Doe als een chef en bereid je tot in de puntjes voor op het kerstdiner. Met een overzicht, goede planning en dito voorbereiding houd je het kerstdiner van A tot Z ontspannen.
Het stappenplan
1. Bepaal het menu.
2. Maak een to-dolijst.
3. Maak een planning.
4. Verdeel de taken.
5. Zorg voor een plan B.
1. Denk strategisch
- Kies minstens twee gerechten die je kunt voorbereiden.
- Kies minstens twee gerechten die je al eens eerder hebt gemaakt.
- Kies gerechten die je gelijktijdig kunt maken zonder dat je oven of fornuis overvol raakt. Verdeel de gerechten over het fornuis, de oven en de magnetron en denk ook aan de koelkast en vriezer.
- Overweeg als hoofdgerecht iets dat je kunt stoven. Dat kun je lang van tevoren maken en invriezen; daar wordt het alleen maar lekkerder van. Al helemaal een goede keuze voor een groot gezelschap.
- Zorg dat er gerechten in je menu zitten die je alleen maar hoeft in te kopen: een charcuterie- of kaasplank, gebak als dessert, dips voor de borrel etc.
- Combineer zelfgemaakt slim met gekocht: koop ambachtelijk brood, maar maak zelf een smeersel; koop charcuterie en kazen, maak zelf een chutney; koop meringue-nestjes, maak zelf crème patissière of chocolademousse om ze mee te vullen.
- Krijg je veel gasten? Bouw voor een of meer gangen een ‘help jezelf’-onderdeel in. Een dessert- of saladebuffet bijvoorbeeld. Ook handig: een minibar.
2. To-dolijst
Een goede to-dolijst geeft overzicht en is de basis van je planning. Maak ‘m zo compleet mogelijk: van uitnodigingen versturen tot vuilnis wegbrengen. Deel ‘m op in rubrieken: van Boodschappen tot Aankleding. Hang de lijst op in de keuken en streep af wat is gedaan. Dat geeft rust.
3. Planning
- Verdeel de voorbereidingen over zoveel mogelijk dagen.
- Bedenk wat je kunt maken en invriezen, dat kan namelijk tot twee maanden van tevoren. Maak een tweede lijst van wat je kunt voorbereiden en in de koelkast kunt bewaren. En maak ten slotte lijstjes van bereidingen die je op de dag zelf en tijdens het diner nog doet.
- Lees de recepten goed door en denk als een chef over de mise-en-place. Het uitpersen van citroen, noten roosteren, uien snijden of ingrediënten afwegen kan al 1 tot 2 dagen eerder!
Handig overzicht: Zo ver van tevoren kun je deze hartige gerechten maken – van aardappels tot vlees
En: je kerstdiner voorbereiden: dit kun je nu al invriezen!
4. Verdeel de taken
Wie helpt met snijden, wie dekt de tafel, wie zet de drankjes klaar? Zorg dat alle taken goed verdeeld zijn. Dat scheelt jou veel onnodig werk.
5. De culinaire ehbo-kit
Taart mislukt? Saus in de schift? Stoof te zout? Haal wat redmiddelen in huis. Verse kruiden, fruit en poedersuiker om mooi(er) te maken en te verhullen. Room, citroensap, boter en wijn om gerechten te
redden die te zout, te zoet, te bitter of te zuur zijn.
Lees ook: 56 buffet recepten voor een grote groep | delicious.magazine