delicious. publieksprijs: in gesprek met Emma de Thouars over Amazing Asia

Het is zover: de shortlist met de zes genomineerde kookboeken voor de delicious. publieksprijs is bekend en het grote stemmen is begonnen. In de aanloop naar de uitreiking op donderdag 15 april vertellen we meer over de genomineerde kookboeken en hun auteurs. Vandaag gaan we in gesprek met Emma de Thouars, auteur het boek van Amazing Asia

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Breng dan nu jouw stem uit en maak kans op een van de 10 boekenpakketten met alle genomineerde boeken! 

In gesprek met Emma de Thouars over Amazing Asia

Waarom heb je dit boek gemaakt?

Ik heb dit boek gemaakt om mijn enthousiasme over alles wat met de Aziatische keuken te maken heeft te delen en daardoor Aziatisch thuis koken toegankelijk te maken. Mensen hebben vaak het idee dat Aziatisch koken heel moeilijk is, terwijl er tal van gerechten zijn die na een drukke werkdag in 20 minuten op tafel staan. Ik wil de drempel voor mensen verlagen.

Voor wie is het boek bedoeld?

Amazing Asia is bedoeld voor mensen die al wel van koken houden, maar die vaker Aziatisch willen koken. Mensen die het leuk vinden om de toko in te duiken om op zoek te gaan naar alle ingrediënten die ze nodig hebben. Of mensen die ooit in Azië op vakantie zijn geweest en het eten missen.

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten uit het boek?

Wat een verschrikkelijke vraag, haha! Eigenlijk de meest simpele dingen. Taiwanese kippenrijst kan ik elke dag eten, ultiem kippige gestoofde kip met knapperige toppings en rijst is echt de meest verslavende combinatie ever. Verder is ei en tomaat op z’n Chinees een gerecht wat ik minstens een keer per week eet, bizar simpel maar ik krijg er nooit genoeg van. In China bestelde ik dit ook bij elke maaltijd. En auberginesalade uit Myanmar. Die maak je met aubergines die je eerst rechtstreeks op de vlam roostert zoals bij baba ganoush, alleen dan met Birmese smaken. Echt een super verrassende combinatie en afgetopt met sjalottencrispies, dan kan er eigenlijk al weinig fout gaan natuurlijk.

Scallion pancakes uit Amazing Asia | Foto: Studio Masha

Welk recept uit het boek zou iedereen meteen moeten maken?

Scallion pancakes. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en het is niet moeilijk, maar wel een leuk klusje. Je bent er precies zo lang mee bezig dat je trots bent dat je iets leuks hebt gemaakt, maar niet uren hebt lopen zwoegen. Oh, en ze zijn waanzinnig lekker natuurlijk.

Wat is jouw ultieme kooktip?

Altijd je rijst wassen! Rijst wassen maakt het verschil tussen rijst die ermee door kan en rijst waarover gasten je bij elke maaltijd complimenten geven.

Wat is jouw favoriete kookgerei?

M’n stoompan met dubbele laag voor gestoomde aubergine, stoomei of een hele gestoomde vis. En m’n hakmes dat ik in Taiwan kocht.

Wie is jouw culinaire voorbeeld of bron van inspiratie?

Ik ben heel erg fan van Fuchsia Dunlop, die al ongeveer twintig jaar lang de Chinese keuken op de kaart zet en idioot veel kennis heeft.

Wat is jouw favoriete kookboek?

The Food of Sichuan van Fuchsia Dunlop vertelt echt alles wat je maar wilt weten over de Sichuanese keuken. Elk recept klopt ook precies. Verder is The Mission Chinese Food Cookbook mijn meest vieze kookboek, omdat daar de allerbeste kippenbouillon, chili-olie, drie dagen lang gefermenteerde Hainanese kip en de ultieme Taiwanese aubergine met kokkels in staan die ik telkens weer opnieuw maak. Die laatste is wel voor de meer ervaren koker, maar echt waanzinnig.

Stem op de delicious. publieksprijs

Weet jij wie jouw stem verdient? Breng dan nu jouw stem uit op de delicious. publieksprijs en maak kans op een van de 10 boekenpakketten met alle genomineerde boeken!

Breng nu je stem uit op jouw favoriete kookboek