waarom het lekker is om citroenen op de bbq te blakeren

Als de bbq toch al lekker aanstaat kun je ‘m maar beter optimaal benutten. Leg er wat paprika’s op voor een romescosaus, pof een bol knoflook – daar maak je de lekkerste aïoli mee – óf, en dit wil je zeker doen: blaker citroenen op de bbq!

Een dessert met citroenen van de bbq? Doen! Maak bijvoorbeeld deze citroen-mascarponemousse met amaretticrunch.

Het voordeel van gegrilde citroenen

Het klinkt wellicht niet zo voor de hand liggend, iets met zoveel vocht grillen op de bbq? En dan? Als je een gegrilde citroen proeft snap je waarom zoveel chefs er fan van zijn. Tijdens het verhitten van de citroenen karamelliseren de suikers namelijk, waardoor een deel van het vocht verdampt en de citroensmaak nóg intenser en geconcentreerder wordt. Gut, dat is lekker! Bijkomend voordeel: het ziet er prachtig uit, want ja, het oog wil ook wat.

Hoe pak je het aan?

Er zijn verschillende manieren om een bbq aan te steken, hier lees je hoe je dat het beste kunt doen. Pas als de bbq gloeiendheet is, kunnen de citroenen erop. Snijd de citroenen doormidden – plakjes mogen ook – en grill net zo lang op de snijkant totdat er grillstreepjes verschijnen. Een snelle hack: bestrooi de citroenen van de voren met suiker zodat ze sneller karamelliseren.

En nu, wat maak ik met citroenen van de bbq?

De vraag is eerder ‘waarin niet’?! Zo’n citroen van de bbq frist een stevige granensalade op, is verrukkelijk in dressings en marinades bij vis en vlees, maar doet ook wonderen in een vega pastasaus. En niet het schilletje weggooien, zo’n gegrilde citroenschil voegt nóg meer smaak toe aan je gerecht. Nog een tip: maak een margarita met gegrilde citroen. Cheers!

FOTOGRAFIE DIDIER VAN DER HEIJDEN. STYLING INGE POUW. FOODSTYLING JANKEES ROGGEVEEN. RECEPT DOSIA BREWER.