zo maak je de perfecte ganache: recepten en tips

zo maak je de perfecte ganache: recepten en tips
FOTOGRAFIE BRETT STEVENS, SASKIA VAN OSNABRUGGE (PORTRET)

Chocolade en room zijn samen een decadente, fluwelige bekroning van de lekkerste taart en toetjes. Dat kan in de vorm van romige saus, een dun laagje glanzende glazuur of een rijke vulling. En ook al is de naam heel chic, ganache is supersimpel te maken.

2x tips voor de perfecte ganache

  1. Voor extra rijke ganachee, kun je nog wat boter toevoegen. Voeg aan de slagroom nog 30g boter toe en breng samen aan de kook.
  2. Voeg voor glanzende ganache nog 15 g glucosestroop (online te koop), maïsstroop, honing of agavestroop toe aan de slagroom.

Hoe kun je ganache het beste bewaren?

Ganache kun je twee dagen afgedekt op kamertemperatuur bewaren. In de koelkast blijft ganache ± 2 weken goed. Je kunt ganache zelfs tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat de ganache het liefst in de koelkast ontdooien. Warm ganache eventueel heel voorzichtig op laag vuur, maar liever au bain-marie weer op.

Basisrecept ganache

glutenvrij
aantal 1 | | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, kerst | internationaal | glutenvrij
Voorbereiding10 minutes
Totale tijd10 minutes

Ingrediënten

  • 120 g slagroom
  • 120 g pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de slagroom in een pan tot aan het kookpunt. Hak intussen de chocolade klein en doe in een hittebestendige kom. Giet de hete slagroom over de chocolade en laat ± 2 min. staan. Roer heel rustig door tot alle chocolade is gesmolten.
  • Je kunt de ganache nu op verschillende manieren gebruiken. Schenk bijvoorbeeld in een gebakken taartbodem en laat opstijven. Voeg nog 15 ml slagroom toe en schenk over een taart voor een glimmende glazuur. Of laat bijna helemaal afkoelen en opstijven, klop het luchtig en gebruik het als vulling van een bonbon, taart of macaron. Of vorm er balletjes van, rol ze door cacaopoeder en maak zo chocoladetruffels.

Voedingswaarde

calorieën: 436kcal
eiwit: 5g
vet: 35g
koolhydraten: 25g
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

100% plantaardig!?!

Ganache kun je heel makkelijk 100% plantaardig maken. Omdat vegan melk en room vaak wat minder vet bevatten, zul je altijd wat extra moeten toevoegen in de vorm van plantaardige boter en/of kokosolie. Vet dat op kamertemperatuur vloeibaar is – zoals de meeste oliesoorten – is hiervoor niet geschikt. Je kunt vegan ganache op precies dezelfde manier gebruiken als reguliere ganache.

Basisrecept vegan ganache

glutenvrij, lactosevrij, vegan
aantal 1 | | feestdagen, feestelijk, kerst | internationaal | glutenvrij, lactosevrij, vegan
Voorbereiding10 minutes
Totale tijd10 minutes

Ingrediënten

  • 60 g plantaardige melk of room
  • 60 g plantaardige boter of kokosolie
  • 120 g plantaardige pure chocolade de meeste pure chocolade is al plantaardig, fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de plantaardige melk en boter in een pannetje tegen de kook aan. Schenk over de chocolade in een hittebestendig kom en roer tot een egale massa.

Voedingswaarde

calorieën: 528kcal
eiwit: 6g
vet: 50g
koolhydraten: 10g
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Hieronder hebben we een aantal recepten voor je verzameld waarin je deze tips kunt toepassen!

4x recepten met ganache

chocoladetaart met dubbele chocolade-ganache
Begin je al te watertanden bij het denken aan chocolade? Dan is deze chocoladetaart met dubbele chocolade-ganache een droom voor jou. Begin ten minste 6 uur eerder aan dit recept. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.
naar recept
chocoladetaart met dubbele chocolade-ganache
Bokkenpootjes met koffieganache van Rutger bakt
Rutger bakt voor delicious. bokkenpootjes met koffieganache: “Voor mij zijn bokkenpootjes een soort Nederlandse macarons; met de vulling kun je eindeloos variëren.”
naar recept
bokkenpoot - delicious
Millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis
Zoek je een dessert om mee te imponeren, maar wil je niet te lang in de keuken staan? Dan is deze millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis iets voor jou. Extra leuk voor een feestelijk diner!
naar recept
Millefeuille - delicious
Chocoladecake met ganache
Dit homemade chocoladetaartje is superfeestelijk en megalekker als toetje of bij de koffie. Dat gaat extra snel als je kokend water uit de Quooker-kraan tapt voor het smelten van de chocolade.
naar recept
chocoladecake met ganache quooker - delicious

Lees ook: chocolade smelten in de magnetron: 3 manieren die je wil kennen | delicious.magazine