alles over Mexicaanse Tajín – muy caliente!

alles over Mexicaanse Tajín – muy caliente!
RECEPTEN, FOODSTYLING DANIELLA GUEVARA MUÑOZ, COLIN FASSNIDGE,

Tot ons grote geluk wint de authentieke Mexicaanse keuken steeds meer terrein in Nederland. Begrijp ons niet verkeerd: een flinke burrito of schaal nacho’s zijn erg lekker, maar er gaat niets boven taco’s al pastor, mezcalcocktails, fris-pittige ananassalsa en… Tajín!

Op een broeierige zomerdag onder de bomen van Mexico City vind je om de zoveel meter een fruitkar gevuld met mango’s, papaja’s, watermeloen, en nog veel meer. Het fruit wordt voor je neus gesneden zodat je het direct met een vorkje kunt aanvallen. Our type of luxury! Maar voordat je het bakje krijgt aangereikt moet je eerst de vraag beantwoorden hoe je je fruit wil: met een klein kneepje limoensap – of juist veel – met chamoy, of liever alleen Tajín?

Psst! In delicious. augustus vind je onder andere een heerlijk dessert met aardbeien en tajín. Bestel het nummer hier!

Ceci n’est pas un tajine

Vooruit, we besparen je de flauwe grap over de kegelvormige Marokkaanse stoofpot. Die heeft niks te maken met vers fruit en Tajín, en schrijf je bovendien anders (namelijk als tajine). We hebben het nu over Mexicaanse ta-HIEN: een karmozijnrood poeder dat over sinaasappels, mango’s, komkommers, toetjes en cocktails wordt gestrooid, en op alles wat het aanraakt rode vlekken achterlaat.

Tajín is net zo bekend als ketchup

Het populaire Mexicaanse product kwam in 1993 op de Amerikaanse markt, en pas sinds kort is het verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt. ‘In veel plaatsen is het vergelijkbaar met Heinz-ketchup in zijn alomtegenwoordigheid en merkloyaliteit – een nostalgische en wijdverspreide smaak binnen Mexicaans en Mexicaans-Amerikaans eten’, schrijft Daniela Galarza in The New York Times.

Drie-eenheid van pittig, zuur en zout

Als Tajín eenmaal een plek in je keukenkast heeft veroverd is het moeilijk om je een tijd voor te stellen zonder deze drie-eenheid van chili, gedroogd limoensap en zout. De smaakcombinatie van pittig, zuur en zout, vaak gestrooid over iets zoets, is moeilijk te overstijgen. Tajín is dan ook niet de enige die deze smaken combineert.

Galarza: ‘Het is waarschijnlijk het bekendste product binnen een familie van Mexicaanse smaakmakers die op zichzelf of samen met andere gerechten — zout, zoet, zuur en pittigheid van chili combineren. Chamoy, een saus gemaakt van gefermenteerd fruit en chili, valt bijvoorbeeld ook in deze categorie, net als de vele soorten gearomatiseerd zout die in Mexico worden gemaakt, zoals sal de gusano en sal de chapulín, waarbij gedroogde wormen of sprinkhanen aan zout en gemalen chili worden toegevoegd. Ook zijn er tientallen soorten Mexicaans snoep die tegelijkertijd zoet, zuur en pittig zijn, zoals kauwsnoepjes en gummibeertjes.’

Voedingswetenschapper Nancy Flores legt uit waarom we dit goedje zo lekker vinden: ‘Zoet en zout zijn smaakdragers die de smaakpapillen openen, waardoor je andere smaken beter kunt proeven.’ Dus als je chili strooit over iets zoets, zouts en zuurs, komt eerst de zoete smaak binnen – die proeft onze tong het snelst – en zorgt voor een dopamineboost. Pas daarna proef je het zure, dat blijft hangen, dan het zout en op het laatst pas het vuur van de chili.

Hoe combineer je Tajín?

Alles wordt lekkerder van een snuf Tajín. Strooi het over taco’s, gegrilde vis, de rand van je cocktailglas, watermeloen, knapperige groenten en maak zeker dit dessert:

tartelette met tequila-aardbeien en tajín

Alcohol is – net als boter – een van de favoriete ingrediënten van chef Karin Gaasterland, in deze taartjes met Mexicaanse knipoog komen ze samen.

naar recept
tartelette met aardbeien en tajin tequila

Of deze ijskoude paloma:

paloma

Tikje zoet, bitter, zuur, pittig, kortom dé cocktail voor de perfecte start van je Mexicaanse feestavond.

naar recept
paloma cocktail

Lees ook: 13 taco’s voor een fiësta Mexicana