Ja hoor, het aspergeseizoen is officieel begonnen. De eerste asperges van de koude grond werden in Brabant gestoken. Maar wacht even met juichen…
Want of er vóór de Pasen al asperges zijn, is nog maar de vraag. Zo vertelt kweker Arno Mouwen aan BN DeStem. De reden: de afgelopen maanden viel er veel meer regen gevallen dan normaal, waardoor de teelt laat op gang komt.
De planten zitten welliswaar al een tijdje in de grond, maar telers konder de afgelopen tijd amper het land op om bijvoorbeeld de aspergebedden aan te leggen.
Een klein kistje asperges steken is op dit misschien mogelijk in Brabant, maar asperges van de koude grond voor de massa: dat zit er voorlopig nog niet in. Wacht dus even met naar de winkel rennen voor het witte goud.
Van wanneer tot wanneer loopt het asperge seizoen?
Asperges uit eigen land zijn vanaf begin februari tot eind juni volop verkrijgbaar. De asperges die je nu in de winkel vindt, zijn in kassen geteeld. Asperges van de koude grond liggen van oudsher van eind april tot de feestdag Sint Jan (24 juni) in de winkel.
Asperges recept
Om je alvast te inspireren voor het nieuwe asperge seizoen, een paar van onze favoriete recepten!
In haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
naar receptYvette: 'De extra zachte smaak van champignonmayo past zo goed bij witte asperges. Het traditionele kruim van ei en peterselie (à la Flamande) vervang ik door polonaise van pistache. Man man, dit gerecht wordt gewoon weer een klassiekertje hier hoor, hop in de polonaise voor mijn Hollandse asperges 2.0!'
naar receptAspergeseizoen is ons favoriete seizoen! En dan combineren met ham & ei in deze heerlijke aspergetaart.
naar receptHet witte goud, chic verpakt als bosje met een plak ham eromheen, mooi neergelegd op een bord. De strik van dragon maakt onderstaand gerecht af. Et voilà: een mooie eenpersoonslunch!
naar receptHier vind je nog meer asperge recepten!



