Vic’s kitchen stories: koop een hele kip

Victor de Launay deelt in Vic’s kitchen stories zijn culinaire hersenspinsels en projecten. Van cider maken tot een BBQ bouwen. Soms met een recept, soms alleen het proces en vooral een kijkje in zijn keuken. Deze maand: de perfect gebraden kip.

Ook leuk van Vic: zelf azijn maken.

Koop een hele kip

Elke kip-liefhebber heeft er een: dé tip voor een perfect gebraden kip. Allemaal anders, maar allemaal zelfbenoemd tot ‘de lekkerste’. Zo ook mijn variant, vooral vanwege deze resultaten: 1x juicy borst, 1x crispy huid en
tot 3x toe een feestmaal voor 2. Allemaal van één kip. Hoe vlieg je dat aan?

Het proces stap voor stap in beeld

Stap 1

KOOP DE BESTE. Geen fabeltje: goede kip heeft méér smaak, zeker als je een hele koopt. Ga daarom voor de beste kip die je portemonnee kan dragen en vergeet niet: je eet er meerdere dagen van!

Stap 2

PAK DE SCHAAR. Bij ‘vlinderen’ knip je de ruggengraat eruit en doet daar verder weinig mee. Ik doe het andersom: met een stevige schaar knip ik de borst met het bot eruit en gebruik alles van de kip!

Stap 3

ELK DEEL IS ANDERS. Kip profiteert van een bereiding per deel. De borst apart bereiden geeft extra juicy vlees en voor meerdere dagen een fijn maal.

Stap 4

PLATTER = BETER = KROKANTER. Leg de borst apart. Leg het karkas met de huid omhoog voor je en druk het zo plat mogelijk. Dit zorgt later voor gelijkmatige garing en een meer krokante huid.

Stap 5

KRUID HET VLEES, NIET HET VEL. Bestrooi het karkas royaal met zout en leg het onafgedekt en met de velkant omhoog een nacht in de koeling. Kruiden? Liever niet op de velkant, zo bakt de kip het mooist.

Stap 6 (Dag 1)

EET EERST DE BORST. Neem een stevige pan met dikke bodem en deksel. Verhit op laag vuur en voeg een scheut zonnebloemolie toe. Leg de borst met vel naar beneden in de pan en bak langzaam bruin, deels afgedekt met de deksel. Draai de borst met het vel omhoog wanneer hij rondom bruin is en gaar met de deksel deels op de pan nog 10-15 minuten.


Voeg de laatste 5 minuten een flinke klont roomboter en smaakmakers toe. Schep rijkelijk over de kip en haal hem vervolgens uit de pan. Laat enkele minuten rusten en check eventueel met een thermometer (63°C is het doel). 

Stap 7 (Dag 2)

TIP VOOR KROKANTE KIP. Verhit de volgende dag olie in een ruime pan. Leg de kip erin op de velkant en zet het vuur laag. Dek af met alufolie en zet je zwaarste pan erop. Bak voor ca. 20-25 minuten tot het vel bruin is en de kip nagenoeg gaar. Draai de kip om en bak onafgedekt nog 5 minuten tot hij helemaal gaar is. 

Stap 8 (Dag 3)

GOOI HET KARKAS NIET WEG. Dag drie en het feest is nog niet over. Bewaar het karkas van beide dagen en trek er bouillon van. Perfecte basis voor een groente-rijke minestrone, stevige stoof en een dag met mindere hoeveelheid vlees, maar wel vol van smaak!

TEKST & BEELD VICTOR DE LAUNAY

Victor de Launay met een schort