zo maak je zelf een cold brew

zo maak je zelf een cold brew
GETTY IMAGES

Zomerkoffie drink je misschien wel het liefste koud. Natuurlijk kun je gewone koffie koud laten worden en serveren met een ijsklontje, maar veel lekkerder is cold brew.

Wat is cold brew?

Het is dé manier om op warme dagen van koffie te genieten. In de zomer wil je alles met ijsklonten, óók en misschien wel juist je koffie. Natuurlijk kun je gewoon een kop warme filterkoffie zetten en deze af laten koelen, of een espresso zetten over een handje ijsklonten. Toch is dat niet hetzelfde als cold brew.

Cold brew betekent namelijk dat je koffie koud “brouwt”. Dit doe je door grof gemalen koffie direct met koud water te mengen, zonder gebruik van een filter tijdens het trekken. Zo ontstaat er een unieke smaakbeleving die duidelijk verschilt van gewone ijskoffie.

Hoe maak je cold brew?

Het maken van cold brew kost vooral tijd en geduld. Je mengt grof gemalen koffie met koud water en laat dit mengsel vervolgens 18 tot 24 uur staan in de koelkast. Zo krijgt het water ruim de tijd om diep in de koffiekorrels door te dringen en de smaken eruit te halen. Het is belangrijk dat de koffie grof gemalen is. Dit voorkomt dat je straks fijne koffiedeeltjes in je drankje hebt en zorgt ervoor dat het water zich gelijkmatig kan verdelen in de koffiedeeltjes.

Het extractieproces

Wat gebeurt er tijdens deze urenlange extractie? Het water trekt langzaam door de gemalen koffie heen en neemt zo alle smaakstoffen mee. Wanneer je na het trekken de koffie zeeft, heb je een geconcentreerde cold brew waarbij alle waterdeeltjes gelijkmatig koffie hebben opgenomen. Dit levert een heerlijk zachte en pure koffiesmaak op. De temperatuur speelt hierbij ook een rol: hoe warmer het water, hoe sneller de extractie plaatsvindt. Omdat je bij zo’n brew juist koud water gebruikt, duurt het proces langer. Zet je de cold brew op kamertemperatuur, dan gaat het iets sneller dan in de koelkast. In de koelkast kun je de koffie juist weer iets langer laten staan voor een optimaal resultaat.

Smaakvoordelen van cold brew

Een groot voordeel van cold brew is dat het minder zuren en bitters bevat dan warm gezette koffie. Dit komt doordat bepaalde zuren en bitterstoffen minder goed oplossen in koud water. Het resultaat is een lichte, fruitige koffie die je perfect kunt drinken op een zomerse dag. Drink ‘m puur of met ijsklonten.

Hoe je het zelf maakt? Experimenteer met je favoriete ratio. Sommige barista’s gebruiken 1 gram koffie op elke 8 gram water, anderen 1 gram koffie op 10 gram water of juist 1:5.

Lees ook: voor deze toetjes heb je geen espressomachine nodig, 3x zoet met filterkoffie