Word jij ook zo gelukkig van mooie kookboeken? En ben je al aan het oriënteren welke je dit jaar op je verlanglijst gaat zetten of cadeau wilt geven? Zoek niet verder, want een vakjury heeft de beste van het afgelopen jaar op een rij gezet: de Zilveren Kookboeken van 2022.
Het Gouden Kookboek is de prijs voor beste, oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek. De vakjury – onder leiding van Nadia Zerouali – kiest de vijf allermooiste, beste, meest verrassende kookboeken. Ofwel: de Zilveren Kooekboeken. Als kookboekenliefhebber kun jij vervolgens stemmen op je favoriet. Deze wint vervolgens mogelijk Het Gouden Kookboek 2022.
Op 4 november start de Kookboekenweek bij boekhandel en bibliotheek én wordt bekendgemaakt welk kookboek de Gouden titel mee naar huis neemt. De kookboekenweek loopt van 4 tot en met 13 november.
De Zilveren Kookboeken van 2022 op een rij, plus een aantal recepten uit de boeken!
Cuisine Carine van Karin Gaasterland
Voor mij gaat koken niet uitsluitend over techniek of nauwkeurige receptuur. Natuurlijk, kennis is handig en chef word je niet zomaar. Maar ook gaat het over smaak, creativiteit en de durf om iets neer te zetten. Met jouw smaken en met mooie producten. Op zoek naar de perfecte balans in de pan. Ruiken, proeven, proberen. Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn om verrassend te smaken.
Kortom, dit boek is voor mensen die – net als ik – van het leven houden, niet op dieet zijn en inspiratie uit het kleine halen. Een boek dat je naar je eigen hand kunt zetten. In je keuken thuis of en voyage (bij uitstek geschikt om in je koffer te gooien). En als een gerecht niet uitpakt zoals bedacht: schouders recht, beetje bluffen en doen alsof het zo is bedacht. Geloof me: dat werkt.
Cuisine Carine, Karin Gaasterland Uitgeverij Carrera Culinair, € 33,99
Java van Maureen Tan
In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. ‘Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.’
De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In Midden-Java eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In OostJava is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.
Noomi van Sara Shawkat
Wie denkt dat-ie de Midden-Oosterse keuken heeft uitgespeeld, heeft het mis. In Noomi laat Sara Shawkat je de wereld van de nog zo onbelichte keuken van Irak zien – misschien wel de grootste hidden gem uit de Levantijnse regio. Sara leert je de Iraakse klassiekers, maar ook varianten en specials, afgewisseld met verhalen over eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder.
Ze laat je kennismaken met bijzondere ingrediënten waaronder noomi; de gedroogde limoen die volgens Sara het hart van de Iraakse keuken vormt. Verlekker je aan comforting stoofgerechten als marqat bamye; een tomatenstoof van okra, en steel de show met culinaire spektakelstukken zoals cheesy kunafe met knisperend engelenhaar. Haal de straten van Bagdad in huis met ijskoud tamarindesap of met kubbeh’t halab, krokante rijstdumplings met auberginevulling. Met dit boek zet iedereen – van kersverse foodies tot doorgewinterde Arabische wifeys – de lekkerste Iraakse gerechten op tafel.
Alvast koken uit Noomi? delicious. mag een paar recepten met je delen:
Tofu van Emma de Thouars
Op haar reizen door Azië is Emma de Thouars verliefd geworden op tofu; door de variëteit in soorten en hoeveel kanten die je ermee op kunt. Aan de hand van duidelijke productinformatie, (reis)verhalen en veertig recepten laat Emma zien dat tofu niet alleen een vleesvervanger is, maar vooral een op zichzelf staand, heerlijk product. Van Szechuanese mapo tofu tot in z’n geheel gefrituurde tofu met knoflookcrispies en kleverige saus. Tofu is zelfs heerlijk in desserts, zoals vegan chocolademousse of tofupudding met suikersiroop.
Van Boven in het wild van Yvette van Boven
Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou u tuinkers kopen als er hondsdraf tussen uw stoeptegels groeit? U moet het alleen wéten en leren herkennen. Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat u de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert u hoe u ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leert u het gemakkelijk toe te passen in uw eigen keuken.
Achter in het boek staan recepten voor de vele kruiden en bloemen uit het herbarium. Ze zijn zo geschreven dat u het ene kruid vaak voor het andere kunt inwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven. Immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets anders te vinden dat erop lijkt.
Van Boven in het wild, Yvette van Boven, Nijgh & van Ditmar, € 34,99
Recepten uit Van Boven in het wild:
Stemmen op je favoriet kookboek van 2022 kan hier!