Chocolade en room zijn samen een decadente, fluwelige bekroning van de lekkerste taart en toetjes. Dat kan in de vorm van romige saus, een dun laagje glanzende glazuur of een rijke vulling. En ook al is de naam heel chic, ganache is supersimpel te maken.
2x tips voor de perfecte ganache
- Voor extra rijke ganachee, kun je nog wat boter toevoegen. Voeg aan de slagroom nog 30g boter toe en breng samen aan de kook.
- Voeg voor glanzende ganache nog 15 g glucosestroop (online te koop), maïsstroop, honing of agavestroop toe aan de slagroom.
Hoe kun je ganache het beste bewaren?
Ganache kun je twee dagen afgedekt op kamertemperatuur bewaren. In de koelkast blijft ganache ± 2 weken goed. Je kunt ganache zelfs tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat de ganache het liefst in de koelkast ontdooien. Warm ganache eventueel heel voorzichtig op laag vuur, maar liever au bain-marie weer op.
Basisrecept ganache
Ingrediënten
- 120 g slagroom
- 120 g pure chocolade
Instructies
- Verwarm de slagroom in een pan tot aan het kookpunt. Hak intussen de chocolade klein en doe in een hittebestendige kom. Giet de hete slagroom over de chocolade en laat ± 2 min. staan. Roer heel rustig door tot alle chocolade is gesmolten.
- Je kunt de ganache nu op verschillende manieren gebruiken. Schenk bijvoorbeeld in een gebakken taartbodem en laat opstijven. Voeg nog 15 ml slagroom toe en schenk over een taart voor een glimmende glazuur. Of laat bijna helemaal afkoelen en opstijven, klop het luchtig en gebruik het als vulling van een bonbon, taart of macaron. Of vorm er balletjes van, rol ze door cacaopoeder en maak zo chocoladetruffels.
Voedingswaarde
100% plantaardig!?!
Ganache kun je heel makkelijk 100% plantaardig maken. Omdat vegan melk en room vaak wat minder vet bevatten, zul je altijd wat extra moeten toevoegen in de vorm van plantaardige boter en/of kokosolie. Vet dat op kamertemperatuur vloeibaar is – zoals de meeste oliesoorten – is hiervoor niet geschikt. Je kunt vegan ganache op precies dezelfde manier gebruiken als reguliere ganache.
Basisrecept vegan ganache
Ingrediënten
- 60 g plantaardige melk of room
- 60 g plantaardige boter of kokosolie
- 120 g plantaardige pure chocolade de meeste pure chocolade is al plantaardig, fijngehakt
Instructies
- Verwarm de plantaardige melk en boter in een pannetje tegen de kook aan. Schenk over de chocolade in een hittebestendig kom en roer tot een egale massa.
Voedingswaarde
Hieronder hebben we een aantal recepten voor je verzameld waarin je deze tips kunt toepassen!
4x recepten met ganache
Lees ook: chocolade smelten in de magnetron: 3 manieren die je wil kennen | delicious.magazine