dit maak je met restjes zuurdesemstarter, ofwel: discard

dit maak je met restjes zuurdesemstarter, ofwel: discard
Getty Images

Iedere zuurdesembakker weet: wil je een gezonde starter, dan gooi je in principe iedere voeding een beetje starter weg. Vind je dat zonde? Er zijn online steeds meer recepten en ideeën te vinden voor deze restjes, ook wel ‘discard’ genoemd.

Hieronder vind je onze favoriete opties om niets meer verloren te laten gaan.

Wat is zuurdesemstarter?

Als thuisbakker weet je dit waarschijnlijk al: zuurdesemstarter is een mengsel van water en bloem plus natuurlijke gisten en bacteriën. Door dit te laten fermenteren, krijg je een perfect rijsmiddel voor brood. Wil je de starter goedhouden, dan moet je hem regelmatig onderhouden.

Ofwel: je haalt een deel van de starter uit de pot (de discard) en voedt de rest met vers water en bloem. Zo heeft je starter voldoende energie om de fermentatie gaande te houden.

In plaats van de discard weg te gooien, kun je deze op talloze manieren gebruiken in de keuken.

Hoe smaakt discard / zuurdesemstarter?

Discard heeft een milde, lichtzure smaak die voor diepte zorgt in een gerecht. Bovendien bevat het nuttige bacteriën en fermentatieproducten die de verteerbaarheid en smaak van je baksels kunnen verbeteren. En, niet onbelangrijk, je gaat voedselverspilling tegen.

1. Maak er pannenkoeken of wafels van

De luchtige structuur van discard maakt het ideaal voor pannenkoeken en wafels. Volg bijvoorbeeld dit recept van Jamie Oliver en kies voor de topping waar jij blij van wordt!

2. Maak heerlijke flatbreads

De kant-en-klare exemplaren van de supermarkt zijn om de haverklap uitverkocht. Geen nood, want zelf maken is sowieso veel lekkerder. Maak je ze ook nog eens met discard, dan heb je driedubbel winst. Flatbreads maken met een restje zuurdesem is onwijs makkelijk. Een kwestie van starter, Griekse yoghurt, water en olijfolie mengen. Op deze website vind je de exacte hoeveelheden.

3. Crackers

De Amerikaanse foodwebsite Bon Appetit noemt crackers de allermakkelijkste manier van je restjes zuurdesemstarter hergebruiken. En daar hebben ze helemaal gelijk in! Discard, bloem en olijfolie (of boter)… en dat is het! Voeg nog wat smaak toe, zoals zoutvlokken of zaden, en klaar ben je. Hier een receptje!

4. Maak krokante granola met minder of geen suiker

Hier had je misschien niet zo snel aan gedacht, maar restjes zuurdesemstarter kun je ook verwerken in granola. Door havervlokken, noten en zaden te binden met starter, heb je minder suiker of honing nodig als ‘plakmiddel’. Ideaal voor als je niet teveel suiker in je ontbijt wil.

5. Als verdikkingsmiddel in soep

Je kunt restjes zuurdesemstarter ook gebruiken om soep te binden als een roux. Hoe je dat doet? Roer de discard door zodat er geen belletjes zichtbaar zijn. Voeg een klein beetje soep toe en roer goed. Herhaal dit om de starter te verdunnen. Voeg het verdunde mengsel daarna toe aan je soep.

6. Gebruik het in cakes

Vervang een deel van de bloem in je recept door restjes zuurdesemstarter. Gebruik alleen niet teveel, dit kan ervoor zorgen dat alle structuur uit je cake verdwijnt. Ga dus aan de slag met een recept, bijvoorbeeld deze van Made by Ellen.

7. In pizza

Vervang een deel van het vocht en de bloem in je pizzadeeg door discard voor extra smaak. Laat het deeg een paar uur fermenteren en rol uit voor een knapperige pizza.

Of volg simpelweg dit recept:

8. In beslag als je gaat frituren

Ga je vis fritureren, tempura maken of uienringen? Vervang dan eens een deel van het bierbeslag door starter. Verminder de hoeveelheid bloem en bier in het recept. New York Times tipt om in dit beslagrecept de bloem met 95 gram te verminderen en het bier met 180 milliliter. Voeg vervolgens 115 gram starter toe.

Lees ook: hét recept voor zuurdesembrood