koken uit de oven met kerst: 7 dingen die je wilt weten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Hét grote voordeel van de oven? Je hebt je handen vrij! Daarom is het zo’n geweldige multitasker in de keuken.

Terwijl de oven bakt, stooft, poft, droogt, voorverwarmt of grilt, richt jij je aandacht op iets anders. Veel gasten? Laat een deel van je menu over aan die krachtpatser. Stoofpot, traybake, lasagne of zalmzijde: allemaal ideale ovengerechten voor een XL-gezelschap.

Zo houd je ‘m te vriend deze feestdagen:

  1. Check de temperatuur van je oven met een losse oventhermometer. Geen oven is hetzelfde en zo weetje exact hoe heet de jouwe wordt.

2. Zet niet teveel tegelijk in de oven. Dan zakt de temperatuur te veel en duurt het langer voordat alles goed gaar of warm is.

3. Bak je op meerdere niveaus tegelijk in de oven? Kies dan voor hetelucht. Die zorgt overal in de oven voor een gelijkmatige temperatuur.

4. Een heteluchtoven wordt doorgaans warmer dan een conventionele oven. Vuistregel: verlaag de temperatuur in een recept met 10-15%.

5. Gebruik een timer! Als je veel kookwerk hebt, is zo’n seintje superhandig.

6. Benut de onder- en bovenwarmte van je oven.

7. Bovenwarmte voor een korstje op je ovengerecht of braadstuk, onderwarmte voor het goed garen van een taart- of quichebodem.

Lees ook: Zalm uit de oven: de 13 ultieme recepten!

oven kerst koken