alles over halva – de zoete lekkernij die je overal ter wereld tegenkomt

Halva valt onder de oudste vormen van snoep. Deze verslavende lekkernij zou ooit ontstaan zijn als een mix van melk en dadels. Hoewel er heel veel versies bestaan, is het bij ons in Europa vooral te koop in de vorm van een mix tussen notenpasta en suiker: bros en tegelijkertijd romig als je een hap neemt.

In India daarentegen wordt voor halva naast noten en suiker ook semolina en ghee gebruikt. Van het Midden-Oosten tot de Balkan maar zelfs in Zuid-Amerika zijn er traditionele zoetigheden die deze naam of een variatie erop dragen. Extra lekker gemaakt met honing, rozenwater, cacao of zelfs saffraan – er bestaan ontelbaar veel versies.

Andere halva-varianten

Halva op basis van sesam is heel populair in landen rond de Middellandse Zee. Vaak wordt de basis van tahini verrijkt met noten, cacao, vanille of chocola. Zonnebloemhalva wordt veel gegeten in onder meer Oekraïne en Argentijnen hebben een variant op basis van pinda’s.

Halva engelenhaar

Floss halva, onder meer uit Turkije, wordt gemaakt van dunne, uitgerekte strengen halva. Hoewel de smaak en bereiding totaal anders zijn, wordt deze variant vaak als een neefje van de suikerspin gezien. Misschien omdat de structuur ook zacht en kwetsbaar is en omdat het smelt op je tong.

Waar gebruik je halva voor?

Hoewel halva op zichzelf al een lekkernij is, lenen zeker de wat drogere, op notenpasta gebaseerde varianten zich erg goed voor patisserie. Onweerstaanbaar in brownies, chocolate chip cookies, cake, ijs en ook in frostings.

hazelnoot-meringuetaart met halva & gedroogde abrikozen

Let’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen!
Deze luchtige schuimtaart maak je zonder bloem (yes, helemaal glutenvrij) en vul je met amandelen en abrikozen. Zijdezachte ricotta-room on top en hij is extra speciaal dankzij halva.
Halva is een zoete specialiteit uit het Midden-Oosten. Van oorsprong Arabisch: 'halwa' betekent zoet in het Arabisch. Gemaakt van gemalen sesamzaad, suiker, honing, noten als amandelen of pistaches en plantaardige olie.
Dit recept komt uit het laatste nummer van delicious.. Bestel hem hier!
naar recept
hazelnoot meringuetaart glutenvrij
hazelnoot meringuetaart glutenvrij