.
U kunt ook zonder probleem de clementines door sinaasappelpartjes vervangen; het gerecht is dan net zo lekker.
naar recept
ottolenghi test kitchen geblakerde kip