De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

het asperge seizoen 2023 is begonnen: hier vind je de eerste van de koude grond!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het aspergeseizoen is officieel begonnen. Ja hoor, ze zijn er weer: asperges! Jan Bergers uit het Brabantse Liessel heeft dit weekend de eerste asperges van de koude grond gestoken. Het is voor de vierde keer dat Jan en zijn vrouw Carmen de wedstrijd van het Brabants Asperge Genootschap wonnen.

En kun je ons blijer maken dan met het witte goud? Toen het kweker-echtpaar de eerste witte toppen zag, hebben ze direct het genootschap gebeld. De teler moest 10 kilo asperges hebben en had na het steken 11 kilo, zo schrijft het Brabants Dagblad.

Niet genoeg dus om als asperge-liefhebbers massaal naar de winkel te rennen. Nog héél even geduld. De bedrijfswinkel van Jan en Carmen is vanaf volgende week weer open. Of hij genoeg heeft om alle klanten te voorzien, dat is de vraag. Maar het seizoen is in ieder geval weer begonnen.

Van wanneer tot wanneer loopt het asperge seizoen?

Asperges uit eigen land zijn vanaf begin februari tot eind juni volop verkrijgbaar. De asperges die je nu in de winkel vindt, zijn in kassen geteeld. Asperges van de koude grond liggen van oudsher van eind april tot de feestdag Sint Jan (24 juni) in de winkel.

Asperges recept

Om je alvast te inspireren voor het nieuwe asperge seizoen, een paar van onze favoriete recepten!

miniquiches met geroosterde asperges & daslook
Cook the cover!
In haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
naar recept
asperges met pistache-polonaise & champignonmayo
Yvette: 'De extra zachte smaak van champignonmayo past zo goed bij witte asperges. Het traditionele kruim van ei en peterselie (à la Flamande) vervang ik door polonaise van pistache. Man man, dit gerecht wordt gewoon weer een klassiekertje hier hoor, hop in de polonaise voor mijn Hollandse asperges 2.0!'
naar recept
Hartige taart met asperges, bosui, ham en ei
Aspergeseizoen is ons favoriete seizoen! En dan combineren met ham & ei in deze heerlijke aspergetaart. Fan van hartige taart? Dan valt deze lentetaart met kruidenroom ook zeker in de smaak.
naar recept
witte asperges met foelie
Het witte goud, chic verpakt als bosje met een plak ham eromheen, mooi neergelegd op een bord. De strik van dragon maakt onderstaand gerecht af. Et voilà: een mooie eenpersoonslunch!
naar recept
asperges koken asperge seizoen

Hier vind je nog meer asperge recepten!

asperges koken asperge seizoen