wokkomkommers en nog 4 komkommersoorten om (zsm) uit te proberen

wokkomkommers en nog 4 komkommersoorten om (zsm) uit te proberen

Leer alles over de beste komkommersoorten om te snacken of om van te genieten in een salade, en welke komkommer je het allerbeste kunt inmaken. We zijn dol op zoetzuur!

Als je van komkommers houdt, maak dan eens een uitstapje naar deze verschillende soorten. Een kleine verbreding van je oeuvre houdt de spanning erin en zorgt ervoor dat je niet uitgekeken raakt op deze crunchy knakker (komkommer is overigens een vrucht en geen groente)!

Ter inspiratie vroegen we aan groenteveredelaar Rijk Zwaan om een boekje open te doen over bekende – en minder bekende (wokkomkommer?!) – komkommersoorten.

Snackkomkommer

Deze komkommer komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Sinds een aantal jaren (begin 2000) is deze ook geïntroduceerd in Europa. De naam zegt het al, door zijn kleine formaat (10 cm)  is deze komkommer vooral geschikt om te snacken. De snackkomkommer is iets knapperiger en gladder dan een gewone komkommer en heeft verder geen bereiding nodig. Een geliefd tussendoortje bij kinderen en een handig ingrediënt bij gezonde traktaties. 

Alle komkommersoorten en maten: de minikomkommer

Is er een verschil tussen de mini- en snackkomkommer? Jazeker, de minikomkommer is een slagje groter (15 cm) dan de snackkomkommer. Naast snacken is deze komkommer ook een leuke toevoeging in salades, geschaafd in linten of in plakjes omdat hij net wat groter is. Daarnaast is deze komkommer ideaal als je geen hele komkommer opkrijgt: we kennen allemaal het scenario van het vergeten komkommerkontje achter in de koelkast, zacht en verlept. Nou, met de minikomkommer heb je nooit meer van die zielige restjes. Dit geldt natuurlijk niet voor de delicious. lezer die het liefst iedere dag op een komkommer knabbelt.

Lange komkommer

De ‘gewone’ komkommer. De lange komkommer zoals we die allemaal kennen. De komkommer wordt in Nederland geteeld, in kassen. De komkommer bestaat grotendeels uit water en het is daarom verstandig om na aankoop de komkommer snel te gebruiken om smaak en vochtverlies tegen te gaan. De komkommer bewaar je overigens niet in de koelkast, maar op een koele donkere plek erbuiten. Wist je dat al?

Op zoek naar een recept voor zoetzure komkommer? Kijk niet verder.

Groen bommetje

Vanaf juli worden er augurken geoogst. Vaak zijn dat er zoveel dat je er eigenlijk wel zure bommetjes van moet maken. De bloemen zijn ook eetbaar!

Augurken inmaken: zo doe je dat!

Wokkomkommer

De wokkomkommer is oorspronkelijk een Aziatische komkommer. Deze komkommer bevat minder vocht en heeft een stevigere schil, daardoor kan hij beter tegen verhitting. De wokkomkommer heeft een iets slanker uiterlijk dan de gewone komkommer en bevat kleine puntjes op de schil. De komkommer is met name geschikt voor warme bereidingen, maar heb je zin in een plakje rauwe komkommer, dan kun je best een hap van deze komkommer nemen. 

Zo kook je met de verschillende komkommersoorten

tonijn met sumak en komkommer-muntsalade
Dit beeldschone gerecht maak je in een halfuurtje klaar. Je marineert de verse tonijn in een mix van olie, zout en sumak. Bonenmengsel met granaatappelmelasse erbij en de frisse yoghurt en bietenrelish maken het helemaal af. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
naar recept
tonijn-sumak-deliciousmagazine
verfrissend drankje: komkommer-cranberrybruiswater
Dit lekkere frisse drankje is een ideale dorstlesser. Snel gemaakt en een paar uur later te serveren. Het is ook mogelijk om gezoet cranberrysap te gebruiken.
naar recept
komkommer cranberry bruiswater delicious
paddenstoelen-aardappelsoep met komkommerzoetzuur
Een ultiem hartige soep waar je makkelijk een dubbele hoeveelheid van kunt maken. Aan de basis liggen gedroogde paddenstoelen en bacon. En om door de hartigheid heen te prikken, top je de soep af met zoetzure komkommer die je heel easy zelf maakt.
naar recept
soep
ossenhaas met satésaus, waterkers en komkommer
Nog zo’n mooi-weer-topper: puntjes ossenhaas met satésaus. Bij mooi weer van de bbq en anders uit de grillpan. Lekker met een frisse salade erbij van komkommer en pittige waterkers.
naar recept
ossenhaas met satesaus
tabouleh met komkommer, munt en muntlabne
Verse munt is zeer smaakbepalend en veel meer dan een blaadje voor de sier. Dit zoet-frisse kruid voelt zich thuis in heel veel keukens en past perfect in zoete én hartige gerechten. Bijvoorbeeld in deze verrukkelijke Midden-Oosterse tabouleh. Verse munt vind je op de markt, in de supermarkt en bij tuincentra. Steeds vaker zijn ook andere muntsoorten verkrijgbaar, als appel-, chocolade-, aardbeien- en de sterk aromatische pepermunt. Leuk om mee te experimenteren op je balkon, in de tuin en vooral ook in de keuken! Maar voor nu pakken we deze tabouleh goed in en nemen we ‘m mee naar het park.
naar recept
tabouleh komkommer munt labne | delicious
gepocheerde zalm met komkommersalade
Dit gerecht zet je binnen 20 minuten op tafel! De frisse komkommersalade past fantastisch bij de zachte smaak van de gepocheerde zalm. 
naar recept
gepocheerde zalm
rendang daging met atjar van komkommer
Voor een snelle versie vervangen we sukadelappen door hamlappen of magere varkenslappen en stoven de rendang in ongeveer 45 min. gaar. Draai het vuur de laatste 5 min. wat hoger en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.
Ook lekker: vegan cheat rendang.
naar recept
crushed komkommer, avocado en perziksalade
Met onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade.
naar recept