voor sappige tomaten werkt deze truc

Ben je klaar met uitgedroogde, rimpelige tomaten die het einde van de week niet halen? Met deze truc blijven je tomaten lekker sappig.

Het is weer zomer, en dus dé periode van het jaar om je te goed te doen aan supersappige, volzoete tomaten. Dat is tenminste waar je op hoopt als je thuiskomt met een grote zak van de markt. Helaas blijven de tomaten zelden de hele week op hun hoogtepunt als het aankomt op textuur en smaak.

Maar gelukkig is er een truc die ervoor zorgt dat je tomaten bol blijven staan van het sap. Naast het bewaren in of buiten de koelkast (hier lees je wat het beste is) heeft de positie van de tomaten effect op het vochtgehalte. Dat zit zo.

Wil je sappige tomaten, dan mogen ze geen vocht verliezen

De schil van de tomaat is ervoor gemaakt om het tomatensap in de tomaat te houden, maar er is één gebrek: vocht kan ontspannen via de bovenkant, de navel waar de tomaten aan de plant waren bevestigd. Dit vochtverlies kan ervoor zorgen dat een stevige tomaat al vrij snel zacht en gerimpeld wordt.

De oplossing? Verwijder eventueel de takjes van de tomaten en leg de tomaten vervolgens ondersteboven, dus met de navel naar beneden, op een plat oppervlak. Een bord werkt prima. Op deze manier sluit je de tomaat af en kan hij niet meer uitdrogen. Zo blijven je tomaten lekker lang sappig!

Wil je zelf experimenteren met deze truc dan kun je de tomaten vooraf wegen. Tomaten die drie dagen met de navel naar beneden liggen, verliezen gemiddeld tussen de 1-2% van hun gewicht in vocht, terwijl die met de opening omhoog tot wel 7% verliezen.

tomaten bewaren langer sappig
UNSPLASH