Heb je het al een keertje gezien? Dat halve ronde kaaswiel waarvan de bovenkant wordt gesmolten? Soms zie je het in een restaurant, waar ze de gesmolten kaas rechtstreeks van het wiel afschrapen! Deze techniek heet raclette, maar wist je dat het ook verwijst naar een Zwitserse kaas?
Geschiedenis van raclette
Het is natuurlijk geen verassing dat deze gesmolten kaas techniek uit Zwitserland komt. Ik bedoel: we hebben het hier over de uitvinders van de kaasfondue!
Er waren eens, een lange tijd geleden, boeren die hun kaas meenamen wanneer ze gingen werken in de Alpen. Na een lange werkdag smolten ze de bovenste laag van de kaas bij het kampvuur en schraapten dat op een stuk brood. Eigenlijk zoals wij Nederlanders, maar dan met vuur in plaats van een kaasschaaf.
In de regio waar deze traditie is ontstaan, Valais, wordt de gesmolten kaas tegenwoordig gegeten met aardappels, augurken en zoetzure uitjes.


De raclette kaas
Raclette is natuurlijk naast een bereidingswijze óók een kaassoort. Of eigenlijk: een groepsnaam waaronder meerdere kazen vallen. Raclette wordt gebruikt om redelijk harde, pittige Zwitserse kazen te omschrijven. Door de verschillende kazen die daaronder vallen, is er ook een hele reeks aan smaken om te ontdekken. Sommige soorten worden zelfs van schapenmelk gemaakt.
En nu even realistisch
Het is misschien wat veel gevraagd om thuis een vuurtje te stoken om je raclette te smelten. Een kampvuur past niet bepaald in een standaard keukenplan. Gelukkig zijn er tegenwoordig andere, praktische methodes en apparaten bedacht.
Naast het smelten van een volledig kaaswiel, is het iets makkelijker (en vaak ook wat beter voor de portemonnee) om de kaas in een kleinere stukken te kopen. Raclette leent zich uitstekend voor grillen! Denk aan een kleine gourmetpannetje. Er bestaan zelfs speciale apparaatjes waarbij een warmtelamp de kaas van bovenaf laat smelten.
Begin je nu al trek te krijgen in gesmolten kaas? Hier zijn onze 3 raclette recepten:
Een explosie van smaken tilt deze pompoen uit de oven naar illustere hoogte. Dé perfecte match met romige, smeltende kaassaus.
naar receptKaasplank saai? Niet als je naast je favoriete kazen ook een warme pastei met raclettekaas serveert! De zwarte knoflook geeft een aardse, iets zoete smaak aan de knapperige pastei.
naar receptJanneke Phillipi laat zich graag inspireren door gerechten uit de wintersportgebieden, want dáár weten ze wel hoe je kou verdrijft. Tip: als je geen raclettepannetje hebt, kun je de kaas ook raspen en vervolgens in een bodempje warme witte wijn op laag vuur laten smelten.
naar receptNog niet genoeg aan gesmolten kaas recepten? Neem dan hier een kijkje voor onze fondue recepten: kekke kaasfondue – 5 tips van culinair redacteur Dosia voor de perfecte kaasfondue


