Leer alles over de beste komkommersoorten om te snacken of om van te genieten in een salade, en welke komkommer je het allerbeste kunt inmaken. We zijn dol op zoetzuur!
Als je van komkommers houdt, maak dan eens een uitstapje naar deze verschillende soorten. Een kleine verbreding van je oeuvre houdt de spanning erin en zorgt ervoor dat je niet uitgekeken raakt op deze crunchy knakker (komkommer is overigens een vrucht en geen groente)!
Ter inspiratie vroegen we aan groenteveredelaar Rijk Zwaan om een boekje open te doen over bekende – en minder bekende (wokkomkommer?!) – komkommersoorten.
Snackkomkommer
Deze komkommer komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Sinds een aantal jaren (begin 2000) is deze ook geïntroduceerd in Europa. De naam zegt het al, door zijn kleine formaat (10 cm) is deze komkommer vooral geschikt om te snacken. De snackkomkommer is iets knapperiger en gladder dan een gewone komkommer en heeft verder geen bereiding nodig. Een geliefd tussendoortje bij kinderen en een handig ingrediënt bij gezonde traktaties.
Alle komkommersoorten en maten: de minikomkommer
Is er een verschil tussen de mini- en snackkomkommer? Jazeker, de minikomkommer is een slagje groter (15 cm) dan de snackkomkommer. Naast snacken is deze komkommer ook een leuke toevoeging in salades, geschaafd in linten of in plakjes omdat hij net wat groter is. Daarnaast is deze komkommer ideaal als je geen hele komkommer opkrijgt: we kennen allemaal het scenario van het vergeten komkommerkontje achter in de koelkast, zacht en verlept. Nou, met de minikomkommer heb je nooit meer van die zielige restjes. Dit geldt natuurlijk niet voor de delicious. lezer die het liefst iedere dag op een komkommer knabbelt.
Lange komkommer
De ‘gewone’ komkommer. De lange komkommer zoals we die allemaal kennen. De komkommer wordt in Nederland geteeld, in kassen. De komkommer bestaat grotendeels uit water en het is daarom verstandig om na aankoop de komkommer snel te gebruiken om smaak en vochtverlies tegen te gaan. De komkommer bewaar je overigens niet in de koelkast, maar op een koele donkere plek erbuiten. Wist je dat al?
Op zoek naar een recept voor zoetzure komkommer? Kijk niet verder.
Groen bommetje
Vanaf juli worden er augurken geoogst. Vaak zijn dat er zoveel dat je er eigenlijk wel zure bommetjes van moet maken. De bloemen zijn ook eetbaar!
Augurken inmaken: zo doe je dat!
Wokkomkommer
De wokkomkommer is oorspronkelijk een Aziatische komkommer. Deze komkommer bevat minder vocht en heeft een stevigere schil, daardoor kan hij beter tegen verhitting. De wokkomkommer heeft een iets slanker uiterlijk dan de gewone komkommer en bevat kleine puntjes op de schil. De komkommer is met name geschikt voor warme bereidingen, maar heb je zin in een plakje rauwe komkommer, dan kun je best een hap van deze komkommer nemen.