de baking hacks van masterchefs Matt Preston

Er zijn maar weinig disciplines in de keuken die zo regelgebonden zijn als het bakken. Deze huiselijke kunstvorm heeft vaak veel weg van het werk in een laboratorium, terwijl in de hartige keuken een veel meer relaxte houding wordt getolereerd: “een snufje van dit”, “een beetje van dat”. Baking hacks lijken een prima oplossing, maar is dat wel zo?

Wortelen zijn ware magie als het aan Matt Preston ligt. Hier lees je wat hij er het liefst mee doet!

matt’s comfort food – baking hacks

“Gebruik nooit koude eieren”, “zorg voor schoon keukengerei”, “verwarm de oven altijd voor”, “bepaal altijd hoeveelheden op basis van gewicht in plaats van volume”, “neem de tijd als je boter met suiker mengt”, “laat cake ondersteboven afkoelen om barsten te voorkomen”, “breng nooit glazuur aan op een warme cake”… AAARGH!!

Nu leven we in een tijdperk van internet, trucs en hacks. De heilige bakregels dreigen verloren te raken in een wervelwind van cakes-met-maar-2-ingrediënten en een mist waarin woorden als ‘ongelooflijk’, ‘instant’ en ‘wonderlijk’ als clickbait fungeren waar we met zijn allen zo hard voor vallen. Het probleem met deze sensatierecepten is dat ze vaak niet getest zijn, regels negeren die ze juist beter zouden maken, of erger: gewoon écht niet lekker zijn! Daarom leek het me leuk om een aantal van deze hacks onder de loep te nemen, om te kijken welke de moeite waard zijn.

wolkenbrood
De belofte is fluffy, wolkachtig brood waarvoor je geen meel nodig hebt. Alleen 3 grote, koude, verse eieren (gesplitst), cream of tartar* (wijnsteen) om met de eiwitten op te kloppen, en zachte roomkaas en witte suiker om met de dooiers te mengen. Het slechtste resultaat (met oude eieren) was een soort gekke ei-achtige poffertjes; het beste (met verse eieren) was een stuk zachter en luchtiger, maar smaakte naar ei-achtige wattenschijfjes… jakkes!

chocoladetaart gemaakt met frisdrank
Je hebt, hoe dan ook, vloeistof nodig om een cake te bakken. Waarom zou je daar dan geen frisdrank voor gebruiken, vraagt het internet zich af. Ik heb een aantal cake-mixen uit de supermarkt geprobeerd met het meest populaire merk cola in Australië. Dat werkte prima, maar het resultaat was mierzoet. Het werd stukke interessanter toen ik me liet inspireren door de calimocho die ik in mijn wilde, jonge jaren in Spanje dronk. Het is een drankje dat voor de ene helft uit cola en voor de andere helft uit rode wijn bestaat. Voeg dit toe aan een mix voor donkere chocoladecake en er ontstaat een fijne, diepe fruitsmaak.

ahornsoufflés met maar 2 ingrediënten
In de VS is Sunny Andersen de koningin van de internet hacks en vaak te gast in de bekende talkshow van Rachel Ray. Sommige van haar recepten zijn prima, sommige niet. Met wat kleine aanpassingen is Sonny’s recept voor ahornsoufflé’s briljant. Ik gebruikte maar de helft van de ahornsiroop om zo het zoet iets terug te brengen. Ook voegde ik vanille-extract toe om de smaak van eiwit iets te verbloemen, en maakte toch gebruik van enkele standaard bakregels. Ironisch genoeg zijn deze soufflés (net als alle andere internet-foodie-sensaties) gebaseerd op eeuwenoude recepten, wat maar weer bewijst dat onze omaatjes een heleboel verstand hadden van bakken!

baktips van de buurvrouw
Eén van mijn huidige favoriete bakgerechten is rozijnenkoek. Het smaakt naar de-goede-oude-tijd en je maakt het zonder ingewikkelde apparatuur of ingrediënten die het meest weg hebben van iets dat je in het lab van een chemicus vindt. Dit recept komt dan ook niet van het internet, maar van een lieve dame die verderop in de straat woont. En dat is precies de manier waarop we vroeger (vóór het Zuckerberg-Gates-tijdperk) aan onze recepten kwamen, en wellicht ook de reden dat het keer op keer weer werkt!

*te koop bij de (Surinaamse) toko

TEKST MATT PRESTON BEWERKING ROOS VOLKERS BEELD CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS

 

 

baking hacks